FİKRİ CİNOKUR
Yaşlanan nüfusa karşılık gençleri yeniden tarıma kazandırmak için köylerde internetin ücretsiz olması, çiftçi eşleri sigortasının da devlet tarafından karşılanması istendi.
Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp yaptığı açıklamalarla Türkiye’nin 2023 yılı 10 ayında 682 bin canlı hayvan, 27 bin ton da et ithalatı yaptığı ve 1 milyar dolar döviz ödediğinin ortaya çıktığını söyledi. Gündüzalp, “Biz Borsa olarak yılsonuna kadar büyükbaş ithalatının 1 milyar TL’yi bulacağı yönünde analizler yapmıştık ama 10 ayda ithalat harcamamız 1 milyar doları geçmiş’’ dedi. Buzağı kayıplarının önlenemediği için sektörün krizlere girdiğine dikkat çeken Gündüzalp, şöyle devam etti: “Hayvancılıkta altın kurallardan birisi, yılda bir buzağı alırsan para kazanırsın. Türkiye’de ortalama 500 günde bir buzağı alıyoruz. Üzerine bir de yılda 400 bin buzağı kaybı yaşanıyor, sektör sonunu alamayacağımız krizlere giriyor. Hem sağmal gün sayımızı azaltmalıyız hem de buzağı kayıplarını engellemeliyiz. Bu şekilde ithalatın önünü hızla kesip ihraç eden ülke haline gelebiliriz. Türkiye’de hayvancılık ithalatla idare edilemez. Tarım ve hayvansal üretimde sürekli ithalata dayalı bir çözüm arayışımız var. İthalat yapmadan üretim yapamıyor muyuz?’’
Köylerde merkezi çiftlik projesi
Türkiye’nin hayvancılık merkezi Burdur’da 18 yıl önce İğdeli Köyü’nde ‘Merkezi Sağım’ sistemi kurulduğunu ve başarılı olunduğunu anımsatan Ömer Faruk Gündüzalp, Akören köyünde de ‘Merkezi Çiftlik’ Projesi başlatacaklarını bildirdi. Gündüzalp, şunları kaydetti; “Akören’de köyün bütün hayvanlarını bir çiftlikte toplayıp hem verimi hem kazancı artırmayı hedefliyoruz. Bir yanda artan çiftlik hayvancılığı bir yanda kırsalda azalan nüfus var. Köy hayvancılığının bunlara karşı ayakta kalabilmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Kalıcı ve milli çözümlere ihtiyacımız var. Mera ve insan gücümüz var ama bu işi çözemiyoruz. Disiplinli bir üretim sürecine girmemiz lazım. Türkiye’de büyükbaş hayvan sayımız ortalama 10 milyonu dişi olmak üzere 17 milyon. Küçükbaş hayvan varlığımızda 53 milyon civarında. Bu konuda kendimize güveniyoruz. Ama hayvan sayısı 4-5 milyon olan ülkelerden et alıyoruz, hayvan getiriyoruz. İthalata kontrolsüzce para harcıyoruz, yerli üretim için engeller çıkarıyoruz.”