İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB), 16 yıldır gerçekleştirdiği Ulusal Halı Tasarım Yarışması’nın kazananlarını ve 2022 yılında halı sektörünün ihracatına katkı sunan sektör temsilcilerini, ‘Halı İhracatının Yıldızları’ töreninde ödüllendirdi. İHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hayri Diler ev sahipliğinde düzenlenen ödül törenine, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, İHİB Yönetim Kurulu Üyeleri ihracatçı birlik başkanları ve sektör temsilcileri katıldı.
İç pazarda satılan halıların sadece yüzde 1,4’ünün ithal edildiği bilgisini veren TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Bir taraftan üretiyoruz, bir taraftan tüketiyoruz ve katma değer yaratıyoruz. Dünyanın dört bir yanına ihracat yapıyoruz. Dünyada en çok halı ithalatı yapan ülkelere ürün satabilmenin son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Halı sektörümüzün ölçek kapasitesi ve rekabet gücü bize her zaman olduğu gibi gurur vermeye devam ediyor. Bu üretim ve kaliteyi tasarımla beraber taçlandırıyoruz. Tasarımın gücü ve ihracatçılarımızın sınır tanımayan ufkuyla sektörü beraberce çok daha ileriye taşıyacağımıza inanıyorum” dedi.
Türkiye, ihracatta ikinci sırada
Küresel halı ihracatında Türkiye’nin hala ikinci sırada olduğunu dile getiren Gültepe, “Geçen yıl küresel talepteki daralmaya paralel olarak halı ihracatımızda bir miktar düşüş yaşandı. Bu yıl da önemli pazarlarımızın taleplerinde aynı şekilde düşüşler devam ediyor. Yılın ilk 6 ayında baktığımız zaman, TİM ekonomik araştırmalar bölümünün verdiği rapor doğrultusunda ABD’nin halı ithalatı yüzde 21, İngiltere’nin yüzde 10, Almanya’nın yüzde 12, Polonya’nın yüzde 5, Romanya’nın ise yüzde 8 düştü. Bu ülkeler sırası ile halı ihracatında en fazla ihracat etmiş olduğumuz ülkeler. İthalatlardaki daralmaya rağmen İngiltere, Almanya ve Polonya’ya ihracatımızı arttırdığımızın altını çizmek istiyorum. Bu tabloya halıda rekabetçiliğimizin bir gösterisi olarak bakabiliriz” diye konuştu.
“Uluslararası arenada gücümüzü kanıtladık”
Halı sektörünü ulusal ve uluslararası arenada daha da güçlendirmek istediklerini vurgulayan İHİB Başkanı Ahmet Hayri Diler, şunları söyledi: “Halı tasarımı, kültürümüzü, tarihimizi ve sanatımızı yansıtan önemli bir unsurdur. Yarışmamıza katılan her tasarım, bu zengin mirası daha da güçlendirmek ve gelecek nesillere aktarmak adına bir taahhüttür. Ayrıca 4 farklı kategoride 2022 yılında en çok ihracat yapmış üyelerimize ödüllerini de takdim ettik. Bu başarılar sadece ülkemizin ekonomisine katkı sağlamakla kalmıyor, Türk halı sektörünün uluslararası alandaki gücünü bir kez daha kanıtlamış oluyor. Her biri kendi alanında birer lider olan üyelerimiz ticaretin sınırlarını aşmakla yetinmiyor, aynı zamanda kültürümüzü ve sanatımızı dünya genelinde tanıtıyorlar. Bu ödüller yalnız bir şirketin değil, Türk halıcılığının da bir bütün olarak elde ettiği uluslararası başarıları simgeliyor.”