Elektronik ticaret (e-ticaret) hacmi önceki yıla göre yüzde 109 artışla 800 milyar liraya ulaşırken, sektör 2023 yılı hedefini 1 trilyon lira sınırını aşmak olarak belirledi.
2022 e-ticaret verilerini değerlendiren Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkan Yardımcısı Hakan Çevikoğlu, Türkiye’nin 1 trilyon dolar dış ticaret hedefinin, e-ticareti de büyüteceğini belirterek artık bu kalemde de trilyon liraları konuşmanın vaktinin geldiğini bildirdi.
Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilerde ortaya çıkan tablonun 2023 yılı için kendilerini daha da umutlandırdığını söyleyen Çevikoğlu, büyüyen dış ticaret hedefinin e-ticaret sektörüne de olumlu yansıyacağını kaydetti.
E-KİP yakında hayata geçecek
Bakanlığın kadınların, iş kurma ve geliştirme süreçlerini kolaylaştıracak, e-ticaret platformlarında daha fazla yer almalarını teşvik edecek adımlar atmayı öngördüğünü ifade eden Hakan Çevikoğlu, “Diğer yandan e-KİP (Elektronik Kolay İhracat Platformu) Platformunun hayata geçirilmesini bekliyoruz. Bu şekilde ülkelerin e-ticaret pazarları, önemli yurt dışı pazar yerleri ile tüketici davranışları hakkındaki bilgi ihtiyaçları tek bir platformdan karşılanacak, yapay zeka uygulamaları dahil gelişmiş bir teknoloji altyapısıyla hedef pazar belirleme noktasında e-ihracata yönelik çevrimiçi dijital danışmanlık hizmeti de verilecek.” İfadelerini kullandı.
Hedeflerinin diğer ülkelerin Türkiye’deki e-ticaret sitelerinden yaptığı harcamaların artırılması olduğunun altını çizen Çevikoğlu, geçen yıl 800 milyar lira civarındaki satış hacminin 33.8 milyar liralık kısmının diğer ülkeler kaynaklı olduğu bilgisini verdi.
E-ticaret sektöründe 2023 yılında yüzde 4.2 oranında büyüme beklediğini belirten Hakan Çevikoğlu, giyim, ayakkabı ve aksesuarda da yüzde 122’lik, süpermarket alışverişinin ise yüzde 95 arttığını bildirdi.
Çevikoğlu, toplam ticaret içinde e-ticaretin payının yüzde 17.7’den yüzde 18.6’ya çıktığını dile getirdi.
Ticaret Bakanlığının “Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi”nde 2022 yılı verilerine göre Türkiye’nin e-ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 109 artarak 800 milyar liraya ulaştı. Aynı dönemde sipariş sayısı yüzde 43 artış ile 3 milyar 347 milyondan 4 milyar 787 milyona çıktı.