ASO Ağustos Ayı Meclis Toplantısı, ASO Meclis Başkanı Celal Koloğlu yönetiminde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın katılımıyla yapıldı. Türkiye’nin küresel finans koşulları, doğal afetler ve salgın nedeniyle zor bir süreçten geçtiğini söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, buna rağmen yatırım, üretim ve istihdam yoluyla büyüme politikasının önemli gündem maddesi olmayı sürdürdüğünü kaydetti. Bakanlık olarak işverenlerin önündeki bürokratik engellerin kaldırılması için çalışmalara hız verdiklerini dile getiren Işıkhan, SGK ve İŞKUR aracılığıyla istihdam gücünü desteklemeyi sürdüreceklerini söyledi.
Sadece ekonomik büyüme değil, aynı zamanda insan odaklı büyüme için çaba sarf ettiklerini belirten Işıkhan, Türkiye’nin zorlu koşullara rağmen AB ve OECD içinde en yüksek büyüme kaydeden 2. Ülke olduğunu aktardı. Ankara’ya yönelik rakamsal bilgiler veren Vedat Işıkhan, en çok ihtiyaç duyulan meslekleri ise; makine işçisi, perakende satış elemanı, fast food hazırlayıcısı, mobilya döşeme işçisi olarak sıraladı.
İş güvenliği ve çalışma koşullarının iyileştirilmesinin öncelikleri arasında bulunduğunu söyleyen Vedat Işıkhan, “İşçilerimizin daha sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlayarak, üretkenliğimizi artırmak temel hedeflerimiz arasında” dedi. Temmuz 2023 itibarıyla İŞKUR aracılığıyla 103 bin 500 kişinin işe yerleştirildiğini söyleyen Vedat Işıkhan, Ocak ayından bu yana yerleşenlerin sayısı ise 687 bin olduğunu bildirdi. İŞKUR’da kayıtlı işsiz sayısının geçen yıla göre yüzde 24 azaldığı bilgisini veren Işıkhan, işbaşı eğitim programı ve mesleki eğitim kurslarının etkinliğinin artırılması için talimat verdiğini söyledi.
ASO Başkanı Seyit Ardıç: “EYT benzeri uygulamalara son verilmeli”
Küresel belirsizlik ortamının sürdüğü bir dönemde içerde enflasyon eğilimleri bozulurken, döviz ihtiyacının sürdüğünü belirten ASO Başkanı Seyit Ardıç, ihracat pazarının daraldığını, uluslararası finansal piyasalarda dış kaynağa ulaşmanın zorlaştığını kaydetti.
Bu noktada içerde yapılacak düzenlemelerin etkinliğinin son derece önemli olduğunu belirten Ardıç, İpsos araştırmasına göre Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında gıda, barınma, ısınma, borç ödeme konusunda en büyük endişeyi yaşayan ülkelerdin birisi olduğunu belirtti.
Enflasyonun reel sektörün yatırım kararlarında belirsizliğe neden olmaya devam ettiğinin altını çizen Ardıç, büyümeye sınai üretim değil, canlı iç talebin kaynaklık ettiğini bildirdi.
Sanayi üretimindeki gerilemenin finansmana erişim zorluklarının yansıması olduğunu söyleyen Seyit Ardıç, büyümenin her kesime yansıması isteniyorsa KOBİ’lere yeterli destek sağlanması gerektiğini vurguladı.
“Aktif sanayi politikası izlenmeli”
Bu noktada ekonominin yapısal dönüşüm hedefl erine uygun aktif bir sanayi politikası izlenmesini isteyen Ardıç, diğer ülkelerin de giderek daha hedefli sanayi politikalarına yöneldiklerini kaydetti.
Bu noktada hazırlıkları sürdürülen OVP’nin çok önemli olduğuna değinen Ardıç, yapısal reformların eğitim ve istihdam boyutuna dikkat çekti.
Son dönemde yetişen mühendislerden verim alamadıklarını belirten Ardıç, mühendislik eğitiminin de tıpta olduğu gibi uygulamalı yapılmasını önerdi.
TÜİK verilerine göre yüzde 70’e yakını 15-44 yaş aralığında olmak üzere geçen yıl Türkiye’den 140 bin kişinin yurt dışına göç ettiğini vurgulayan Ardıç, gençleri ülkemizde tutacak politikalara ihtiyaç olduğunu anlattı.
Sanayicilerden gelen talepler
Seyit Ardıç, yaptığı görüşmelerde sanayicilerden gelen talepleri şöyle sıraladı:
■ Brüt asgari ücretin yüzde 6’sı olan destek, sürekli hale getirilmeli.
■ Vergi, SGK, işsizlik sigortası gibi ücret dışı kalemler düşürülmeli.
■ Gelir vergisi basamakları düzenlenmeli, her yıl yeniden değerleme oranında artırılmalı.
■ Engellilerin çalışamayacağı yerlerde zorunlu istihdam yerine başka uygulama getirilmeli.
■ EYT tazminatları için KGF kredisi sağlama talebimiz karşılık bulmadı, uygun şartlarda kredi sağlanmalı.
■ Sosyal güvenlik sisteminin aktüerya dengesini, işletmelerimizin işgücü yapısını bozacak EYT benzeri uygulamalara son verilmeli.
■ SGK borçlarının taksitlendirilmesinde teminata tabi olmayan sınır yükseltilmeli.
■ Sehven yapılan hatalardan dolayı istihdam teşviki kaldırılmalı,
■ İşbaşı eğitim programları kapsamı genişletilerek uzatılmalı, Mesleki Yeterlik Belgesi desteği sürekli hale getirilmeli.
■ Esnek çalışma biçimlerinin istihdama katkısını azaltan mevzuat katılıkları kaldırılmalı.