Mehmet KAYA
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik, kırmızı ette ana sorununun aracılardan kaynaklandığını ve sanıldığının aksine piyasayı yönlendiren aracı sayısının binin altında olduğunu söyledi. Nihat Çelik, ne üreticinin ne de son satıcı olarak esnaf ve marketlerin yüksek fiyatlardan bir kazancı olmadığını, aracılar üzerinden piyasaya müdahale gerektiğini belirterek şunları kaydetti:
“Doğru reçetenin ortaya çıkması için, markete giden ürünün, çıkış noktası ile raf fiyatı arasındaki dengelere bakmak gerekiyor. Aşırı açılan kar makasını daraltmak gerek, bu da Ticaret Bakanlığının yetki alanı kapsamında. Tüketicinin de üreticinin de kaderi, serbest piyasaya bırakılmamalı. Stok yapan ve insanların kanını emenler, barondur. Örneğin; dolar bugün 26 liraya çıksa ve ertesi gün 23 liraya düşse de bazı kesimler ürün fiyatını düşürmüyor. Eskiden yılda bir zam yapılırdı, şimdi haftalık zam yapmaya başladılar. Şimdi bazı marketlerde raf fiyatı ile kasa fiyatının birbirini tutmadığı anlar oluyor. Çünkü marketler, sürekli fiyat güncelliyor ve etiket yetiştiremiyorlar. Burada sadece aracılar ve tedarikçiler kazanıyor. Bunlar denetim altına alınmalı. Öte yandan, girdi maliyetleri düşürülmeli. Hayvancılığın yoğun olduğu illerde devlet teşvikiyle yem fabrikaları açılmalı.”
Yetiştiricilerin destek talepleri
Hayvan yetiştiricilerinin desteklenmesi gerektiğini de belirten Nihat Çelik, yem fiyatlarının düşürülmesini, hayvan varlığının büyük olduğu yerlere fabrika kurulmasını tarımsal desteklerin de hayvanların ağılda olduğu dönemde verilmesini önerdi” diye konuştu.
Çoban ihtiyacının devam ettiğini, mevcut çobanların dörtte birinin Afgan ve diğer uyruklu kişiler olduğunu belirten Nihat Çelik, İŞKUR’un toplum yararına çalışma programının yüzde 20’sinin çobanlara tahsisiyle hem istihdamın artacağını hem de çoban sorununun giderilmesine katkı vereceğini kaydetti. TÜDKİYEB Başkanı Nihat Çelik, Türkiye’nin yeterli stokunun olduğunu, bu kurbanda 3,5 milyon küçükbaş hayvan kesimi olacağı tahminini yaptıklarını belirterek Türkiye varlığının ise 56,5 milyon dolayında olduğunu hatırlattı.
Dernek ve vakıfl arın, çeşitli kuruluşların vekil kurbanlık kestiğini de hatırlatan Nihat Çelik, bu alanda istismar olabileceğini belirterek Diyanet Vakfı’nı taban fiyatla bu alana müdahaleye çağırdı. Çelik şunları söyledi: “Kurban Bayramında kurbanlık işinin birinci derece sorumlusu Diyanet İşleri Başkanlığı, kurbanlık fiyatı için taban fiyat belirlemeli. Dernek nasıl 3 bin lira fiyat belirliyor, neye göre bu fiyatı belirliyor ve bu hayvanı nerede, ne zaman, nasıl kesecek? Hiçbir şey yok. Sadece reklam yapıyor. Bu tür dernekler dolandırıcıdır. 3-4 bin liraya hayvan yok. Diyanet’in bu yıl için belirlediği 5 bin 950 liraya diğer meslek gruplarının riayet etmesi gerekiyor. Vatandaşların bağış yaptığı derneğin güvenilir ve bilinir olması lazım.”