Osman KILIÇ
Türkiye, deprem felaketinin yaralarını sarmaya devam ediyor. Bölgede hayati ihtiyaçlar arasında bulunan temizlik ve hijyen ürünleri ile ilaç ve medikal ürünlerin tedariki konusunda İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği de yoğun mesaide. Kimya ihracatçıları olarak depremzedelerin ihtiyaçlarına odaklandıklarını belirten İKMİB Başkanı Adil Pelister, “Ülkemizin ihtiyaçlarının karşılanması önceliğimizdir. Bu doğrultuda ihracattan iç pazara bir miktar kayma oldu. Ancak daha fazla üretim yapılarak hem iç hem dış talebi karşılamaya çalışıyoruz” dedi. Pelister, üretim kapasitelerinde bir sorun yaşanmadığını, geçiş sürecinde daha fazla üretim gerçekleştirildiğini aktardı. Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya ve Gaziantep gibi deprem bölgelerinde ciddi bir ihtiyaç söz konusu olduğunu anımsatan Pelister, “İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak deprem mağduru vatandaşlarımız ve kamu hastanelerimiz için ilaç ve tıbbi malzeme desteğinde bulunduk” diye konuştu. Sağlık Bakanlığı’nın acil ihtiyaç talebine istinaden de çeşitli çalışmalar yürüttüklerini aktaran Pelister, “İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Genişletilmiş Yönetim Kurulu Üyelerimizin bağışlarıyla malzemeler gönderdik” şeklinde konuştu.
Erceber: Kapasite yeterli
Deprem sonrası söz konusu bölgeye yönelik taleplerin arttığını kaydeden Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği (TKSD) Başkanı Haluk Erceber, kimya sektörünün taleplere karşın kapasitesinin yeterli olduğunu ve üretimin devam ettiğini söyledi. İhracatta bazı firmaların iç piyasaya kayması durumunu da değerlendiren Erceber, sektörün hem iç piyası hem de ihracatı karşılayacak büyüklüğe sahip olduğu vurgusu yaptı.
TKSD yola mevcut yönetimle devam ediyor
Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği’nin (TKSD), 19. olağan genel kurulu 20 Şubat Pazartesi günü gerçekleştirildi. Yeni döneme yönetim kurulu, bir önceki TKSD yönetim kurulunun göreve devam etmesi yönünde karar aldı. Türk kimya sektörünün önünde zorlu bir süreç olduğunu aktaran TKSD Başkanı Haluk Erceber, “Özellikle AB’de REACH mevzuatındaki değişikliklerle birlikte ülkemizde bu mevzuatı uyumlaştıran KKDİK mevzuatına uyum ile Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) 2023 Ekim ayında deklarasyon verilme süreci başlayacak. Polimerler, organik kimyasallar vb. bazı kimyasalların kapsama dahil edilmesi Avrupa Kimya Endüstri Konseyi, Cefic’in muhalefeti ile durdurulmuş olmakla beraber 2026’da kapsam tekrar genişletilecek. Zorlu süreci hep beraber elbirliği ile aşabiliriz bu nedenle umudumuzu kaybetmeden üretim odaklı, sürdürülebilir yeşil teknolojinin en üst sıralarda yer aldığı stratejiler belirleyerek hızlı bir şekilde aksiyon almamız oldukça önemli olacaktır” dedi.