Uluslararası nakliyeciler, ihracat taşımalarını sekteye uğratan vize sorununa acil çözüm bekliyor. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) yetkilileri, vize sorununun Avrupalı firmaların ticaretine de olumsuz yansıdığını vurgulayarak, bu konuda Avrupa Birliği’nden de destek bekliyor.
Konuyla ilgili açıklama açıklama yapan UND yetkilileri, “Küresel pandemi krizinde ciddi risklerle karșı karșıya kalan Avrupa Birliği, bu süreçte ve sonrasında yaşanan yeni uluslararası krizlerde, yanıbașındaki güçlü ticaret ortağı Türkiye’den ciddi üretim ve lojistik destekleri aldı. Dış ticaret politikalarında Türkiye’yi ‘stratejik ortak’ olarak konumlandıran ve Gümrük Birliği’nin de desteğiyle, ülkemizin bir numaralı ticaret ortağı olan Avrupa Birliği’ne yönelik mal ihracatımız 2022 yılında 103,1 milyar dolara ulaşırken; ülkemizin Avrupa Birliği ülkelerinden mal ithalatı 93 milyar dolara ulaştı. Küresel krizlerle perçinlenen Türkiye-AB ticaretinde, Türkiye’deki yatırımları 75 milyar dolara ulașan Avrupa Birliği sermayeli șirketlerin önemli payı var. Türkiye’den AB’ye gerçekleştirilen ihracatın yüzde 50’si, Türkiye’de yatırım yapmış olan AB sermayeli şirketler tarafından gerçekleştiriliyor. Bu ihracatın yüzde 52’si karayoluyla taşınıyor. Türkiye-AB ticaretinin hem Türkiye, hem AB ekonomisi için yarattığı ve yaratabileceği kazanımlar ortadayken; bu ticaretin gerçekleşmesinde büyük payı olan Türk vatandașı profesyonel TIR sürücülerinin kronik sorunu haline gelen “Schengen Vize Uygulamaları” bu kazanımları engelleniyor” açıklamasını yaptı.
AB’nin Orta Asya Bölgesi’ne yönelik ticaretinin Türk sürücülere emanet olduğunu hatırlatan yetkililer, “ AB ülke misyonlarının çeșitli uygulamaları nedeniyle, Türk TIR sürücülerinin vize talepleri karşılanamıyor. Ticaretin önündeki bu engel kalkmalı” dedi. TIR sürücülerinin uzun süre önce alınan vize başvuru randevuları iptal ediyor. Ticari yüklerin taşınması için talep edilen vize randevuları 30 ila 45 gün sonrasına veriliyor. Randevu sonrası işleme alınan pasaportların işlem süreleri 15 ila 25 günde tamamlanıyor.