Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, serbest piyasadan elektrik alan büyük sanayi kuruluşlarının maliyetlerinde yüzde 15’e kadar bir düşüş olacağını söyleyerek, “Fiyatlarda düşüş seyrederse mart ayı içerisinde de bir indirim olabilir” açıklamasını yaptı.
Bakan Fatih Dönmez, Albayrak Medya tarafından düzenlenen Enerjide Türkiye Yüzyılı Zirvesi’ndeki konuşmasında, Karadeniz gazı, nükleer enerji, doğal gaz depolama, gaz merkezi, yenilebilir enerji, nadir toprak elementleri gibi konuların gelecekte önemli rol oynayacağını ifade etti.
Sanayinin kullandığı doğal gaza yüzde 13 ila 16 indirim yapıldığını anımsatan Dönmez, “Serbest piyasadan elektrik alan büyük sanayi kuruluşlarımızın maliyetlerinde yüzde 15’e kadar bir düşüş olacak. Fiyatlarda düşüş seyrederse mart ayı içerisinde de bir indirim olabilir” dedi.
Karadeniz’deki doğal gaz keşfine ilişkin değerlendirmede bulunan Dönmez, “Karadeniz gazı şu anki rezerviyle yaklaşık 30 yıllık ihtiyacımızı karşılayacak büyüklükte. Yeni keşifl erle bu süre daha da uzayacak. Doğal gaz iletim, dağıtım, depolama işleri en az 50 yıla hatta daha fazlasına tekabül ediyor. Yenilenebilir enerji hakeza, her bir tesisin en az 30-35 yıllık kullanım ömrü var. Biz bu anlayıştan yola çıkarak Türkiye Yüzyılı’nın enerjisini gelecek yüzyıla taşıyacak vizyonun adına Yüzyılın Enerjisi dedik.” diye konuştu.
Dönmez, üçüncü FSRU gemisinin bir hafta içerisinde Türkiye’de olmasını beklediklerini, geminin ilk yükünü alarak seyre başladığını söyledi.
Geminin Saros FSRU terminalinde kullanılmak üzere orada demirleneceğini aktaran Dönmez, özellikle yaz aylarında sisteme gaz basma ihtiyacı olmadığı dönemlerde bu gemilerle LNG taşıma işini de yapabilme esnekliğini kazandıklarını dile getirdi.
Türkiye, Umman’dan yıllık 1,4 milyar metreküp gaz alacak
Gaz ticareti merkezi için uzun süredir yoğun bir enerji diplomasisi yürüttüklerini de kaydeden Dönmez, son 1 yılda Avrupa’dan Orta Asya ve Körfez’e kadar 15 ülkeyi ziyaret ettiklerini söyledi. Dönmez, bu kapsamda ilk adımın Bulgaristan ile atıldığına değinerek, “Bulgaristan ile 2035’e kadar sürecek yıllık yaklaşık 1,5 milyar metreküplük gaz tedarik anlaşması imzaladık. Bu kapasite Bulgaristan’ın yıllık gaz tüketiminin yaklaşık yüzde 30’una denk geliyor. 13 yıllık sürede Bulgaristan’a toplam 20 milyar metreküplük bir gaz akışı olacak. Bulgaristan’ın yanı sıra Kuzey Makedonya, Romanya ve Moldova ile de benzer süreçleri yürütüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. Yeni yatırımlarla bölge ülkelerine çok kısa bir sürede 3 kata kadar doğal gaz tedarikinde artış potansiyeli bulunduğunu kaydeden Dönmez, şöyle devam etti: “Buradan ilk kez ilan edeceğim yeni bir gelişmeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Şu an BOTAŞ Genel Müdürümüz ve heyeti Umman’da. Umman ile yeni bir gaz alım anlaşması imzalıyoruz. Umman’dan yıllık 1,4 milyar metreküplük gaz tedarik edeceğiz ve anlaşmamız 10 yıl geçerli olacak. Daha sonra yine uygun şartlar oluşursa anlaşmayı uzatma imkanımız da söz konusu. Başta Avrupa olmak üzere dünyanın gaz tedariki sıkıntısı çektiği bir dönemde, Türkiye, gaz ticaret merkezi olmak için bütün adımları atıyor.”