Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı güneş enerjisine dayalı elektrik üretim başvurularının teknik değerlendirilmesine ilişkin yönetmelikte değişiklik yaptı. Yeni yönetmelikte GES önlisans başvurularının değerlendirilmesinde alan sınırlaması kriteri getirildi. Santral sahasının düzlemsel yüzölçümünün tesisin toplam elektriksel gücüne bölünmesiyle bulunan Azami Santral Sahası Alanı (ASSA) değeri kriterine uymayan başvurular değerlendirmeye alınmayacak. Ayrıca, yapılan eklemeyle, mevcut projelerin tadil başvurusu yapma ve bunun da değerlendirilmesi imanı sağlandı.
Yönetmeliğin yürürlükten kaldırılan parlama analizi başlıklı maddesi karayolu ve havaalanı civarında kurulması planlanan güneş enerjisi sistemlerinin olumsuz etkilerinin asgariye indirilmesi amacıyla parlama analizi yapılmasını öngörüyordu. Yönetmeliğin önceki halinde kapsamda yatırımın türüne bağlı olmadan başvurular için genel bir kapsam yer alırken, yeni yönetmelikte önlisans, üretim lisansı veya lisanssız üretim faaliyetleri kapsamındaki tadil talepleri de yönetmelik kapsamına alındı. Tadil talebinde bulunanların EPDK tarafından Bakanlığa gönderilebilmesine yönelik kriter ve şartlar da yönetmeliğe konuldu. Buna göre, belgeleri eksiksiz ve hatasız düzenleme, talep edilen santral sahasının kullanılamaz alan ve/veya bağdaşmaz alan ile kesişmemesi veya bu tür alanlar içerisinde bulunmaması, yönetmelik eki santral sahası belirleme yöntemine uygun santral sahası belirtilmesi, “santral sahasının düzlemsel yüzölçümünün tesisin toplam elektriksel gücüne bölünmesi ile elde edilen m2/ MWe cinsinden değer” olarak tanımlanan ASSA (Azami Santral Sahası Alanı) değerinin standart değer veya standart değerin yüzde 35’i arasında olması, özel tanıma sahip rüzgar enerji santrali (RES-YA) nitelikli bir alan olmaması veya yüzde 25’inin kesişmemesi şartları getirildi. Ayrıca, güneş enerjisi depolama tesisi ile entegre edilmesine yönelik bir talep varsa, elektrik depolama tesisinin kurulacağı alanın santral sahası içerisinde olması şartı da konuldu.
Güneş enerjisine dayalı bir başvurun birden çok kaynağa dayalı santrale dönüştürülmesi talebinde ise her bir kaynak için ilgili mevzuatına göre değerlendirme yapılacağı, yardımcı kaynak kullanılacak tesisin de ilgili saha içinde olması şartı aranacak. Böyle bir durumda bağdaşmaz alan (özel tanımlı daha önce ilan edilmiş santral sahası) değerlendirilmeyecek. Öte yandan yönetmeliğin, Lisanssız Üretim Yönetmeliği kapsamındaki çatı uygulamaları başvurularının değerlendirilmesi başlıklı 8. m addesi ile parlama analizi başlıklı 9. maddesi yürürlükten kaldırıldı. Parlama analizi karayolu ve havaalanı civarında kurulması planlanan güneş enerjisi sistemlerinin olumsuz etkilerinin asgariye indirilmesi amacıyla parlama analizi yapılmasını öngörüyordu.