ALİ ŞAHİN
Bursa’da makine, döküm ve metalürji sektörünün önde gelen firmalarından olan ve dökümcülüğün yanı sıra CNC takım tezgâhları da üreten İğrek Makina, Ar-Ge yatırımları ile hem üretimde katma değeri artırıyor hem de ithal makinelere yerli ikame üretiyor. Tasarımları kendilerine ait CNC takım tezgahları ürettiklerini hatırlatan İğrek Makina Ar-Ge Müdürü Fatih İğrek, “Yerli üretim, yüksek teknolojili, yüksek hız ve hassasiyete sahip CNC freze ve dik torna takım tezgahlarının tasarım ve üretimini gerçekleştirmekteyiz. Ana ürünümüz köprü tipi büyük ve geniş ebatlı CNC freze tezgahıdır. 5 eksende eşzamanlı işleme yeteneği ile dökme demir, çelik, paslanmaz çelik, titanyum, kompozit malzemeler gibi değerli malzemelerin katma değeri yüksek işlemeleri konusunda tezgahımız Avrupa’da ses getiriyor. Bu yıl MATEF İstanbul fuarında bir de yeni modelimizin lansmanını yaptık. Bu da bir beşik tipi tablalı CNC 5 eksen freze ve torna özellikli işleme merkezidir. Bu tezgahlar piyasadaki genelde Asya menşeli standart makinelerin çok üstünde performans ve hassasiyete sahip olduğu için vasıflı otomotiv, havacılık ve uzay sektörlerine çalışan firmaların dikkatini çekti. Sene başında TUSAŞ tesislerinde yerli uçak üretimi projelerinde kullanılmak üzere 10 metrelik 5 eksen frezemiz devreye alındı” diye konuştu.
“Teknolojide söz sahibi olmalıyız”
Takım tezgahları üretimi konusunda dünyada bir marka haline gelmeye başladıklarını belirten Fatih İğrek, “EMO Hannover Fuarı’nda büyük tip “CNC metal işleme (torna ve freze)” makineleri üreticilerinin yer aldığı holde Türkiye’yi temsil eden az sayıda firmalardandık. Bu bizim, ülkemiz adına takım tezgahları konusunda geldiğimiz noktayı anlatmaktadır. Markamızın bilinirliğini küreselde artırmak adına çalışmalarımız devam ederken Avrupa’daki satış hacmimizi artırmak adına da projeler ve partnerlikler geliştiriyoruz. Fuar ve kongre katılımlarımız devam edecek. Üretim kapasitemizi ve teknolojimizi geliştirmek adına çalışmalarımız devam ediyor. Avrupa’nın takım tezgahları alanında yavaşladığı -halen bilgi birikimine ve prestije sahip olsa da- bu dönemde Türkiye’nin dinamizmi ile teknoloji geliştirmeye ve üretmeye devam etmeliyiz. Hükümetimizin de bu alanda atacağı adımlar ile yerli makinelerin teşviki, sektörümüzü dünyada çok farklı bir noktaya getirecektir” ifadelerini kullandı.
“Dijital ikizler üzerine çalışıyoruz”
Bu sene Ar-Ge faaliyetlerinde çeşitliliği artırma, modülerlik, akıllı teknolojiler ve dijital ikiz üzerine yoğunlaştıklarını belirten Fatih İğrek, “Siemens ekibi ile çarpışma engelleme teknolojisi üzerine çalışmalar yaparak önemli bir teknolojiyi ürünlerimize kazandırdık. Bu çalışmalar, Avrupalı rakiplerle mücadele konusunda elimizi güçlendiriyor” ifadelerini kullandı. Mustafakemalpaşa OSB’deki fabrikanın inşa sürecinin devam ettiğini belirten İğrek, “150 bin metrekare üzerine kurulan tesisimizin en stratejik bölümü dökümhanemiz olacak. 20 bin metrekarelik bu kısmı tamamladık ve dev kapasiteli endüksiyon ocakları kurulumlarını gerçekleştirdik. Yeni fabrikamız 5 dev endüksiyon ocağı ile 190 ton maden biriktirebilecek üretim kapasitesine, parçada 100 tonu bulan parçaları dökebilecek altyapıya sahiptir. Fabrikamız kapasite bazında Avrupa’nın ve hatta dünyanın önde gelen dökümhanelerinden birisi olacak ve devam edecek yeni 20 bin metrekarelik kısımdaki tezgah üretimimizi güçlü bir temel üzerine oturtacaktır” dedi.