Mehmet Nabi BATUK
Türkiye’nin en büyük ikinci çekici filosuna sahip Mersin’de faaliyet gösteren uluslararası kara nakliye firmaları, sabit maliyet kalemlerine gelen yüzde 54 ile yüzde 150 arası değişen zam oranları nedeniyle zora düştü.
Sektörde en yüksek maliyet artışı bakım işlemlerinde yaşanırken, 1 ile 6 yaş arası araçlarda 2022 yılında 8 bin TL olan rutin bakım ücreti 2023’te yüzde 150 artış ile 20 bin TL’ye, kasko ücretleri 15 bin TL’den yüzde 130 artış ile 50 bin TL’ye, sigorta ücretleri ise 7 bin TL’den 15 bin TL’ye ulaştı.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Muazzez Araç, sektörde yaşanan maliyet artışlarının firmaların kar marjını düşürdüğü gibi, son tüketiciyi mağdur edecek yeni zamlara sebebiyet verdiğini kaydetti. Lojistiğin tüm sektörlerin kalbi olduğunu lojistik sektörünün durması halinde tüm sektörlerin duracağına vurgu yapan Muazzez Araç, lojistik sektörüne özel yeni teşvik, destekleme ve vergi politikalarına ihtiyaç olduğunu söyledi.
Sektörün en önemli talebinin sektöre özel yeni bir vergi uygulaması olduğunu ifade eden Araç, “Ticari araçlarda MTV oranları daha sürdürülebilir bir seviyeye çekilmeli. Uluslararası nakliye firmaları bu ülkeye döviz getiren sektörün en önemli çözüm ortakları arasında yer alıyor. Bu alanda üretici ve ihracatçı firmalar kadar lojistik firmaların da devlet desteğine ihtiyacı var. Sermaye açısından güçsüz, yüksek faizli banka kredileriyle ayakta kalma mücadelesi veren KOBİ’lerimiz yüksek maliyet artışları nedeniyle yeni büyüme yatırımlarını bir bir askıya almaya başladı. Yeni yıl zamları sektördeki kayıt dışı firmaların piyasayı bozan fiyat tarifeleri ile birleştiğinde mevzuata uygun lojistik operasyonlar yürüten firmaların kar payının kalmıyor. Ayrıca vergi uygulamalarındaki sıkıntılar nedeniyle firmalarımız ek mağduriyetler yaşıyor. Özellikle KDV’li yakıt alımlarında firmalar gider göstermeleri durumunda 2’nci kez yüzde 18 oranında KDV ödemek zorunda kalıyor. Sektörümüzde firmaların operasyonlarını sürdürülebilir olarak devam edebilmesi için sabit giderlerdeki yüzde 18’lik KDV oranlarının en az yüzde 10’a çekilmesi lazım” dedi.