Mehmet Nabi BATUK
Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Genel Sekreteri Kpt. Mesut Öztürk, depremin ardından günlerce süren yangın ile yük trafiğine kapatılan İskenderun Limanı’nın bypass olmasıyla birlikte Doğu Akdeniz’deki gemi trafiğini değerlendirdi. Öztürk, İskenderun Limanı’nın devre dışı kalmasıyla Mersin, Adana ve İskenderun Körfezinde bulunan özel işletmelere ait iskele ve limanlarda büyük bir yoğunluk yaşandığını kaydetti. Kpt. Öztürk, “Deprem felaketinin ardından İskenderun Limak Limanı’nın tedarik zincirinden çıkmasıyla birlikte Doğu Akdeniz çanağındaki limanlarda büyük bir yığılma oluştu. Bu yığılma termin sürelerini artırdığı gibi sanayicinin hammadde tedarikine de olumsuz yansıyor” dedi.
40 gemi açıkta bekliyor
Şu anda Mersin Uluslararası Limanı’nın (MIP) açığında bekleyen 40’ın üzerinde gemi olduğuna dikkat çeken Kpt. Mesut Öztürk, “Mersin Uluslararası Limanı gemi trafiğinin yoğun yaşandığı ve gemilerin demirde bekleme sürelerinin uzamakta olduğu bir limandı. Depremle birlikte bu yoğunluk daha da arttı. MIP’nin dışında İskenderun Körfezinde yer alan İsdemir Limanı, Assan İskelesi, Ekinciler Limanı ve Yazıcılar Limanı, Payas MMK İskelesi’nde de büyük bir yığılma oluştu. Bu limanlar, Mersin, Adana, Osmaniye, Kayseri, Gaziantep gibi şehirlerdeki sanayiciler için alternatifsiz ham madde tedarik noktasıydı. Pandemi ve sonrasında yaşadığımız deprem afetiyle deniz yolu taşımacılığının önemi daha iyi anlaşıldı” diye konuştu.
Yeni liman aciliyet kazandı
Uzun bir süredir Mersin Ana Konteyner Limanı’nı beklediklerini dile getiren Öztürk, şöyle devam etti: “Eğer geçmiş Kalkınma Planlarında yer alan Mersin Ana Konteyner Limanı yapılabilseydi deniz yolu taşımacılığı aksamadan sürebilirdi. Malumunuz Mersin Fay Hatlarına Doğu Akdeniz’deki en uzak liman. Dolayısıyla limanın yapımına bir an önce başlanmalı.”