AHMET USMAN/DENİZLİ
Kazakistan’ın Denizli Fahri Konsolosu Okan Oğuz, başta metal işleme konusunda “know how”a sahip firmalar olmak üzere Türk yatırımcıları Kazakistan’a davet etti. Kazakistan’ın yatırımcılara uygun imkanlar sağladığını ifade eden Oğuz, bu ülkede üretim yapanların Avrasya Gümrük Birliği kapsamında 300 milyonluk nüfusa gümrüksüz satış olanağına kavuşacağını belirtti.
Kazakistan’ın Asya’da önemli bir yatırım üssü konumunda olduğunu söyleyen Oğuz, “Kazakistan çok güçlü metal altyapısı ve metal hammaddesi kaynaklarına sahip. Uranyumda dünyada bir numara, lityum ve bakırda ilk 3’te, alüminyumda ilk 5’te. Denizli de metal konusunda potansiyeli yüksek bir şehir. Çok büyük bir kablo sanayisine sahip. Bakırın en çok kullanıldığı sektör de bu. 2000’de konsolosluğumuzun açılış töreni için Denizli’ye gelen büyükelçimiz kablo şirketlerini ziyaret etti. Bazı adımlar atıldı. Proje aşamasına gelen işler oldu. Özel teşvikli sanayi bölgelerinden tahsis yaptığımız firmalar var.” diye konuştu.
3 yatırımcı Kazakistan’da şirket kurdu
Yaptıkları çalışmalar sonucunda Denizli’den hepsi de kablo ve metal sektörlerinden 3 yatırımcının Kazakistan’da şirket kurduğunu ve teşvik belgelerini oluşturmaya başladığını, 2 yatırımcının da görüşmelerini sürdürdüğünü anlatan Okan Oğuz, “Denizli’den 15 dolayında yatırımcıyla görüşmeler yaptık. İşin büyüklüğüne göre bazılarına Kazakistan’da ben eşlik ettim. Yatırımcılar, Sanayi Bakanlığı’nın bürokratları, bakanın kendisi hatta başbakan ile görüşme fırsatı buldular. Yatırımcılara finansal kaynakları yaratmak adına Avrasya Yatırım Bankası ya da yerel yatırım ajanslarıyla ikili görüşmeler ayarlıyoruz. Bunları tabii ki büyükelçiliğimiz aracılığıyla, resmi kanallarla yapıyoruz. Tüm bu adımlar işin hızlanması açısından önemli.” dedi.
Kazakistan’ın tekstil gibi emek yoğun sektörleri değil, sahip olduğu metal hammaddelerini işleyecek yatırımları çekmek istediğini vurgulayan Oğuz, “Metal çok geniş bir alan. Örneğin alüminyum yüzlerce üründe, onlarca sektörde kullanılıyor. Biz de, bu ülkede Türklerin küçük işletmeler yerine ağır sanayi yatırımlarıyla yer almalarını istiyoruz. Kazakistan’da üretilen bir ürün Avrasya Gümrük Birliği nedeniyle Rusya’nın da dahil olduğu 300 milyon nüfuslu bir coğrafyaya gümrüksüz olarak satılabiliyor. Kazakistan üretim üssü anlamında Orta Asya’nın parlayan yıldızı. Türk şirketlerinin de sahip oldukları know how’ı hammaddenin olduğu yerlerde kullanmasında büyük fayda var. Kazakistan kendi ülkemiz sayılır. Eğer burada bizim insanlarımız yatırım yapmazsa, Çinli yatırımcılar gelecek.” diye konuştu.
“Kültürel iş birliğini de geliştirmek istiyoruz”
Ülkeler arasında işbirliklerinin kültürel boyutta başladığını, ekonomik faaliyetler ile büyüdüğünü ardından siyasal işbirliğinin geldiğini anlatan Oğuz, “Biz de bu kapsamda Denizli’de Kazak kültürünü tanıtan organizasyonlar gerçekleştiriyoruz. Ekonomik işbirliğini artırmak için çalışmalar yapıyoruz. Amacımız her iki ülkeye de katkı sağlamak. Denizli’den Kazakistan’a ev tekstili, mermer ve kablo ihracatı yapılıyor. En büyük ithalat kalemimiz ise bakır. Yatırım konusundaki fırsatları değerlendirmek isteyen firmalara kapılarımız açık.” dedi.