Abdullah SÖNMEZ
Eskişehir Madencilik Kümesi Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Metin Çekiç, Türkiye’nin stratejik madenlerde önemli paya sahip olduğunu kayderek, “Son dönemlerde Eskişehir’in Beylikova ilçesinde nadir toprak elementleri bulundu” diye konuştu.
Türkiye’de; güneş, elektrik, rüzgar, hidroelektrik santralleri gibi çevreci enerji kaynaklarının mevcut olduğunu kaydeden Çekiç, yeşil enerjinin geleceğini stratejik madenlerin belirleyeceğini belirtti. Son dönemlerde Eskişehir’e bağlı Beylikova ilçesinde nadir toprak elementleri bulunduğunu aktaran Metin Çekiç, “Bunun yanı sıra dünya rezervlerinin yüzde 72’si olan bor minerali de Eskişehir’de bulunuyor. Daha önce hammadde, cevher olarak ihracatımızı yaparken artık bu ürünleri işliyoruz. Geleceğin madenciliğinde lityum, kobalt, nikel, bakır, alüminyum gibi stratejik madenler önemli paya sahibi olacak. Eskişehir’de bulunan ETİ Maden Kırka Bor İşletmesi’nde yılda 600 ton lityum işleyerek elektrikli, yerli ve milli akıllı cihazımız Togg’un bataryasında kullanacağız” dedi.
Sektöre yönelik değerlendirmelerde bulunan Çekiç, 2022 yılında madencilik ihracatının yüzde 9,13’lük artışla 6,5 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Beklentilerinin 7,5 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyleyen Çekiç, Amerika ve Avrupa Birliği’nde yaşanan resesyon ile Çin’de koronavirüs etkilerinin devam etmesiyle ihracatın yılın ikinci yarısından itibaren duraksadığını, son çeyrekte ise düşüş yaşandığını kaydetti.
Dünyadaki ekonomik seyrin 2023 yılındaki madencilik ihracatının seviyesini belirleyeceğini vurgulayan Metin Çekiç, küresel pazardaki resesyon etkilerinin sıkıntı yaratmasına rağmen sevindirici gelişmelerin de olduğuna dikkat çekti, Çin’de pandemi etkilerinin yavaşlamasıyla birlikte kapıların açıldığını söyleyen Çekiç, “Pandemiden bu yana yapılamayan bir fuarımız vardı. Bizim için çok önemli olan bu fuar haziran ayında yapılacak” diye konuştu.