Ramazan AYDIN
226 firmanın faaliyet gösterdiği Marmara Geri Dönüşümcüler Kooperatifi’nin yüzde 100 doluluğa ulaştığını hatırlatan Kooperatif Başkanı Abdullah Yaşar, planlı şekilde altyapı çalışmalarını bitirdiklerini ve idare binası ile kültür merkezini tamamlayarak faaliyete geçirdiklerini ifade etti. Yaşar, “Elektrik, su, doğalgaz, yağmur suyu ve kanalizasyon ile telekomünikasyon hatlarımızın tamamını yer altından geçirdik. Yoğun ağır vasıta trafiği sebebi ile yollarımızı da üzeri asfalt kaplamalı beton yol şeklinde inşa ettik ve hepsini tamamladık” dedi.
Bundan sonrası için önceliklerinin sosyal tesis, otopark ve sosyal donatı alanlarının inşası olduğunu belirten Yaşar, banka, AVM ve kafeterya gibi gereksinimleri de kurmak istediklerini söyledi. “Marmara Geri Dönüşümcüler Kooperatifi olarak Türkiye’ye örnek olacak yeni projemizle fark yaratıyoruz” diyen Yaşar, nitelikli eleman yetiştirmeyi hedefl ediklerinin de altını çizdi.
“Sektörümüz atıkları yeniden kazandırıyor”
Geri dönüşüm sektörünün ülke ekonomisine değer kazandırdığını ve ucuz ham madde sağladığını belirten Yaşar, “Ana kaynaktan elde edilen ham maddelerin maliyeti yüksek oluyor. Sektörümüz ise hammadde maliyetlerini ve doğal olarak karbon ayak izini azaltıyor. Bizler bu sektörü canlandırma ve geri dönüşümden elde edilen ürünleri ekonomiye kazandırma gayretindeyiz” ifadesini kullandı. Yaşar; “Türkiye’de metal atıkların yüzde 80’i, kağıt grubunun yüzde 65’i, plastik atıkların ise yüzde 45’i yeniden ekonomiye kazandırılıyor” dedi.
“Geri Dönüşümcüler OSB’yi kurmak istiyoruz”
Avrupa’da geliştirilen ve kullanılan geri dönüşüm teknolojilerini yakından takip ettiklerini dile getiren Yaşar, “Marmara Geri Dönüşümcüler Kooperatifi olarak, sıfır atık ve karbon ayak izini azaltmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Dijitalleşme yolunda ciddi atılımlar içerisindeyiz. Sitemizde bulunan 226 fabrikanın çatılarına güneş panelleri ile artık kendi elektriğimizi kendimiz üreterek örnek bir site olmak için projelendirme ve uygulama için mücadele ediyoruz. Sektörün geldiği nokta itibariyle Geri Dönüşümcüler OSB’yi kurmak istiyoruz. Kurulacak OSB’de atıksu tesisleri ve laboratuvarlar ile savaklardan çıkan atık suların sürekli analiz edilerek kontrol altında tutulmasını istiyoruz.” dedi.
Abdullah Yaşar, “Artık birçok geri dönüşüm makinesi Avrupa ile yarışır durumda ve yerli üretim olarak tedarik edilebilmekte. Organize sanayi bölgelerinde bizlere de yer verilmeli. OSB başkanları ve yöneticileri geri dönüşümcülerin OSB’lerde olmasında büyük fayda sağlayacağı kanısındalar.”
Geri dönüşümde enerji en önemli sorun
575 bin metrekare alana kurulu Marmara Geri Dönüşümcüler Kooperatifi’nde enerji sıkıntısının büyük sorun olduğunu söyleyen Abdullah Yaşar, geçmişte kendi imkânları ile kurdukları şebekenin bugün yetersiz kaldığına dikkat çekti. Tesislerdeki makinelerin yüksek voltajlı elektriğe ihtiyaç duyduğunu dile getiren Yaşar, yaşanan kesintilerin üretimi sekteye uğrattığının altını çizdi. Sorunu çözmek amacıyla elektrik üreteceklerini belirten Yaşar, “Hem kendi ihtiyacımızı karşılamak hem de sanayide yeşil dönüşüme uyum sağlamak amacıyla güneş enerjisinden faydalanacağız. Kuracağımız güneş enerjisi santralleri (GES) ile temiz enerji üretecek ve enerji kesintilerine de çözüm getirmiş olacağız” dedi.