İMAM GÜNEŞ
Sektörler, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında sürdürülebilirlik hedeflerini açıklamaya devam ediyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) mentorluğunda yapılan sektörel çalışmalarla tespit ve eksikler saptanarak yol haritası belirleniyor. Bu kapsamda İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) de sürdürülebilir üretim ve ihracat için hedeflerini saptadı. TİM Başkanı Mustafa Gültepe, İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu ve yönetim kurulu üyelerinin ev sahipliğinde ‘Demir ve Demir Dışı Metaller Sektörel Sürdürülebilirlik Eylem Kılavuzu’ toplantısı düzenlendi.
Üretim ve ihracatın ülke ekonomisi için önem taşıdığını, bu nedenle en büyük pazarları olan Avrupa’ya ihracatın aksamaması için sınırda karbon düzenlemesi sürecine odaklandıklarını kaydeden TİM Başkanı Gültepe, “İlk 11 ayda ihracatımızın yüzde 53’ünü oluşturan 12 sektörümüz kayıp yaşadı. Toplam ihracatımızın yüzde 45’ten fazlasını AB ve İngiltere’ye yapıyoruz. Bu pazarın alternatifi de yok. Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu toplantısında da en önemli içeriğimiz sürdürülebilirlik oldu. Demir-çelik sektörleri ilk kayıt altına alacak sektörlerden olduğu için büyük bir sınav verecek. Bu yüzden bir an önce sınırda karbon düzenlemesine hazır olmalıyız” dedi.Yılı yüzde 1-2 gibi büyüme ile 255 milyar doların üzerinde tamamlayacaklarını ön gördüklerini belirten Gültepe, “2024’ün ilk çeyreğinde de gidişatın çok fazla değişeceğini düşünmüyoruz. İlkbahardan ve sonrasında daha iyi bir dönem olacağına inanıyoruz. Asgari ücrete gelecek zam ile işçilik maliyeti 750-850 dolar civarında olacak. Fiyat odaklı ihracatla bu maliyetleri taşımak zor, bu yüzden katma değeri artıracak yatırımlar yapmalı, ihracatımızı geliştirmeliyiz” diye konuştu.
“Rakip ülkelerden geride değiliz”
Geçen yıl 14,4 milyar dolar ihracat yaptıklarını, bu yılı da 13 milyar dolarla kapatacaklarını dile getiren İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “Demir ve demir dışı metaller birçok sektörde önemli bir girdi oluşturuyor. Bu nedenle yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik sektörümüz için oldukça önemli. Hazırladığımız kılavuzla, sektörün sürdürülebilirlik stratejisinde bütüncül bir yaklaşımı yansıtmaya çalıştık. Sektör bu bağlamda enerji verimliliğini, yenilenebilir enerjiye doğru hızlı bir geçişi, ikincil ham madde kullanımını, paydaşlarla proaktif iletişimi ve kurumsal bir bakış açısını sürdürülebilirlik stratejisinin merkezine alıyor” açıklamasını yaptı.
Fuarlarda bile çevreye duyarlılığın ön plana çıktığına değinen Tecdelioğlu, şöyle devam etti: “Anadolu’da firmalarımızın yüzde 30’dan fazlasının çatıları GES ile kaplandığını gördük, bu yatırımlar hızla devam ediyor. Biz rakiplerimizle eş zamanlı çalışmalar yapıyoruz, çok geride olduğumuzu düşünmüyoruz.”
Avrupa’da yüzde 5 ila 15 arasında daralma var
İhracatçıların kur yukarıda olsun gibi beklentisinin olmadığını, aksine kur ve enflasyonun paralel gitmesini istediğinin altını çizen TİM Başkanı Mustafa Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kur ve enflasyon makası çok açık olunca özellikle emek yoğun sektörlerde yüzde 5-10 düşüş oldu. Dünya da eskisi gibi değil, ciddi daralma var. Avrupa’da da sektörel bazda değişmekle beraber yüzde 5-15 arasında daralma yaşanıyor. Biz bu süreçte 200’e yakın ticaret heyeti düzenledik. Pazarlarımızı çeşitlendirmek istiyoruz. Sektörlerimiz bu heyetlerden talepler alarak geliyor” ifadelerini kullandı.