Bugüne kadar 850 elektrikli araçla 22 ülkede 100 milyon kilometre elektrikli deneyimi elde eden Karsan, yılsonunda 22 ülkede toplam 1000 adet elektrikli araçla yollarda olacak. Yeni hedef pazarlardan Kuzey Amerika’da ise 30 adet e-JEST ile şimdiden yol almaya başladıklarını belirten Karsan CEO’su Okan Baş, bu rakamı önümüzdeki yıl 100’ün üzerine taşıyacaklarını bildirdi.
Okan Baş, “Japonya pazarında yaptığımız anlaşma kapsamında sağdan direksiyonlu e-JEST aracımızı ise aralık ayında lanse edeceğiz. 3 yıl içinde Japonya pazarında da 300 adetlik satış hedefi belirledik kendimize. Karsan olarak geleceğin mobilitesini inşa eden marka olmak üzere verimli ve akıllı çözümler üzerinde çalışmayı, geleceğin toplu taşıma sistemine yön vermeyi sürdürüyoruz. Çalışmalarımız sonucunda başarılarımızın uluslararası alanda 11 ayrı önemli ödülle de taçlandırılmış olması bizi ayrıca gururlandırıyor” dedi.
Avrupa’da lider
Yüzde 100 elektrikli e-JEST ve e-ATAK ile 2022 yılını Avrupa’da lider olarak kapattıklarını kaydeden Baş, elektrikli araçları ile Avrupa şehir içi elektrikli toplu ulaşım pazarında yüzde 6,7’lik Pazar payına ulaşarak pazarda 4’üncü sırada yer aldıklarını söyledi. Okan Baş, “3 yıldır Avrupa elektrikli minibüs pazarının lideri olan e-JEST, bu yılın ilk yarısında da yüzde 24 pazar payı elde ederek, liderliğini sürdürüyor. 2 yıldır Avrupa elektrikli midibüs sınıfının lideri olan yüzde 100 elektrikli modelimiz e-ATAK ise bu yılın ilk yarısında da yüzde 26 pazar payı ile Avrupa’da yine sınıfının en çok tercih edilen aracı oldu” diye konuştu.
Ekim ayında Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleştirilen Busworld 2023’e full elektrikli ürün gamından e-JEST, Otonom e-ATAK ve Hydrogen e-ATA modellerini sergilediklerini hatırlatan Okan Baş, fuarda ayrıca Avrupa ve Amerika’nın yolcu taşıyan ilk elektrikli otonom otobüsü, Otonom e-ATAK’ın da otonom sürüş yeteneklerini sergilediklerini ifade etti.
Karsan’ın sadece araç geliştirip satış yapan bir şirket olmadığına işaret eden Okan Baş, “Geleceğin mobilitesini inşa etmek üzere her geçen gün teknolojilerimizi yeniliyor, iyileştiriyor ve geliştiriyoruz. Bu doğrultudaki yeniliklerimizden ikisi Otonom e-ATAK aracımızda ADASTEC iş birliği ile devreye aldığımız “Platooning” ve “Remote Driving” özelliklerimiz” bilgisini verdi.
Geleceğin mobilitesine odaklandı
Karsan Otonom e-ATAK modelinin dünya çapında hizmet vermeye devam ettiğini vurgulayan Karsan CEO’su Okan Baş, şöyle devam etti: “Otonom araçlarımızla 1,5 yıldır Michigan ve Norveç’te yolcu taşıyoruz. Ayrıca Fransa Chateauroux, Romanya Bükreş, Ankara Cumhurbakanlığı Külliyesi ve son olarak İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Otonom e-ATAK projelerimizi hayata geçirdik. Bütün bunlar alt alta eklendiğinde otonom araçlarımızda 50 bin kilometrelik yol tecrübesine ulaştık, 20 bin yolcu taşıdık. Ayrıca dünyanın farklı noktalarında çok farklı iklimlerde aracımızı deneyimleme ve geliştirme fırsatımız oldu. Özellikle Michigan’da, kar yağışlı ve -25 derecelik soğukta, insanların dışarı araç çıkaramadığı havada dahi, Otonom e-ATAK aracımızla güvenle yolcu taşıdık. Öte yandan doğada en kolay bulunabilen, doğaya zarar vermeyen yakıt teknolojisi olan hidrojenli aracımız e-ATA Hydrogen’i geçen yıl IAA’da lanse etmiştik. Elektrik ve otonomun yanı sıra, hidrojen teknolojisi anlamında da geleceğin mobilitesinde bir adım önde olma rolümüzü sürdürüyoruz.”