İmam GÜNEŞ
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) aylık Türkiye Metal Sanayi İhracat Endeksi raporunun temmuz sonuçlarını paylaştı. Yılın ilk 7 ayında 7,5 milyar dolarlık ihracat yapan sektörde geçen yılın aynı dönemi göre yüzde 14,8’lik düşüş yaşanırken ihracat siparişlerinin düştüğü görüldü. Temmuzda metal ihracat birim fiyatı 4,45 dolara yükselirken, Türkiye sanayi ihracat birim fiyatı ise 2,07 dolar oldu. Alınan ihracat siparişleri miktar endeksinde gerileme devam etti. Haziranda 92,5 olan endeks, temmuzda 90,06’ya geldi.
Birim fiyatlarda ise artış eğilimi devam ediyor. Haziranda 190,5 olan endeks 112,8’e ulaştı. Kar marjı endeksinde yıl başından bu yana düşüş var. Üretim maliyetindeki artış da sonuçta etkili oldu. TL cinsinden üretim maliyetleri 176,6’ya yükseldi. Yurt içi siparişlerde mart ayından bu yana düşüş yaşanıyor. Martta 99 olan endeks, temmuzda 93,5’a geriledi.
İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu “Endeks, bize kısa, orta ve uzun vadede neler yapabileceğimizi net şekilde gösteriyor. Biz de bu çerçevede Ticaret Bakanlığımıza tavsiyelerimizi yapacağız. İşbirliği ile ihracatımızı artırabiliriz. Beklentilerimiz yönünde atılacak adımlar ihracatı mızı geliştirecektir. Şu anki işlerimizin yüzde 50 fazlasını yapacak potansiyelimiz var. Yeter ki kur ve faiz politikası ihracatçı lehine gelişsin, hammaddeye erişecek depolar oluşsun. Bunlar sağlanırsa ilave yatırıma dahi ihtiyacımız yok” diye konuştu.
İDDMİB Başkan Yardımcısı Sevgür Arslanpay da bakır sektörünün net ihracatçı sayılmadığını belirterek, “Kâğıt üzerinde net ithalatçı görünüyoruz. Otomotiv, kablo, beyaz eşya gibi sektörler ciddi ölçüde bakır kullanıyor. Bakır hammaddesi üreten firmaların net ihracatçı olma şansı yok. Ama ihracata değer katıyoruz. Merkez Bankası’nın bir çalışma içinde olduğu söyleniyor” ifadelerini kullandı.
Endeksten öne çıkanlar
■ İhracat pazarlarında hissedilir yavaşlama görüldü.
■ Miktar endeksi 2020 Aralık ayı seviyesine geriledi.
■ İhracat siparişlerinde düşüş sürüyor.
■ İhracat birim fiyatları üzerinde baskı artıyor.
■ Artan maliyetler kar marjlarında düşüşe yol açtı.
■ Türk Lirası’nda düzeltme, ihracatı henüz olumlu etkilemedi.
■ Finansmana erişim sıkıntısı ihracatı sınırlıyor.