Fikri CİNOKUR
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar yaptığı açıklamada, TÜİK’in açıkladığı büyüme rakamlarını değerlendirdi. Türkiye ekonomisinin 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5,6 büyümesinin güçlü bir performans olduğunu belirten Bahar, şunları kaydetti.
“Ekonomik büyümede dikkate alınması gereken önemli husus tüketim harcamalarındaki artışa karşılık ihracat ve yatırım katkısının sınırlı kalması oldu. Finansman sıkıntısı yatırım eğilimini zayıflatırken küresel ekonomideki yavaşlama cari açığımızı artıran faktör olmuştur. Büyüme rakamları güçlü bir performans oldu. Buna rağmen son çeyrekte küresel ekonomiye bağlı olarak yavaşlama, enflasyon ve reel sektörün finansman sorunlarına bağlı olarak büyüme hızı yüzde 3,5 düzeyinde kalmıştır.”
Depremin maliyetini karşılayabilecek güçteyiz
Deprem felaketinin yükünü omuzlayarak bölgenin yeniden inşasını hızlı bir şekilde sağlanması gerektiğini ifade eden şöyle devam etti.
‘’Bugün düşünmemiz gereken konu ekonomik büyüme, turizm ve ihracat ile bölgemizin yaralarını nasıl sarabileceğimiz olmalıdır. Türkiye ekonomisi, 900 milyar dolarlık üretim gücüyle depremin 70 milyar dolarlar düzeyinde telaffuz edilen maliyetini ortak akıl, dayanışma ve planlama ile karşılayacak güçtedir.
Şehirlerin ayağa kaldırılması için güçlendirme çalışmaları ivedilikle hayata geçirilmeli. Deprem bölgesindeki şehirlerimizi, altyapımızı, OSB’lerimiz, tarım tesislerimizi afetlere dirençli, bölge ve Türkiye ekonomisinde yüksek verim ve katma değer elde edecek şekilde kurmak ve güçlendirmeyi yeni bir kalkınma hikayesi olarak görmeliyiz.”
Tarım sektörü daraldı
Tarım sektöründe büyümenin kuraklık ve girdi maliyetlerindeki artışa bağlı 2022’de daraldığına dikkat çeken Ali Bahar, sözlerini şöyle tamamladı.
“Sanayi sektörü yıllık büyümesi yüzde 3,3 oranında kalmış, son çeyrekte yüzde 3 gerilemiş durumda. İnşaat sektöründe 5 yıldan bu yana devam eden daralma sürüyor. Ülke genelinde konut fiyatları ve kiralardaki yüksek artışın bir kaynağı inşaat faaliyetlerindeki yavaşlama oldu. Tarım ve inşaat sektörlerindeki daralmaya, sanayi sektörü büyümesindeki yavaşlamaya rağmen Türkiye ekonomisi 2022 yılında başta turizm olmak üzere hizmet sektöründeki büyümeden güç almıştır. Ticaret, ulaştırma ve turizmde toplam büyüme yüzde 11,7 düzeyinde gerçekleşerek büyümeye en güçlü katkıyı yapmıştır. Dikkat çekici diğer nokta ise finans ve sigorta sektöründeki yüzde 21,8’e ulaşan büyüme oranıdır. En önemli hususun tüketim harcamalarındaki artışa karşılık ihracat ve yatırım katkısının sınırlı kalmasıdır. Finansman sıkıntısı yatırım eğilimini zayıflatırken küresel ekonomideki yavaşlama cari açığımızı artıran faktör olmuştur.”