Dönüşen Liderlik Zirvesi’nde konuşan KAGİDER Başkanı Esra Bezircioğlu, KAGİDER olarak 21 yıldır kadın girişimciliğini yaygınlaştırılmasının yanı sıra kadın girişimcilerin karşılaştıkları sorunların çözümü için de çalıştıklarını anlattı. Sorunların, kadınların tüm alanlarda karşılaştıkları eşitsizlik ve adaletsizliklerin bir sonucu olduğuna dikkat çeken Bezircioğlu, toplumda kadının güçlenmesi için çaba gösterdiklerini vurguladı. Bu kapsamda kadının ekonomide, toplumsal hayatta, yerel yönetimlerde, siyasette, karar mekanizmalarında, kısacası hayatın her alanında temsilini destekleyecek çalışmalara ağırlık verdiklerini anlatan Bezircioğlu, zirvenin de ana teması olan dönüşüm üzerine ufuk açıcı tespitlerde bulundu.
Dinamizm hiç bu kadar yüksek ivmeye ulaşmamıştı
“İnsan değişti; yönetim gelişti ve dönüşmedi; dönüşüyor” diyen Bezircioğlu, şöyle devam etti: “Dönüştüğümüzü zannedip bir an duraksasak; güncelliğimizi yitirivermiş oluyoruz. Dinamizm hiç bu kadar yüksek ivmeye ulaşmamıştı. Teknoloji bağımlılık, gereklilik, beceri ve kabiliyet köşegenleri ile bizi çevrelemiş durumda… Ancak adaptasyondan ve teknolojik gelişmelerden korkmamak lazım. Tüm teknolojik gelişmeler sadece insanların kolay benimsemesi şartıyla kabul gördüler ve bu hep böyle devam edecek… İşletmeler de bu anlamda, bu oryantasyonun neresinde duracaklarını, ne dozajda teknoloji kullanacaklarını iç ya da dış kaynaklarından destek alarak kendileri belirleyecekler. Hangi işi yaparsanız yapın güncel olmak; gündemi yakalamış olmak her daim önemli olsa da hepimiz biliyoruz ki; iş dünyasının ana temaları da pek değişmiyor.” Liderlik kavramı üzerine de görüşlerini paylaşan KAGİDER Başkanı, “Aslında her kadın CEO doğar. Her kadın keşke her daim iş dünyasının bir köşesinde yer bulmuş olabilse, ama kadın çalışmasa da, farkına varılsa da varılmasa da yönetir. İnanın, kadının gücü ve üretkenliği hakkındaki toplum yargısı bence doğru sanılan yanlışlara en güzel örnektir. Tarlada çalışan kadın da çekirdek ekonomik biriminin CEO’sudur” ifadelerini kullandı.
13 trilyon dolarlık potansiyel
Konuşmasında McKinsey’nin raporuna atıfta bulunan Bezircioğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Buna göre kadın girişimciler, iş yaratan, yenilikçiliği teşvik eden ve eşitsizlikleri azaltan çarpan etkileri yaratmalarının yanı sıra, 2030 yılına kadar küresel ekonomiye 13 trilyon dolar ekleme potansiyeline sahipler. Bu da bize gösteriyor ki kadın girişimcilerin desteklenmesi, sadece toplumsal cinsiyet eşitliği açısından değil, ekonomik açıdan da kritik bir rol oynuyor. Bu nedenle kadın girişimcileri desteklemek, Türkiye’nin ekonomik büyümesini artırmak için de çok değerli. Bu bağlamda, küreselleşme ve teknolojik gelişmelerin, kadın girişimciliğine olan etkilerini anlamak ve bu alanlarda kadınları güçlendirmek önem arz etmektedir. Bizim hayalimiz kadın ve erkeğin hayatın her alanında eşit temsil edildiği, eşit fırsatlara sahip olduğu, mecliste, yönetim kurullarında, yerel yönetimlerde, iş hayatındaki yönetici pozisyonlarında, girişimcilik ekosisteminde kadınların eşit oranda yer aldığı ve kadınların yaşam hakkının garantiye alındığı bir Türkiye.”