Canan SAKARYA
Türkiye doğalgaz piyasasında serbestleşmenin önünü açacak mevzuat düzenlemelerini de içeren Organize Sanayi Bölgeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda bazı değişikliklerle kabul edildi.
İhraç kayıtlı ithalat mümkün
Yeni düzenlemeyle, Türkiye’nin gaz ithalat anlaşması olan ülkelerle özel sektörün yeni anlaşma yapamayacağı yönündeki madde kaldırılıyor. Özel sektör, söz konusu ülkelerle gaz alım anlaşması yapabilecek, getireceği gazı iç piyasaya satabileceği gibi ihraç da edebilecek. Bu konudaki izin yetkisi EPDK’dan alınarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na verildi. Ayrıca, ihracat söz konusu ise ayrı bir tarife belirlenebilecek.
BOTAŞ’ta bölünmenin önü açık
Yeni düzenlemeye göre, BOTAŞ Cumhurbaşkanlığı kararı ile ithalat, iletim, depolama, dağıtım ve ticaret gibi fonksiyonlarına göre farklı şirketlere bölünebilecek. Bu amaçla kurulacak şirketlerin işletme konusu, ticaret unvanı, sermayesi ve ortaklık yapısı ve bu kapsamda gerçekleştirilecek devir ve benzeri işlemlere dair konular Cumhurbaşkanı Kararı ile düzenlenecek.
Meclis’te kabul edilen düzenleme, madencilik sektörüne de kendi elektriğini üretme konusunda kolaylık sağlıyor. Enerji madencilik faaliyetleri kapsamında ihtiyaç duyulan elektrik enerjisi tüketimini karşılamak amacıyla, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız elektrik üretim tesisleri, altyapı tesisi kapsamına alınıyor.
Pompajlı HES’lere ‘yerli’ katkısı
Meclis’te kabul edilen düzenleme, pompajlı hidroelektrik santrallerine de destek sağlanmasını getiriyor. Düzenlemeye göre; pompaj depolamalı HES’ler rezervuar alanına bakılmaksızın Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) ve yerli katkı fiyat desteğinden yararlanabilecek.
Yeşil OSB’lere TSE belgesi
OSB Kanunu’na eklenen maddeyle enerji verimliliği, çevre kriterlerini sağlayan OSB’ler Yeşil OSB olarak tanımlanacak ve bunlar TSE tarafından sertifi kalandırılacak. Bu arada yaklaşık 8-12 ay süren yer seçimi işlemi nedeniyle sanayicinin ortak altyapı ve arıtma gibi OSB imkânlarına erişmekte yaşadığı gecikmenin önüne geçiliyor. Halen planda sanayi olarak belirlenmiş alanlar için yeniden yer seçimi yapılmasına gerek olmadığından şeklen gerçekleştirilen yer seçimi işlemi kaldırılıyor ve sanayi imarlı alanların yer seçimi yapılmadan ilgili idarelerin görüşü alınması ve imar planına esas jeolojik ve jeoteknik etüt yapılması kaydıyla hızlı bir şekilde OSB’ye dahil edilmesine veya OSB alanı olarak belirlenmesine imkan sağlanıyor.
Şarj lisansı iptal edilene kısıtlama
Organize Sanayi Bölgeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun, şarj ağı işletmeci lisansı iptal edilen tüzel kişilerin ortak ve yöneticilerine yönelik bazı kısıtlamalar getiriyor. Şarj ağı işletmecilerinde yüzde 10 veya üzerinde hissesi bulunanlar ile yönetim kurulu başkan ve üyeleri, lisans iptalini takip eden üç yıl süreyle şarj ağı işletmeci lisansı edinemeyecek, mevcut işletmelerde görev alamayacak. Bu yasak, lisans iptalinden önceki bir yılda istifa etmiş olan yöneticileri de kapsıyor.