İMAM GÜNEŞ
Geçen yıl 89 milyar dolarlık ihracata imza atan Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB), Merkez Bankası (TCMB) verileri çerçevesinde Ocak-Ağustos 2023 döneminde bir önceki yıl aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 13,97 artışla 63,9 milyar dolar tutarında hizmet ihracatı gerçekleştirdi. Bu dönemde yaklaşık 33 milyar dolar tutarında hizmet ticareti fazlası sağlayan HİB, alt sektörleri özelinde pazarlardaki rekabetçiliği sağlamak için de girişimlerini artıyor.
Yazılım ve bilişim ihracatında hedef 5 milyar dolar
Bu kapsamda Azerbaycan İnovasyon ve Dijital Kalkınma Ajansı’nı ağırlayan HİB, Türk yazılım ve bilişim şirketlerine yeni olanaklar tanıyacak iş birliği zemini oluşturmayı hedefliyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleşen toplantıya; HİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Yazılım ve Bilişim Hizmetleri Komite Başkanı İlhan Bağören, Azerbaycan İnovasyon ve Dijital Kalkınma Ajansı Başkanı Inara Valiyeva, Haberleşme Teknoloji Kümelenmesi (HTK) Başkanı İlyas Kayaduman, Azerbaycan Francayz Asosasiyası Yönetim Kurulu Üyesi Aytan Heyderxanli ve Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serdar Toraman katıldı.
Son 3 yılda hizmet ihracatının önemli artışlar kaydederek 90 milyar seviyesine ulaştığını söyleyen HİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Yazılım ve Bilişim Hizmetleri Komite Başkanı İlhan Bağören, bu yılı 100 milyar doların üzerinde tamamlamayı ön gördüklerini söyledi. Yazılım ve bilişim ihracatının geçen yıl 3 milyar dolar seviyesinde olduğuna değinen Bağören, “Hem başka ülkelerle rekabette hem de gelişmelere adapte olabilmek için inovasyon ve dijital dönüşümü önemsiyoruz. Azerbaycan her iki ülkemiz için Orta Asya’ya bir kapı. Orayı daha büyük bir pazar haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi. HİB’in yazılım ve bilişim ihracatında bu yıl ki hedefi ise 5 milyar doları yakalamak.
Dijital dönüşümün Azerbaycan için çok önemli olduğunu kaydeden Azerbaycan İnovasyon ve Dijital Kalkınma Ajansı Başkanı Inara Valiyeva, “Hem devletin kendisinin dijitalleşmesi hem de fintek alanının dönüşmesi kıymetli görülüyor. İnsan kaynağının iyileştirilmesi ile sürece başladık. Üniversitelerden her yıl mezun olan 4 bin kişiye eğitim veriyoruz. Azerbaycan’a gelen firmalar için insan kaynağını hazırlıyoruz. Bölgemizde çok büyük potansiyel var. Teknoloji sektörü için birçok teşvik verildi. Bu potansiyeli birlikte işlemeliyiz. Karşılıklı kazan-kazan ilkesiyle hareket etmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
“Orta Asya’ya açılan kapıyı birlikte değerlendirmeliyiz”
Hedefl erinin teknoloji üreten ve bunu dünyaya ihraç edecek şirketlerin sayısını artırmak olduğuna dikkat çeken Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) Başkanı İlyas Kayaduman, “8 binden fazla kişiye istihdam sağlayan, 160’ın üzerinde yerli firmamız bulunuyor. Birlikte büyüme ve mükemmeliyetçiliğe ulaşma konusunda hedefl erimiz var. Kaynaklarımızı ve bilgimizi birleştirerek yeni pazarlara ulaşabilir ve daha önce aşılamaz gibi görünen zorluklarla başa çıkabiliriz” ifadelerini kullandı.
Azerbaycan’ın her iki ülke için de Orta Asya’ya açılan bir kapı olduğuna değinen Azerbaycan Francayz Asosasiyası Yönetim Kurulu Üyesi Aytan Heyderxanli, “Birlikte koordinasyon sağlamak bizim için çok değerli. Sonuç odaklı iş yapıyoruz. Türkiye ile 2018’ten bu yana yaptığımız çalışmalarının yüzde 99’u sonuç odaklı oldu. Programın ikinci kısmını Azerbaycan’ın ev sahipliğinde yapmayı istiyoruz” şeklinde konuştu.
Yazılım ve bilişim sektörünün büyüklüğü 30 milyar dolara yaklaştı
Bugün 400’e yakın üye yazılım şirketiyle Türkiye’nin yerli yazılım sektörünü temsil eden tek ve bağımsız sanayi derneği olduklarına vurgu yapan YASAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serdar Toraman şunları söyledi: “Türkiye’deki 100 teknoparkta kurulan 8 bin şirketin yüzde 52’sini yazılım şirketleri oluştur. Türkiye’nin yazılım sektör büyüklüğü 30 milyar dolara yaklaştı. İki ülkenin gelişen ilişkilerine ilave olarak teknolojik gelişmeye katkıda bulunmak istiyoruz.”