Esra ÖZARFAT
Türkiye’nin en büyük genç iş insanları kuruluşu Türkiye Genç İş İnsanları Derneği’nin (TÜGİAD) Genel Başkanı Nilüfer Çevikel, Türkiye’de toplumsal yapının gelişimi için kadınların eğitim, çalışma yaşamı ve siyasete katılımlarının önündeki engellerin tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin hayata geçirilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti.
TÜGİAD’ın 35 yıllık tarihinin ilk kadın Genel Başkanı olan Çevikel, aynı zamanda Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (DOSABSİ- AD) de Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyor. Bursa Uludağ Üniversitesi İşleme Fakültesi’nde eğitim gördüğü yıllarda Görükle’de kurduğu öğrenci yurtları ile profesyonel iş hayatına atılan Çevikel, bugün tekstil sektöründe 70’ten fazla ülkeye ihracat yapan entegre üretim tesisinin de hem kurucusu, hem de yöneticisi.
Kadınların çalışma hayatına katılımının demokrasinin de konusu olduğunu söyleyen Nilüfer Çevikel, “Hem TÜGİAD, hem de DOSABSİAD’in ilk kadın başkanı olarak iş hayatındaki tüm kadınları temsilen çok büyük sorumluluk taşıyorum. İş hayatının içinde bulunan, hatta ticaret ile uğraşmak isteyip kendinde o cesareti bir türlü bulamayan tüm kadınlarımızın daha aktif rol alması için çalışmalar yürütüyorum. Kadınların yaşadıkları toplumda, karar alma mekanizmalarında söz sahibi olmaları için en etkili yol iş hayatına katılmalarıdır. Kadınlar, ülkeden ülkeye bazı farklılıklar gösterse de kültürel çevre, aile sorumlulukları, eğitim düzeyi ve benzeri sebeplerin etkisiyle iş dünyasında erkekler kadar yer alamıyor. Bunun önünde, ticareti erkeklere ait bir dünya olarak gören anlayış, hem kadınların hem de erkeklerin zihinlerindeki ilk engeli oluşturuyor. Oysa kadınların iş hayatına daha fazla katılmaları, bir demokrasi ve toplumsal gelişme konusu olarak görülmeli. Kadınların ekonomik, sosyal ve siyasal yaşamda daha fazla rol aldığı bir toplum ancak nitelikli dönüşümü sağlayacaktır” diye konuştu.
“Sürdürülebilir ekonominin kilidini açabiliriz”
TÜGİAD ve DOSABSİAD olarak kadınların iş hayatına kazandırılması ve istihdam oranlarının artırılması amacıyla önemli adımlar attıklarının da altını çizen Nilüfer Çevikel, “Kadının iş dünyasında olmasının ekonomik katkıları çok değerli. Biz ‘Bu da yetmez’ diyoruz. Kadınlar daha çok yönetici, girişimci noktasında olmalı. Kadın girişimcilerin varlığının artması adına daha fazla çaba gösterilmeli, kadını geliştirmeyi hedefleyen uygulamalara ağırlık verilmelidir. Kadınlarla ilgili konuların sadece seçim dönemlerinde ya da dünya kadınlar gününde gündeme gelip sonra unutulmaması için hepimize önemli görevler düşüyor” dedi. Sürdürülebilir büyümenin en önemli kilit noktalarından birinin istihdam ve bu kilidi açacak en önemli anahtarın da kadınlar olduğunu vurgulayan Çevikel şunları söyledi: “Dünya genelinde kadınların eşit ekonomik fırsatlara sahip olmasını sağlamak sadece yapılması gereken bir şey değil, ayrıca akıllı bir ticari seçim. Bu nedenle güncel olanı takip etmeli, ihracat ve üretim sürecine entegre etmeliyiz. Bu noktada uluslararası ticaret ve e-ticaret konusunda gerekli tüm yetkinlikleri yakından takip etmeliyiz. Dijital dünyanın kapıları açıldığı günden bu yana her sektör, bir şekilde baş döndürücü dönüşüme entegre olmaya çalıştı. Bu, bir zorunluluk. Çünkü bu gelişime ayak uydurmayanın ayakta kalması artık gerçekten çok zor. Sınırların yok olduğu, iletişim kanallarının daha da çeşitlendiği ve teknolojik gelişimde büyük yolların kat edildiği günümüzde, değişime ayak uydurmak yetmiyor ve dönüşümün parçası ve hatta öncüsü olmak gerekiyor.”