Mehmet KAYA
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Karadeniz’i en iyi bilen petrol şirketi olduklarını söyledi. Melih Han Bilgin, Sakarya Gaz Sahası’na yönelik olarak mevcut 710 milyar metreküplük üretilebilir ispatlanmış rezervin yanında arayışlarının sürdüğünü belirtirken, olası yeni keşifler için de çalıştıklarını açıkladı. Bunlara yönelik umutlu mesajlar veren Bilgin, yakın zamanda açtıkları tespit kuyularında gaza rastladıklarını ifade ederken, bunların üretilebilir gaz keşfi anlamına gelmediğini vurguladı. Bilgin, 2030’a kadar Türkiye’nin doğalgaz bağımlılığını sona erdirmeyi hedef olarak belirlediklerini de vurguladı.
Melih Han Bilgin, bir grup gazeteciyle TPAO’nun Filyos limanı ve gaz işleme tesislerinde bir araya geldi. Burada yaptığı açıklamada, mevcut projede iletim sistemleri, deniz altı tesislerin (üretim tesisleri) tamamlandığını, karadaki gaz işleme tesislerinin de Mart ayı sonuna kadar tamamlanacağını kaydeden Melih Han Bilgin şöyle konuştu: Kara tesislerinin mekanik montajları tamamlandı. Bu tesis çok yüksek teknolojili elektronik kontrollü bir tesis. Mekanik olarak tüm ekipmanlar yerleştirilmiştir, en son testleri yapılıyor. Bu testlerden bir tanesinde başarısız olma durumunda dönüp süreci en başından bir daha kontrol etmek durumundayız. Dolayısıyla en ufak bir boşluk bırakmamak için devreye alma işlemlerimizde bütün testleri A’dan Z’ye yapıyoruz. Toplam 992 (büyük-temel) testimiz var, önemli yani ana test. Küçük testleri saymıyorum. 992’nin yüzde 63’ü tamamlanmış durumda şu anda.
“Seçim gündemine ilişkin yaptığımız bir şey yok”
Zaman zaman, “seçimlerden önce gaz, petrol bulunuyor” eleştirilerinin yapıldığını kaydeden Bilgin, “Bizim seçim gündemiyle ilgili yaptığımız bir şey yok. 2030’a kadar bizim hedefimiz Türkiye’nin doğal gaz bağımlılığını ortadan kaldırmak” diye konuştu.
Mevcut 710 milyar metreküplük keşfin önemini de rakamlarla vurgulayan Bilgin, “Biz ilk etapta, bu gördüğünüz tesis ve denizde kuruduğumuz tesisle beraber günde 10 milyon m3 üreteceğiz. Önce ihtiyacın yüzde 10’una cevap vereceğiz . Çok mu önemli mi? Önemli: Rakamsal karşılığı ne ayda 9 milyar dolar harcamak yerine 8 milyar dolar harcayacağız” dedi.
“Karadeniz’in jeolojisini bizden iyi bilen yok”
Melih Han Bilgin, Karadeniz ile ilgili büyük bir saha geliştirme konseptinin aşamalarının devam ettiğini bildirdi. Umutlu olduklarını kaydeden TPAO Genel Müdürü, “Ümit beslemek için çok kuvvetli teknik nedenlerimiz var. Şu anda Karadeniz’i bizden daha iyi tanıyan, bizden daha ekonomik, hızlı, doğru kuyu açacak Karadeniz’in jeolojisini bizden iyi bilen hiç kimse yok. Karadeniz’in efendisi diyebilirsiniz yani. Türk bilimi, Türk petrolcülüğü Karadeniz’in üstadıdır” ifadesini kullandı.
Yeni gaz tespitleri var
Karadeniz’de açtıkları tespit kuyularında gaza rastladıklarını ancak bunun keşif anlamına gelmediğini belirten Melih Han Bilgin, Sakarya Gaz Sahasındaki Türkali bölgesinde 12 adet olmak üzere, Çaycuma, Tuna ve Amasra’da tespit kuyuları kazıldığını kaydetti. Kuyulara ilişkin resmi bilgileri ilan ettiklerini hatırlatan Bilgin, Türkali bölgesinde keşif kuyularının ardından rezerv bilgisi amaçlı yeni kuyuların açılmasının söz konusu olduğunu, ancak sürecin uzun zaman aldığının bilinmesi gerektiğini kaydetti.