Barış SEDEF
Enerji verimliliği, enerji tasarrufu ve iklim değişikliği konularında farkındalık yaratmak amacıyla oluşturduğu ‘Enerji Verimliliği ve Gelecek’ teması ile Anadolu Buluşmaları düzenleyen Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği’nin (VERİMDER), 29’uncu toplantısı Edirne’de yapıldı. Dalmaçyalı sponsorluğunda gerçekleştirilen etkinliğin moderatörlüğünü VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin üstlenirken, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar, VERİMDER Başkanı Çağdaş Korkmaz, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sezai Irmak, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, İTÜ Meteoroloji ve Afet Yönetimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu konuşmacı olarak katıldı.
“Tecrübe ve yatırımcılık göç ediyor”
VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, depremlerle bölgeden batıya büyük göçün yaşandığına dikkat çekerek, “Sadece insanlar değil kabiliyetler göç ediyor, tecrübe göç ediyor, yatırımcılık göç ediyor. O nedenle ülkenin gelir uçurumu daha da büyüyebilir. Bunu GAP’ta olduğu gibi entegre bölge planlamasıyla çözmek mümkün müdür diye sorarsanız, iktisatçı olarak cevabım, hayır” dedi. Bölgede yeni yapılacak binalarda enerji verimliliğinin önemine dikkat çeken Alkin, “Bunu göz önünde bulundurursak enerji faturamızı her yıl 5 milyar dolardan fazla azaltabilir”
EKONOMİ gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar da ısı yalıtımsız binaların duvarlarında yüzde 50, pencerelerinde yüzde 20, çatılarında ise yüzde 20 ısı kaybı yaşandığına işaret ederek binaların bilime uygun giydirilmesi gerektiğini ve bu durumun da ekonomiye olumlu yönde etki edeceğini belirtti.
Hem deprem hem de dış etkenlere karşı koruyor
VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz, yapılara uygulanan enerji yalıtımlarının binalardaki statiğin ve fiziğin devamlılığını sağladığını bunun da binaları depreme daha dayanıklı hale getirdiğini belirtti. Yapılarda yüzde 60’a varan bir tasarruf imkanına işaret eden Korkmaz, enerji tasarrufu, deprem ve yapı statiği konusunda ısı yalıtımının çok büyük bir katkısı olduğuna işaret etti.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türkiye ve dünya özelinde bir enerji hovardalığının söz konusu olduğuna dikkat çekerek, önümüzdeki dönemde kullanılabilir ve temiz suya erişimin de önemli başlıklar arasında yer alacağını vurguladı. Suyun son kullanıcıya ulaştırılmasında da enerji gerektiğini hatırlatan Gürkan, “Suyumuzun sadece yüzde 30’unu enerji ile hanelere ulaştırabiliyoruz. Bu durum bile belediyemizi yoran bir maliyet” açıklamasında bulundu.
60 bin tonluk karbon salınımının önüne geçti
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin farkındalık çalışmalarının enerji verimliliği bağlamında itici bir role sahip olduğunu belirterek, “Trakya özelinde konuşacak olursak Tekirdağ ve Kırklareli kişi başı elektrik tüketiminde ilk beşe giriyor. Bunda etkili olan faktörler fabrika sayısı ve nüfus” diye konuştu. Trakya için 48 milyon liralık Avrupa Birliği projesi yürüttüklerini ileten Şahin, “400’ün üzerinde firmaya giderek verimlilik ve dönüşüm konusunda çalışmalar yaptık. 60 bin ton karbon salınımının önüne geçtik. İkinci etapta da 60 bin ton daha karbon salınımını azaltma planımız var” dedi. Mikdat Kadıoğlu da iklim değişikliğinin mevcut problemleri artırdığına işaret ederek “İklim değişikliğiyle ne kadar mücadele edersek, afetlerle de mücadele etmiş oluyoruz” dedi.
Endüstriyel tesislerde yıllık 3,7 milyon ton petrole denk düşen bir enerji tüketimi söz konusu
Yalıtım seferberliğinin başlatılması, ısı pompaları gibi enerji verimliliğini artıracak ürünlere önem verilmesi gerektiğini belirten Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sezai Irmak, sanayi tesislerinde bu sistemleri optimize ederek bakım faaliyetleriyle yüzde 30’lara kadar tasarruf elde yapılabileceğini kaydetti.