İMAM GÜNEŞ
Türk gıda ihracatçıları, 25 Ekim Dünya Makarna Günü’nü düzenlediği etkinlikle kutlarken, ihracatta da hedeflerini yükselttiklerinin mesajını verdi. Etkinlikte Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ve İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı’nın yer alırken sektör ile ilgili son durum ve hedefler de dile getirildi.
Ticaret Bakanlığı verilerine göre, sektör dünyada 178 ülkeye yaklaşık 1,4 milyon tonluk ürün ihraç ederken, 1 milyar dolarlık ihracat geliri elde etti. Makarna sektörünün 50 bin kişiye istihdam sağladığı bilgisini veren TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, ihracatta dünyada 4’ncü, Avrupa’da ise 2’nci sırada olduklarına dikkat çekti. “Hedefimiz dünya birinciliği” diyen Tiryakioğlu, Türkiye’nin 2 milyon tonun üzerinde üretim gücü olduğunu kaydetti.
Üretimin yaklaşık 1,5 milyon tonunun ihracata gittiğini belirten Tiryakioğlu, “1 milyon ton atıl üretim kapasitemiz var. Bunu da yakın zamanda dolduracağımızı düşünüyoruz. Verim ve kalite açısından çok dünyanın en iyi durum buğdayını üretiyoruz. Hammadde açısından da İtalya gibi önemli ülkelere ihracat yapıyoruz. Avrupa Birliği bize yıllık 20 bin tonluk kota veriyor. Kota bizim için yeterli değil. Kotanın açılması için çalışma yapıyoruz. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasıyla oraya Türk makarnası ihraç etmeye çalışıyoruz. Bu pazar açılır ve kota yükselirse ihracatta dünya lideri oluruz” dedi.
TONAJDA EN BÜYÜK İHRACATÇI ÜLKEYİZ
Türkiye’nin güçlü bir makarna üreticisi ve ihracatçısı olduğunu ifade eden İHBİR Başkanı Kazım Taycı, “1997 yılında ABD’de yapılan uluslararası dernek toplantısında Türkiye’nin ortaya koyduğu fikir kabul edilerek bu gün oluşturuldu. Tonajda dünyanın en büyük ihracatçısıyız. Değer bazında ise 4’ncü sıradayız. Baktığımızda makarnamızı hala olması gereken değer satamıyoruz. Makarnacılık için dünyanın en kaliteli hammaddesi olan durum buğdayını biz yetiştiriyoruz” ifadelerini kullandı. Avrupa Birliği’nin Türkiye için 1 yılda 20 bin tonluk kota uyguladığını hatırlatan Taycı, “Kotanın üzerindeki ihracat vergiye tabii. Kendi üreticilerine de korumak istiyorlar. Üreticilerimiz de daha fazla ihracat yapmak istiyor haklı olarak. Türk makarnasının uygun fiyat üzerine kurulu bir algısı var maalesef. Amacımız makarna üretim kriterlerimizi artırarak, denetimlerimizi güçlendirerek, daha sonra kalitemizi, Ar-Ge’mizi ve pazarlama faaliyetlerimizi geliştirerek hem tonajda hem de değerde dünya liderliğini üstlenmek” şeklinde konuştu.