Elektromekanik Sanayicileri Derneği (EMSAD) Başkanı Mustafa Güngör, yüksek gerilim güç laboratuvarı olmaması nedeniyle sektörün testlerini yurt dışında yaptırdığını, bu eksiklik nedeniyle uzun yıllar toplamı olarak yurt dışına 250 milyon dolar tutarın gittiğini açıkladı. Laboratuvarın kurulması için kamudan taleplerinin devam ettiğini belirten Güngör, 50 yıldır bu talebin ve ihtiyacın devam ettiğini söyledi.
Mustafa Güngör yazılı açıklamasında, “EMSAD olarak talebimiz, yüksek gerilim güç laboratuvar yatırımının daha fazla zaman kaybetmeden gündeme alınması ve hayata geçirilmesidir” görüşünü aktardı. Laboratuvarın olmaması nedeniyle testlerin yurt dışında yaptırıldığını, bunun da ilave maliyet oluşturduğunu kaydeden Güngör, rekabetin yanında bu eksikliğin Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını da yavaşlattığı belirtildi.
Sektörün 2024 ihracatının 9,4 milyar dolara ulaşacağı beklentisini paylaşan Güngör, “Sektörümüzün gerçek potansiyelini ortaya koymasının ve uluslararası pazarlarda daha güçlü rekabet edebilmesinin önündeki en büyük engel, bazı kalemlerde dışa bağımlı olması. Bu kalemlerin başında da yüksek gerilim güç laboratuvarları geliyor” yorumunu yaptı.
Mustafa Güngör, gerilimi 1 kilovoltun üstündeki yüksek gerilim teçhizatlarının testlerinin yurt dışında yapıldığını ve test ücretlerinin yükselmesi nedeniyle rekabet kaybı yaşadıklarını vurguladı.
TEDAŞ ve TEİAŞ bu yatırımı yapabilir
Laboratuvar yatırımı için kamu desteğinin önemli olduğunu kaydeden Göngör, “Bizim görüşümüz böyle bir laboratuvarın yatırım maliyetinin ilk başta tüm gerilim seviyelerini içine alacak şekilde büyütülmemesi, öncelikle 1-36 kilovolt arası teçhizatlara yönelik olması yönünde. Türkiye’de yapılamayan kritik testlere öncelik verilerek başlanacak ve yıllara yayılacak bir yatırım, maliyet olarak kolaylıkla TEDAŞ ve TEİAŞ bütçesinden yapılabilir” görüşünü belirtti.
Yüksek gerilim laboratuvarının 9. Kalkınma Planından itibaren planlara girmesine rağmen hayata geçirilemediğini hatırlatan EMSAD Başkanı Güngör, “Üzülerek görüyoruz ki 12. Kalkınma Planı’nda, OVP’de, Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2024-2028 yılı Strateji Planında verilmemiş. İlk aşamada gerekli olup olmadığı tartışmalı olan yeni laboratuvarların eklenmesiyle yatırım bütçesinin çok büyümesi de yatırım hevesini kaçırmış gibi görünüyor” yorumunu yaptı.