Bestenigar KARA
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Alper Özel, Türkiye ve Avusturya arasındaki taşımacılıkta izin belgesi kotalarının artırılması gerektiğini belirtti. Avusturya ile taşımacılıkta Türk nakliyecilere açılan toplam yıllık belge sayısının yalnızca 21 bin olduğunu vurgulayan Özel “Türk nakliyecilere her iki ayda bir 3 bin 500 adet izin belgesi veriliyor. Bu belgelerin bin 750’si ikili taşımalar ve geri kalanı ise transit taşımalar için kullanılıyor” dedi. Belge konusunda iki aylık sürecin yetersiz kaldığını söyleyen UND Başkanı “Dolayısıyla Türk nakliyeciler belirli dönemlerde belge sahibi olamıyor ve Türk TIR’ları Avusturya’ya gidemiyor. Bu da ihracatımızı olumsuz etkiliyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de faaliyet gösteren Avusturya merkezli lojistik firmaları ile ihracat ve ithalat odaklı Türk şirketlerini buluşturmayı amaçlayan ‘Austria Showcase: Avusturya Lojistik Sektörü’ etkinliği, Avusturya Başkonsolosluğu Ticaret Ofisi ev sahipliğinde 30 Mart’ta gerçekleşti.
Avusturya ve Türk lojistik dünyasını bir araya getiren etkinliğin açılış konuşmasını yapan Avusturya Ticaret Müsteşarı Gerhard Lackner, Avusturya ve Türkiye arasındaki ikili ticaret hacminin son 25 yılda yaklaşık 10 kat arttığını söyledi. 1995 yılında 500 bin Euro olan ikili dış ticaret hacminin 2022 itibariyle yaklaşık 5 milyar Euro’ya ulaştığını ifade eden Lackner, lojistik ve ulaştırmanın, bu alandaki ana sektörlerden biri olduğunu vurguladı. Avusturya’nın Hollanda, ABD ve İngiltere’den sonra Türkiye’deki en büyük dördüncü yabancı yatırımcı olduğunu belirten Lackner “2002-2021 yılları arasında Avusturya’nın Türkiye’ye yaptığı yatırım 10,8 milyar dolara ulaştı” dedi.
AB-Türkiye Gümrük Birliği modernize edilmeli
Etkinlik esnasında EKONOMİ’nin sorularını yanıtlayan Lackner, 2022’de Türkiye’den Avusturya’ya yapılan ihracatın yüzde 26, Türkiye’nin Avusturya’dan yaptığı ithalatın ise yüzde 19 arttığını söyledi. Artan ikili ticaret hacminin iş ilişkilerini de olumlu etkilediğini belirten Lackner, Avrupa Birliği (AB)-Türkiye Gümrük Birliği’nin (GB) Türkiye- Avusturya arasındaki ikili ticareti kolaylaştırdığını vurguladı. AB-Türkiye GB modernizasyonunun bir süredir konuşulduğunu ifade eden Lackner “Ancak iki taraf da henüz bir adım atmadı. GB’nin modernizasyonu gerekli ve iki tarafın da yararına. Bu konuya ilişkin farkındalık yaratılmalı” dedi.
Etkinlik, Trendyol Devlet İşleri Direktörü Ömer Kulaklıkaya ile Verimex 360 Kilit Müşteri Yöneticisi Büşra Akceylan’ın sunumlarıyla devam etti. Etkinlik Avusturya merkezli Cargo-Partner, Bolk, Post, Gebrüder Weiss, Bulung Logistics, IMEX Customs Service, Intersprint ve Rail Cargo Group temsilcilerinin Türk şirketlerle yaptıkları ikili görüşmelerle son buldu.
Lojistikte 2023 ihracat hedefi 20 milyar dolar
UND İcra Kurulu Başkanı Alper Özel ‘Austria Showcase: Avusturya Lojistik Sektörü’ toplantısında yaptığı sunumda, lojistik avantajları nedeniyle Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı firmaların yaklaşık 50’sinin Avrupalı şirketler olduğunu söyledi. Türk lojistik ve taşımacılık sektörünün 2023 ihracat hedefinin 20 milyar dolar olduğunu vurgulayan Özel “Türkiye’den yapılan ihraç malları sevkiyatı 2022’de 2 milyonu geçti. Bunun 1,5 milyonu Türk araçlar ile yapıldı. Toplam sevkiyatın 875 bini Avrupa’ya gönderildi” dedi. Özel, karayolu taşımacılığının geçtiğimiz yıl Türkiye ihracatında yüzde 39’luk bir paya sahip olduğunu ve karayolu ile yapılan ihracat değerinin 97,2 milyar dolara ulaştığını sözlerine ekledi.