MEHMET NABİ BATUK
Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde 2018 yılında transformatör üretimine başlayan Elmaksan, yıl başında başladığı kapasite artışı yatırımlarında sona geldi. Yapımını tamamladığı 2.500 metrekarelik 2’nci etap tesisinde yeni nüve hattını devreye almaya hazırlanan firma, yabancı tesislere olan bağımlılığını sona erdirerek, orta güç trafolarında büyümeyi ve Avrupa pazarına giriş yapmaya hazırlanıyor. Elmaksan Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yavuzel, 2’nci etap tesis yatırımı için öz sermayelerinden 12 milyon TL bütçe kullandıklarını söyledi. Yeni tesisleri ile birlikte üretim altyapılarını yeniden yapılandıracaklarını belirten İbrahim Yavuzel, “2024 yılına üretim kapasitemizi yüzde 30 artırmış olmanın rahatlığıyla gireceğiz. Artık ham madde işlemede yabancı bir tesise bağımlı olmadan entegre bir tesis ile büyümemizi sürdüreceğiz. Endüstri 4.0 ve yalın üretime uygun makine yatırımlarımızla tüm üretim sürecimiz izlenebilir hale geldi. Ürün kalitemizi artırıp çeşitli kalite belgelendirme yatırımları ve TÜRKAK 17025:2017 standardından akreditasyona sahip transformatör test labaratuvaru ile yönümüzü ayrıca yüksek katma değerli Avrupa pazarına dönmeyi hedefliyoruz. Orta vadedeki hedeflerimizden birisi de transformatör ürünlerinin yanında kök, hücre ve kesici ürünleri de portföyümüze eklemek. Çünkü tüm dünyanın şuan ki odak noktası elektrik altyapısıdır. Ulaşımdan endüstriye pek çok alanda elektrikli teknolojilerde hızlı bir gelişim var. Artan talebe yetişebilmek için ürün portföyümüzü genişletip çeşitlendiriyoruz” dedi.
Orta Doğu ve Afrika’daki konumunu koruyup, Avrupa’ya açılacak
Irak, Suriye, İran, Azerbaycan, Moldova, Mali, Libya, Cezayir ve Türki Cumhuriyetlere aktif ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden İbrahim Yavuzel, İhracatlarının yüzde 40’nı Irak pazarına gerçekleştirdiklerini aktardı. Son olarak İsrail ve Filistin pazarına da giriş yaptıklarını kaydeden Yavuzel, şöyle devam etti: “Orta Doğu pazarındaki konumumuzu güçlendirmeye ve Afrika bölgesinde genişlemeye yönelik bir strateji izliyoruz. Libya, Cezayir, Mali’de ilişkilerimiz hızlı gelişiyor. Yaklaşık 3 yıl içinde Afrika pazarında daha iyi bir noktada olacağız. Bu süreci desteklemek adına 2024 yılında gerçekleştirilecek DUBAİ Fuarı’na da katılım sağlayacağız. Sektörümüzde yüksek katma değerli Avrupa pazarına giriş yapmak için yüksek yüksek kaliteye dayalı yeni bir kalite kontrol yapılanması kuruyoruz. Üretim altyapımız son yatırımlarla Avrupa standartlarına erişti. Bu yatırımları çeşitli kalite belgelendirme ve akreditasyon projeleriyle destekleyeceğiz. Tier 1 ve Tier 2 standartlarıyla üretim yapmak için hazırlıklarımız ham madde tedarik sürecimizden lojistik aşamaya kadar devam ediyor. Kalite Kontrol birimine yaptığımız yeni mühendis atamalarıyla IEC standartlarında çalışmalar yürütüyoruz. Küresel kaliteye ulaşmak için ilk etapta 1 MWA’lık transformatörümüzün dünyaca kabul gören Kema laboratuvarlarından başarılı bir şekilde geçip KEMA sertifikasına ve şartlarını kapsayan ürünler için çalışıyoruz. Ayrıca kalite kontrol ve test laboratuvarımızın statüsünü güç transformatörü akreditasyonuna hazırlıyoruz.”
Yeni bayileriyle yurt içi pazarda güçleniyor
Yurt içinde yeni bayi yatırımlarıyla pazar paylarını daha da artırmayı hedeflediklerini ifade eden İbrahim Yavuzel, TEDAŞ MLZ-99-032 Malzeme Teknik Değerlendirme Listesi’nde 1.6 MWA kapasiteye olduklarını söyledi. Yavuzel, “TEDAŞ tarafından akredite olduktan sonra birçok bölgede yeni bayilerimiz hizmet vermeye başladı. Diğer kentlerde yeni bayiler oluşturmak için keşiflerimiz devam ediyor. Bayi yatırımları satış departmanımızın yoğunluğunu azaltırken aynı zamanda üretim hattındaki yatırımlara da daha sağlıklı bir şekilde odaklanmamızı sağlıyor. Bu alanda yaptığımız uzun vadeli yatırımların karşılığını kısa süre içinde almayı umuyoruz” diye konuştu.
Yenilenebilir enerji ve atık yönetimi projeleriyle ile yeşil fabrika olacak
Mevcut üretim altyapısıyla 30 MWA kapasiteli orta güç transformatörlerini rahatlıkla üretebildiklerini kaydeden İbrahim Yavuzel, orta vadedeki yeni hedeflerinin ise 64 MWA kapasiteye erişmek olduğunu aktardı. Üretimdeki yatırımlara ek olarak yeşil fabrika olmak için yenilenebilir enerji ve atık yönetimi alanında yeni projeler hazırlıklarını söyleyen Yavuzel, “6.150 metrekare büyüklüğündeki çatımızı etaplar halinde solar panellerle donatacağız. Projemizin tüm fizibilite çalışmaları tamamlandı. Çağrı mektubu aşaması için girişimlerimiz devam ediyor. İlk etapta 400 kilovat kapasiteli bir GES kurmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.