İmam GÜNEŞ
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 30’uncu Genel Kurulu ile ‘İhracatın Şampiyonları’ ödül töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bakanların katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. 2022’de 254 milyar dolarlık mal ihracatına en yüksek katkıyı sunan ilk 10 firma ile Türkiye geneli hizmet ihracat şampiyonu olan firmaya ödülleri Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verildi.
Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihracat yapan firma sayısının önceki seneye göre yüzde 14 yükselerek 114 bin 561’e çıktığını söyledi. İhracatı bu yılsonunda 265 milyar dolara, gelecek sene ise 285 milyar dolara ulaştırmak istediklerini vurgulayan Erdoğan, “2028 senesi için de hedefimiz 400 milyar Dolar ve üstünü yakalamaktır. 2028 ihracat hedeflerimiz kapsamında ihracatımızdan yüzde 1,5 pay alan elektronik ihracatının payını yüzde 10’a çıkarmayı hedefliyoruz. Ülke ülke girişimlerimizi artıracağız. Çok dolaşacağız, dünyayı gezip onlarla birlikte neler yapacağımızı planlayacağız” dedi.
Enflasyon meselesini tekrar tek haneli rakamlara düşüreceklerine dikkat çeken Erdoğan, “Seçimin ortadan kalkmasıyla elimiz daha güçlü. Yeni ekonomi kadromuzun birinci önceliği bu, meselenin çözümü oluşturuyor. Büyüme ekseninde hedeflerimize doğru ilerleyeceğiz. Enerji yükünü Karadeniz gazı, Gabar petrolü, Akkuyu nükleer santraliyle asgariye indireceğiz. Güçlü Türkiye yoluyla güçlü ihracatımızı rekordan rekora taşıyacağız” diye konuştu.
Büyükelçilik sayıları arttıkça ticaret hacmi gelişti
Büyükelçilik sayılarının ticarete olumlu yansıdığına değinen Erdoğan, “Afrika’da büyükelçilik sayımız 12’den 44’e yükselirken ticaret hacmimiz 4,3 milyar dolardan 40 milyar dolara yükseldi. Latin Amerika’da büyükelçilik sayımız 6’dan 18’e çıkarken ticaret hacmimiz 800 milyon dolardan 17,4 milyar dolara yükseldi. Demir tavında dövülür prensibinden hareketle bunu yatırıma ve ihracata dönüştürmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Küresel mal ihracatından yüzde 1,2’lik pay hedefleniyor
Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ise, 2023 yılı sonunda mal ihracatı için 265 milyar dolar, hizmet ihracatı için 120 milyar dolar olmak üzere toplamda 385 milyar dolarlık bir ihracat hedefi belirlediklerinin altını çizdi. 2028 İhracat Stratejisi kapsamında, mal ihracatını 400 milyar dolara, hizmet ihracatını ise 200 milyar dolara taşımayı hedeflediklerine değinen Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin küresel mal ihracatındaki payını yüzde 1,2’ye, küresel hizmet ihracatındaki payını yüzde 1,5’e yükselteceğiz. İhracatımızda, orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin payını yüzde 50’ye, KOBİ’lerin payını yüzde 40’a, e-ihracatın payını ise yüzde 10’a çıkartacağız. Uzak Ülkeler Stratejimiz kapsamındaki ülkelere ihracatımızı 20 milyar dolardan 80 milyar dolara çıkaracağız.”
İhracatçılar, rakip ülkelerle rekabet için Cumhurbaşkanı’ndan destek istedi
İhracatçıların yeni pazarlarda, yeni müşterilere ulaşmak için çalıştıklarını kaydeden TİM Başkanı Gültepe, gelinen aşamada yeni çözümler üretilmesi gereken bir süreci yaşadıklarını vurguladı. Rakip ülkelerle büyük bir mücadele içinde olduklarını aktaran Gültepe, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ihracatçılar adına şu taleplerde bulundu:
“Sanayicilerimiz elektriği Asya ülkelerine kıyasla neredeyse iki kat pahalıya mal ediyor. Dolayısıyla ihracatçılarımızın yeni indirimlere ihtiyacı bulunuyor. Haziran ayında sona erecek asgari ücret desteği uygulamasının miktar artırılarak devamını bekliyoruz. İhracatımız yükseldikçe finansman ihtiyacımız da artıyor. Cumhurbaşkanımızın Avrupa ve ABD ile yaşanan vize sorunu konusundaki açıklamaları bizi umutlandırıyor. Konunun en kısa zamanda çözüleceğine inanıyoruz. Son 21 yılda karayolu altyapımızda gerçekleştirdiğiniz atılımın demir ve denizyoluyla taçlandırılmasını arzu ediyoruz.”
Mal ihracatında zirveyi Ford aldı
1. FORD OTOMOTİV SAN. A.Ş.
2. TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş.
3. SOCAR TÜRKİYE PETROL TİC. A.Ş.
4. TOYOTA OTOMOTİV SAN. TÜRKİYE A.Ş.
5. KİBAR DIŞ TİCARET A.Ş.
6. VESTEL TİCARET A.Ş.
7. ARÇELİK A.Ş.
8. TGS DIŞ TİC. A.Ş.
9. TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FABRİKASI A.Ş.
10. OYAK-RENAULT OTOMOBİL FABRİKALARI A.Ş.
Hizmet ihracatında zirveyi THY kaptı
1. TÜRK HAVAYOLLARI A.O.
2. PEGASUS HAVA TAŞIMACILIĞI A.Ş.
3. GÜNEŞ EKSPRES HAVACILIK A.Ş.
4. İGA HAVALİMANI İŞLETMESİ A.Ş.
5. TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG A.Ş.
6. YAPI MERKEZİ İNŞAAT VE SAN. A.Ş.
7. ODEON TURİZM İŞLETMECİLİĞİ A.Ş.
8. TURİSTİK HAVA TAŞIMACILIK A.Ş.
9. EKOL LOJİSTİK A.Ş.
10. MP TURKEY TURİZM A.Ş.