Talip ÖZTÜRK
Gaziantep’te Kurban Bayramı’nın ardından kırmızı et fiyatlarına zam yapılacağı yönünde iddialar tepkiyle karşılandı. Bayramda kapalı olan lokanta ve restoran işletmeleri temmuz ayına endişe ile başlarken zammın birkaç gün içerisinde uygulanacağı öğrenildi. Zammın yüzde 40 oranında yapılacağı bekleniyor. Ancak buna karşılık lokanta ve restoran esnafı bu kararı, işletmelerini bir hafta süreyle kapatarak protesto etmeye hazırlanıyor.
“Hizmet sektörü fiyatlama yapamayacak”
Zam iddiaların gündeme gelmesinin ardından GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, zam yapma hazırlığını duyduklarını ve endişeye kapıldıklarını söyledi. Kırmızı ete yapılacak zammın sadece vatandaşları değil, hizmet sektörünü de zor durumda bırakacağını belirten Yıldırım, ilgili kurumları denetime davet etti. Yıldırım şunları söyledi: “Kırmızı et piyasasının Kurban Bayramı’nın hemen ardından zam yapma hazırlığı içerisinde olduğunu öğrenmekten endişe duydum. Çünkü restoran, kafe, otel sektöründe hizmet veren üyelerimiz, zaten çok yüksek olan et fiyatlarının yeni zamlarla daha da artmasıyla, fiyatlama yapamayacak duruma gelecek. Bu konuda et üreticilerini akli selim davranmaya, ilgili kurumları da denetim görevine davet ediyorum” dedi.
“Canlı hayvanın kilo fiyatı, üç günde 150 liraya çıktı”
Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar Baklavacılar ve Kafeteryacılar Esnaf ve Sanatkârları Odası Başkanı Abdulkadir Katmerci de asgari ücrete gelen zamla birlikte işletmelerin maliyetlerinin arttığını dile getirdi. Kırmızı et fiyatlarına gelecek zamla işletmelerin daha da zorlu bir sürecin içine gireceklerini söyleyen Katmerci, “Şu anda esnaf kuşbaşılık süzme eti 330 liradan alıyor. Gelecek zamla kilogram fiyatı için 430-450 lira konuşuluyor. Canlı hayvan 105 liraydı, bayramda 150 liraya kadar çıktı. 3 gün içinde canlı hayvan kilogram fiyatının 105 liradan 150 liraya çıkması sağlıklı değil. Makul bir gerekçe yok. Kötü niyetli kişilere fırsat verilmemesi adına denetim yapılmalı” diye konuştu.
“İşletmeler, birer hafta kapanacak”
Hizmet sektöründe faaliyet gösteren tüm firmaların, birkaç gün bekledikten sonra, piyasa fiyatlamasının makul bir seviyeye çekilmemesi halinde işletmelerini bir hafta süreyle kapatacağını duyuran Abdulkadir Katmerci, şöyle konuştu: “Kırmızı et fi yatlarındaki artış esnafı zor durumda bıraktı. 2 gün bekleyeceğiz, piyasa fiyatlaması makul seviyeye çekilmezse işletmeleri bir hafta kapatacağız.” Katmerci, artan fi yatlara karşılık Tarım Kredi Kooperatiflerinin esnafa tedarikçi olmasını istedi. Katmerci, “Bu kooperatifler, doğrudan temin yapmalı. Kurban Bayramı’nda yurtdışında 2500-3000 liraya kurban satıldı. Bu hayvanlar alınarak kooperatifler üzerinden direkt küçük işletmelere satılıp, kolaylık sağlanabilir” dedi.