Barış SEDEF
Üretimde kayıt dışılık ve nitelikli eleman sorunu rekabet konusunda makine sektörü başta olmak üzere her alanı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Özellikle büyük işletmelerden ayrılanların kurduğu çok sayıda kayıt dışı işletmenin, sanayinin doğru yönde gelişmesine engel teşkil ettiğine vurgu yapan Ambalaj Makinecileri Derneği (AMD) Başkanı Saner San, aynı zamanda nitelikli istihdam sorununa çözümler aradıklarını iletti.
Değişen mevzuat konusunda üyeler bilgilendirilmeli
San, “Sektörde makine mühendisi çalıştırmayan yüzlerce firma var. Bu şirketlerin denetlenmesi sektördeki rekabetin adil şartlarda gerçekleştirilmesi konusunda kritik bir yere sahip” değerlendirmesinde bulundu. Yurt içinde ve yurt dışında sık sık yaşanan mevzuat değişikliklerinin firmaların iş akışına olumuz yönde etki ettiğine vurgu yapan San, “Birçok firma bir gecede yapılan düzenlemelerle ertesi sabaha gözlerini açıyor. Yapılan bu regülasyonlara uyumun tam sağlanamaması nedeniyle cezai yaptırımlarla karşılaşabiliyor” şeklinde konuştu. Üyeleri yeni iç ve dış mevzuatlar konusunda aydınlatacak bir bilgi akış platformu üzerinde çalışıldığını vurguladı. 3 Ocak 2022 tarihi öncesinde, yurda getirilen ihracat bedelinin bozdurulma zorunluluğu yokken bu tarihte İhracat Genelgesine eklenen EK Madde 1 ile bedelin yüzde 25’inin, 18 Nisan 2022 tarihinden itibaren ise yüzde 40’ının İBKB’yi veya DAB’ı düzenleyen bankaya satılacağı kuralı getirilmişti. İhracat dövizlerinin yüzde 40’ının bozdurulmasıyla ilgili Kanun’da bazı üyelerinin mevcut yükümlülükleri tam olarak yerine getiremediği için cezai yaptırımlarla karşılaştığına dikkat çeken San, “Üyelerimiz döviz bozdurma işlemelerini bankalar kanalıyla yapmalarına karşın, mevzuata uygun şekilde İMKB düzenlemedikleri için cezai işlemelere tabi tutuldular. Değişen mevzuatlar konusunda üyelerimizi bilgilendirmemiz gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
İhracatın devamlılığı ve sürdürülebilirlik konularında hemen harekete geçilmeli
Yeşil Mutabakat ve karbon nötr uygulamalarına uyumluluğunun ihracat siparişlerinin devamlılığı hususunda kritik bir yere sahip olduğunun altını çizen San, “2023 te yürürlüğe giren ve Ocak 2027 de uygulamaya alınacak olan EU yeni makine yönergesi ve 2050 de iklimi nötr hale getirmeyi amaçlayan Yeşil Mutabakat alt yapılarının temellerini şimdiden oluşturmamız gerekiyor” dedi.