MEHMET KAYA
Resmi Gazete’de 16 Aralık’ta yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’yla ilaç fiyatlarının hesaplamasında kullanılan Euro kuru yüzde 25 oranında yükseltilerek, 17,5483 TL olarak belirlendi. Önceki kur 14,0387 TL düzeyindeydi. Bu kararla ilaç fiyatlarını yükseltecek. Karar 25 Aralık’ta yürürlüğe girecek. Öte yandan, firmalar tarafından ilaç fiyatlarındaki düşüklük iddiasıyla ilaç arzının azaltılması bu nedenle erişim sorunları olduğu yönündeki tartışmaları etkileyecek yeni bir düzenleme yapıldı. Sağlık Bakanlığı koordinasyonundaki İlaç Fiyat Değerlendirme Komisyonu’na, mevzuattaki ilaca özgü fiyat belirlemeye yönelik kısıtların dışında, tedarik sorunu oluşması halinde resen fiyat belirleme yetkisi verildi.
İlaç fiyatları Şubat ayı sonuna kadar tekrar artabilir
Mevcut Cumhurbaşkanı Kararı’nda, Komisyon’un piyasada bulunamayan ürünlere yönelik yetkisi bulunuyor ancak ikinci maddenin 6. fıkrasındaki bu yetkide de fiyat düzeyine yönelik yetkiler sınırlanıyor. İlaç fiyatlarında kullanılan Euro kuru uzun zamandan güncel kurdan daha düşük seviyede seyrediyor. Komisyon ayrıca mevzuat gereği ilaç fiyatlarını artıracak yeni bir karar alabilir. Merkez Bankası’nın ilan edeceği 2023 Euro ortalama kurunun yüzde 60’ı belirlenen kurdan daha fazla olursa, Komisyon Euro kuru için yeniden bir artış yapacak. Komisyonun kur değerini yılın ilk 45 günü içinde ilan etmesi gerekiyor.
Eczane kârları oranı değişmedi, ilaçların fiyatı artacak
Bu arada Cumhurbaşkanı Kararı’yla, eczanelerin kar oranlarına tabi ilaç fiyatları değiştirildi. Buna göre, eczanelerin 328 TL’ye kadar olan ilaçlardaki kâr oranı yüzde 28 olarak belirlendi. Böylece ilaç fiyat artışları sonrası düşük kar oranına geçecek ilaç sayısı dengelenmiş oldu. 328-645 TL arası bedelli ilaçlar yüzde 18, 657 TL üstü ilaçlara ise yüzde 13 kar uygulanacak.
“Bulunamayan ilaç sorunu devam edecek, ayrıca ayın 25’ine kadar sorun olacak”
Tüm Eczacı İşveren Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, karara rağmen bulunamayan ilaç sorununun devam edeceğini belirtti. Saydan yaptığı yazılı açıklamada, belirlenen yeni kurun, piyasadaki kurun yüzde 55’i kadar olduğunu belirterek, “Belirlenen Euro kuru son 8 yıldır, reel Euro kurunun yüzde 50’si oranında seyretmeye devam etmektedir. Bugün yaşanan ‘ilaç yoku’ probleminin en temel sebebi budur. Kur seviyesinin güncel kurun çok altında kaldığı için piyasada bulunamayan ilaç sorununun devam edeceğini düşünüyoruz. İthal edilen ilaçların güncel kura göre ithalatında sıkıntılar yaşanmaya devam edecektir” görüşüne yer verdi. Ayrıca, kararın yürürlük tarihinin 25 Aralık olduğunu hatırlatan Saydan, geçen süre içinde önceki fi yatların geçerli olacağından hareketle, “Kararın yürürlüğe girmesi 25 Aralık olarak belirlendiği için depolardan ilaç akışı bugün itibariyle oldukça azalmaya başladı. 10 gün süreyle biz eczacılar ne yapacağımızı kara kara düşünüyoruz” dedi. Saydan, ilaca erişim sorununda ana çözümün yerli ilaç sanayiinin geliştirilmesi olduğunu, mevcut fi yat sorununa da çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.