ABDULLAH SÖNMEZ
Yönetim Kurulu Üyeleri Derneği (YÜD), şirketlerin yönetişim modellerinin çağın kurumsal yönetim ilkelerine uygun hale gelmesini desteklemek amacıyla sürdürdüğü faaliyetler kapsamında Eskişehir Sanayi Odası (ESO) iş birliğinde “Aile Şirketlerinde Sürdürülebilir Yönetim Kurulları” konulu bir panel düzenledi. Panelde konuşan YÜD Başkanı ve Pretium Kurumsal Danışmanlık Kurucusu Mehmet Sami, Türkiye’nin en büyük probleminin sürdürülebilir şirketler yaratabilmek olduğunu belirterek, sürdürülebilir yönetim kurullarının nasıl olması gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu. Moderatörlüğünü EKONOMİ Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ’ın yaptığı, YÜK Başkanı Mehmet Sami, Eczacıbaşı Yapı Gereçleri CEO’su Özgen Özkan, Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Pandır ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Üyesi Fatih Tamay’ın konuşmacı olarak katıldığı panelde şirketlerde sürdürülebilirliğin sağlanması için atılması gereken adımlar konuşuldu.
“Sürdürülebilirlik için profesyonel yönetim kurulu oluşturulmalı”
Panelde ilk sözü alan Mehmet Sami, Türkiye’nin en büyük probleminin sürdürülebilir şirketler yaratabilmek olduğunu belirterek aktif ve profesyonel yönetim kurullarının önemi hakkında bilgiler verdi. Türkiye’de aile şirketlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak için etkin ve profesyonel yönetim kurulları oluşturmak gerektiğinin altını çizen Sami, “Türkiye’de aile şirketleri önemli bir yere sahip. Bu şirketlerin geleceklerini garantilemek ve büyümelerini sağlamak için güçlü yönetim kurullarına ihtiyaçları var. YÜD olarak şirket yönetim kurullarının 6 ana ilke (aktifl ik, profesyonellik, çok-seslilik, kapsayıcılık, çevresel-toplumsal- yönetişimsel duyarlılık, sürdürülebilirlik) çerçevesinde yürütülmesi ve bu ilkelerin yönetim kurulları düzeyinde en geniş anlamda anlaşılması, geliştirilmesi ve benimsenmesi için gerekli bilgilendirme, tartışma ve uygulama platformlarını etkin ve sistematik olarak ülkemizdeki ilgili profesyonel çevrelere ulaştırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
“Yönetim kurulları, küresel rekabete uygun donanmalı”
Konuşmasında CEO perspektifiyle yönetim kurullarının işleyişine dair detayları paylaşan Özgen Özkan, sürdürülebilirliğin önemi ile icra ve yönetim kurulu arasındaki dengenin nasıl sağlanacağı hakkında açıklamalarda bulundu. Özkan, geçmişte şirketlerin kendi iç piyasalarında faaliyet gösterebilmelerinin yeterli olduğunu ancak günümüzde küresel rekabette başarılı olabilmek için farklı coğrafyalarda faaliyet göstermeleri ve farklı kültürlere uyum sağlamaları gerektiğini belirtti. Bu doğrultuda, şirketlerin yönetim kurullarının da farklı deneyimlere ve bakış açılarına sahip kişilerden oluşması gerektiğini vurgulayan Özkan, şunları söyledi: “Yönetim kurulları, şirketlerin geleceğe yönelik stratejilerini belirlemede ve bu stratejilerin hayata geçirilmesinde önemli bir rol oynar. Bu nedenle, yönetim kurullarının farklı kültürlerden, farklı sektörlerden ve farklı iş deneyimlerine sahip kişilerden oluşması, şirketlerin daha başarılı olmalarına katkıda bulunur.” Yönetim kurulu bakış açısıyla yönetim kurulu dinamiklerini ESO üyeleri ile paylaşan Ali Pandır ise şirketlerdeki başkanlık modelinin nasıl olması gerektiğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yönetim kurulu başkanının rolünün Türkiye’de daha iyi anlaşılması gerektiğini aktaran Pandır, böylece şirketlerin kurumsallaşmasının daha hızlı gerçekleşeceğini ifade etti.
“Kurumsallaşma şirket anayasasından geçiyor”
Fatih Tamay da aile şirketlerinde etkin bir yönetim kurulu nasıl oluşturulabileceği ve kurumsallaşmanın hangi yollardan geçtiğini anlattı. Türkiye’de şirketlerin yüzde 99’unun aile şirketi olduğuna dikkat çeken Tamay, “Ancak bu şirketlerin yönetim kurulları genellikle aile üyelerinden oluşuyor ve profesyonel bir yapıya sahip değildir. Bu da şirketlerin büyümesini ve sürdürülebilirliğini olumsuz etkiliyor. Bağımsız kişilerin yönetim kurullarına gelmesiyle gelecekte sürdürülebilir olma şansı yakalanıyor. Türkiye’de aile şirketlerinin geleceğe hazırlanması ve kurumsallaşması için yazılı olacak şekilde şirket anayasası yapılmalı. Sonuç olarak, aile şirketlerinin yönetim kurullarının profesyonel hale gelmesi, bu şirketlerin daha başarılı ve sürdürülebilir olması için önemli bir adımdır” şeklinde konuştu.