Bestenigar KARA
Türkiye ve Japonya arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla düzenlenen Türkiye- Japonya İş Forumu, 5 Eylül’de İstanbul’da gerçekleştirildi. Japon Dış Ticaret Teşkilatı (JETRO) tarafından düzenlenen etkinliğe, iki ülkenin üst düzey bakanlık yetkilileri, ekonomi kuruluşları ve iş dünyası temsilcileri katılım gösterdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı, JETRO İstanbul Ofisi’nin ise 60. yıldönümü vesilesiyle gerçekleştirilen etkinlikte, farklı sektörlerdeki işbirliği imkânları ele alındı.
Forumda konuşan Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yasutoshi Nishimura, Japonya merkezli yaklaşık 280 firmanın Türkiye’de yatırımının bulunduğunu ve bu rakamı artırmayı hedeflediklerini belirtti. Türkiye’nin de Japonya gibi bir deprem ülkesi olduğunu vurgulayan Nishimura “Sismik izolasyon teknolojileri, afet önleme, depreme dayanıklılık, ve termal enerji gibi konularda işbirliği gerçekleştirebiliriz” dedi. Ekonomik Ortaklık Anlaşması (EOA), üçüncü ülkelerde işbirliği, Japonya’nın yüksek teknolojisi ile Türkiye’nin büyüme potansiyelinin birleştirilmesi ve insan kaynağı etkileşimi ile iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da gelişeceğini ifade eden Nishimura, “Türk şirketleri ile birlikte Afrika, Ortadoğu ve Güney Asya’ya açılmayı hedefliyoruz. Yüksek teknolojiye sahip Japon şirketleri Ukrayna’ya ilgi gösteriyor. Ülkenin yeniden yapılanması konusunda destek vermeye hazırız” diye konuştu.
“2 trilyon dolarlık pastadaki payın artması bekleniyor”
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ve Japonya arasındaki dış ticaret hacminin 2022 yılı itibariyle 5 milyar doları geçtiğini; bu yılın sonunda ise 6 milyar doları aşacağını ifade etti. İkili ticarette Türkiye’nin net ithalatçı konumda olduğunu vurgulayan Bolat “EOA ile iki ülke arasındaki ticaretin daha dengeli bir zemine oturtulması konusunda birlikte gayret gösterme ve çalışma kararı aldık. Türkiye ve Japonya arasında ticaret ve yatırımın geliştirilmesine yönelik imzaladığımız ortak bildiri ile iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin güçlendirilmesini hedefliyoruz.” dedi.
Türkiye’nin 280 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım (DYY) stokunun bulunduğunu belirten Bolat, “Bu rakamın 30 milyar dolarlık kısmı son 20 yılda gerçekleşti. Japonya’nın dünyada yaklaşık 2 trilyon doları bulan yurtdışı yatırım portföyü içinde Türkiye’nin payının artmasını bekliyoruz” diye konuştu. Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu’nun da katıldığı forumda Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Bekir Polat, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkan Yardımcısı Davut Altunbaş da konuşma yaptı. Etkinlik, düzenlenen panellerle son buldu.
“10 yılda 500’den fazla rapor hazırladık”
Türkiye-Japonya Forumu’nun açılış konuşmasını yapan JETRO Başkanı Kazushige Nobutani, JETRO’nun 1958’de kurulduğunu, JETRO İstanbul Ofi si’nin ise 1963 yılında hizmete girdiğini söyledi. Kurum olarak iki ülke arasındaki ekonomik, ticaret ve yatırım ilişkileri sağlamlaştırmak adına çeşitli projeleri hayata geçirmeye devam ettiklerini vurgulayan Nobutani “Son 10 yılda 100’den fazla seminer, 500’den fazla rapor ve 3 binden fazla danışmanlık hizmeti sağladık. Mütabakat zaptı imzaladığımız T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofi si, DEİK ve MÜSİAD ile işbirliği içindeyiz” diye konuştu.