Aysel YÜCEL
Fransa’nın Lyon kentinde her iki yılda bir yapılan Solutrans Ticari Araç ve Taşımacılık Fuarı, 21.kez kapılarını açtı. 21 – 25 Kasım tarihleri arasında onlarca ülkeden ziyaretçileri ağırlayacak olan fuar, Türk firmaları için yeni hedef pazarlar olan Fransa ve diğer Avrupa ülkelerine giriş kapısı olarak görülüyor. Anadolu’dan gelen bazı firmalar bu fuar sayesinde Fransa’ya ilk ihracatı yapmayı hedefliyor.
Solutrans 2023 Ticari Araç ve Taşımacılık Fuarı’nda, Ford Trucks, Iveco, Mercedes Benz gibi sektör devi uluslararası üreticilerin yanı sıra büyük ve küçük çaplı ekipman üreticileri de yerini aldı. Solutrans, bu yıl Türk şirketlerin gövde gösterisine sahne oldu. 25’i fuar teşviklerinden yararlanarak ExpoHİS organizatörlüğünde ‘milli katılım’la gelen, toplamda ise yerli firmalar, Türkiye’ye Solutrans fuarına katılımcı gönderen ikinci büyük ülke unvanını kazandırdı.
57 ülkeden 1000 katılımcının yer aldığı fuarda ev sahibi ülke Fransa’dan 400’ün üzerinde firma katılımcı olarak yer alırken, bu ülkeyi 40’ı aşkın katılımcı ile İtalya takip etti. İtalya’nın ardından ise 32 katılımmcı firma sayısı ile Türkiye en fazla katılım sağlayan ülke oldu. Daha önceki Solutrans fuarlarına Türkiye’den en fazla 12 firmanın katıldığı öğrenildi. Milli katılımla gelen yerli firmaların 10’dan fazlasının Konya merkezli olması dikkat çekti.
95 bin metrekare alan üzerine kurulu 6 salondan oluşan fuara 5 günde 55 bine yakın ziyaretçinin gelmesi bekleniyor. Fuara Türkiye’den milli katılımla gelen firmaların bazılarının Fransa’ya hiç ihracatı olmamış. Bu firmalardan biri de Kumpas Dövme. EKONOMİ’ye konuşan şirket yetkilileri, fuara ilk kez katıldıklarını belirterek, “Ağırlıklı olarak Ortadoğu ve Rusya olmak üzere 25 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu fuar ile Fransa pazarına giriş yapmayı hedefliyoruz” dedi. Türk şirketler, Fransa’daki fuar ile İtalya ve İspanya pazarlarına da ulaşmak istiyor. Çünkü bir benzeri olmadığı için bu ülkelerden de fuara yoğun ziyaretçi katılımı söz konusu.
Tanker üreticisi Şahin Tanker de fuara ilk kez katılım sağlayarak küresel pazarlarda atağa geçmeyi hedefliyor. Şirket, yıllık 300 adet olan üretim kapasitesini yeni yatırımla iki katına çıkarmayı hedefliyor. Bu kapsamda ikinci bir üretim tesisi kurma planı da var. AB standartlarında üretim yapan şirket, ihracatta bu bölgeye odaklandı.
Ford Trucks, Fransa’yı Türkiye’den sonra en büyük pazarı yapacak
Kürsel çaptaki tüm kamyonlarını Eskişehir’deki Ford Otsan fabrikasında üreten Ford Trucks, Avrupa’nın önde gelen ağır ve hafi f ticari araç fuarlarından Solutrans’ta markanın mühendislik, inovasyon ve üretim uzmanlığından güç alan en yeni ürün ve teknolojilerini sergiledi. Şirket, gelişmiş güvenlik özellikleri, bağlantılı araç teknolojileri ve tasarıma sahip yeni F-LINE serisini tanıttı. Ayrıca Ford Trucks, Solutrans’ta F-MAX’in yeni ve sınırlı versiyonu F-MAX SELECT’i ve sürdürülebilir teknolojide önemli bir sıçramaya işaret eden, Hidrojen Yanmalı motorunu sergiledi. Ford Trucks tarafından tasarlanan ve geliştirilen F-LINE serisi, bağlantılı araç teknolojileri, gelişmiş güvenlik özelliklerinin yanı sıra konfor ve modern tasarımıyla da dikkat çekiyor.
Yol kamyonları, inşaat kamyonları ve çekiciler olmak üzere 3 segmentten oluşan yeni seri, 4×2, 6×2, 8×2 yol kamyonları, 4×2 ve 6×4 çekiciler ile 6×4 ve 8×4 inşaat kamyonları gibi ticari taşımacılıkta oldukça iddialı performans ve yenilik vaat eden çok yönlü araçlardan oluşuyor.
Fuarda konuşan Ford Trucks Lideri Emrah Duman, “Müşterilerimizin ihtiyaçlarına kulak veren yenilikçi bir marka olarak, Ar-Ge çalışmalarımızı yeni nesil teknolojileri pazara sunmaya odaklıyoruz. Geliştirdiğimiz her yeni ürünle amacımız, müşterilerimizin hak ettikleri konfor ve güvenlikle işlerini daha kârlı bir şekilde yönetmelerine yardımcı olmaktır. İşletme maliyetlerini düşürmek ve araç performansını yükseltmek için tasarlanan, bağlantılı araçlar ve gelişmiş güvenlik teknolojileri ile müşterilerimize daha konforlu ve daha güvenli bir sürüş deneyimi sağlayan yeni F-LINE serisini sunmaktan gurur duyuyoruz. Yeni F-MAX SELECT ve öncü hidrojen yakıtlı teknolojimiz, inovasyon ve sürdürülebilirliğe olan sarsılmaz bağlılığımızın bir örneği. Müşterilerimiz için daha fazla verimlilik, daha iyi performans ve en son teknolojileri sunmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Ford Trucks, Solutrans’ta sürdürülebilir teknolojide önemli bir başarı olan çığır açan Hidrojen Yanmalı Motorunu tanıtarak dikkatleri üzerine çekti.
Ford Trucks, “Generation F hareketi” kapsamında sıfır emisyonlu, bağlantılı ve otonom teknolojileri benimseyerek ağır ticari araçlarda büyük bir dönüşüme öncülük ediyor. Şirket, iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele etmek için 2040 yılına kadar ağır ticari araç üretiminde sıfır emisyona ulaşmayı taahhüt etti. Bu taahhüdün bir kanıtı olarak Ford Trucks, Eylül 2022’de Hannover’de düzenlenen IAA taşımacılık fuarında yüzde 100 elektrikli kamyonunu tanıttı.
Fransa’da %5 pazar payı hedefi var
Fuar kapsamında Türkiye’den gelen basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ford Trucks Lideri Emrah Duman, Solutrans’a katılımın önemine vurgu yaparak, “Fransa bizim uluslararası pazarlardaki en büyük pazarımız olacak. Türkiye’den sonra en fazla aracı bu ülkede satacağız. Burada iki yıldır sadece F-MAX ile pazarda yer alıyoruz. Şimdi F-Line ürünleri de gelince işin inşaat ve dağıtım kamyonu tarafına da giriş yapmış olacağız. Yaklaşık 3 puan çekicide pazar payımız var burada. Şimdi bunu üzerine ekleyerek yeni ürünler koyarak devam edeceğiz. Bu yıl 1000 adet üzerinde satış öngördüğümüz Fransa’da önümüzdeki yıl 1000-2000 arası bir satış hedefi koyduk. Sonra da 2000-2500 üzeri bir tempoda gitmek istiyoruz. Fransa’da yüzde 5 pazar payı hedefimiz var. Uzun vadede tüm pazarlarda bu payı yakalamak istiyoruz” diye konuştu. Bu yıl Danimarka, Hollanda, İsviçre pazarlarının da ihracat portföyüne ekleneceğini ifade eden Duman, gelecek yıl ise İsveç, Norveç, Finlandiya pazarlarını hedefe koyduklarını söyledi. Doğu Avrupa pazarına girerek önemli bir adım attıklarını ve bu bölgede başarılı sonuçlar elde ettiklerini ifade eden Duman, F-MAX’in uluslararası arenada yılın kamyonu ödülü almasıyla hızlıca Batı Avrupa pazarlarına yönelme fırsatı bulduklarını söyledi.
“İhracatın payını %60 çıkarmayı hedefliyor”
Geçen yıl 16 bin 500 adet üretim yapan şirket, bu yıl ise 20 bin adet üretim öngörüyor. Hem içerde hem de dışarıda talebin yavaşlamasına paralel daralmanın beklendiği 2024 yılında da şirket yeni pazarlara girerek üretim adetlerini korumayı hedefliyor. Bu yılın ilk yarısındaki yüksek ivmenin ardından ikinci yarıda talepte yaşanan keskin düşüşün beklemedikleri bir durum olduğunu dile getiren Duman, “Üreticiler için bolluktan daralmaya geçiş tersi durumdan daha zor” vurgusu yaptı. Bu yıl iç pazardaki yoğun talep nedeniyle üretimin yüzde 40’ını ihraç ettiklerini ifade eden Duman, uzun vadede bu payı yüzde 60’a çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Duman, yenilenen F-Line satışına da Mart 2024’te başlayacaklarını açıkladı.
BMC, Tuğra’yı görücüye çıkardı
Türkiye’nin önde gelen ticari ve askeri araç üreticilerinden BMC, fuarda modern tasarımı, ileri teknolojisi ve üstün performansıyla öne çıkan BMC TUĞRA çekicilerini sergiledi. TUĞRA 1846 Çekici Serisi ELG ve ESG versiyonlar ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. BMC, global marka olma yolunda başlatmış olduğu çalışmalarla birlikte Avrupa’daki büyüme stratejisini büyütmeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Çekici, yol ve inşaat serileriyle ilk kez Eylül 2018’de Almanya’nın Hannover kentinde IAA Ticari Araçlar Fuarı’nda sergilenen BMC TUĞRA, ileri teknolojisi, dayanıklı yapısı ve üstün çekiş gücünün yanı sıra ergonomik kabin tasarımıyla güç, dayanıklılık ve konforu bir arada sunuyor. BMC TUĞRA, Hız Sabitleyici, Intarder, 4 Noktadan Bağımsız Havalı Kabin Süspansiyonu, Elektronik Frenleme Sistemi (EBS), Şerit Takip Asistanı (LDWS), Isıtmalı Sürücü Koltuğu, Isıtmalı ve Elektrik Kumandalı Yan Aynalar, Buzdolabı gibi donanımları sayesinde sürücülere keyifli sürüş imkanı sağlıyor.
Elektrikli Renault Master, 400 km menzil sunuyor
Renault uzun zamandır yeni modeli beklenen büyük van modeli Master’ın yeni neslini Lyon’da tanıttı. Aerodinamik tasarımın elektrikli modellerde yüzde 20’den daha fazla verimlilik sağlayan elektrikli Master’da 40 kw ve 87 olmak üzere 2 batarya kapasitesi ve WLTP döngüsünde 410 kilometre menzil sunuluyor. 9 ileri otomatik şanzıman da ilk defa kullanıldığı yeni nesil Renault Master’da 20 ADAS teknolojisi yer alacak. Yeni nesliyle yüzde 100 bağlanabilir hale gelen yeni Master, Google tabanlı bir RLink sistemine de sahip olacak.