Barış SEDEF
Tekstil Makine Ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD) 13. Olağan Genel Kurulu İstanbul’da yapıldı. Genel kurulda yeniden başkanlığa seçilen Adil Nalbant, depremin ilk gününden itibaren tamir, bakım ve montaj ekiplerini deprem bölgesine gönderdiklerini söyledi. EKONOMİ gazetesine konuşan Nalbant, “Makineler ve üretim tesislerimizde ciddi hasar var. Bunları ayağa kaldırmak adına tekstilcilerimiz ve tekstil makine sanayicilerimiz el ele verip mücadele ediyor. Başta İstanbul ve Tekirdağ’daki firmalarımız olmak üzere deprem bölgesindeki hasarı gidermeye odaklanmış durumdayız” dedi.
Depremde makinesi zarar gören tekstilcilere ekstra destek verilmesi gerektiğini belirten Nalbant, tekstil makinelerinin hızlı onarılmasının bölge kalkınması açısından önemine işaret etti. Sektör hakkında da bilgi veren Nalbant, 2021’de 955 milyon dolar olan ihracatın geçen yıl yüzde 3,7’lik düşüşle 919 milyon dolara gerilediğini kaydetti. Sektör ithalatının ise 2,40 milyar dolardan 2,45 milyar dolara çıktığını anlatan Nalbant, “İhracatta sekizinciyiz ancak ithalatta dünya üçüncüsüyüz. Daha çok iplik, dokuma ve örme makineleri ithal ediyoruz. Bu makineleri içeride üretmemiz mümkün” dedi.
“Deprem bölgelerinde ilçe bazlı destek”
Genel kurula konuk olarak katılan EKONOMİ Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz da bölgede sanayicilerin ciddi yara aldığına dikkat çekerek ziyaret ettikleri bölgelerle ilgili izlenimlerini aktardı. Depremin bölgedeki KOBİ’lerin bakış açısını değiştirdiğine vurgu yapan Oğuz, “Bazı sanayiciler yatırımlarını farklı kentlere kaydırma arayışında” dedi. Kahramanmaraş’ta tekstil alanında faaliyet gösteren bir firmanın makinelerinin kullanılamaz hale geldiğini ancak binada büyük bir hasar olmadığının altını çizen Oğuz, “Bölgedeki sanayicilerimizin kullandıkları makineleri yerine koymaları mümkün ancak iş gücünün telafisi mümkün değil. Deprem konusunda kaynakların ilçe bazında kullanılması ve makine kaybı olan firmalara destek verilmesi yaraların daha hızlı sarılmasına katkı sağlayacak” dedi.
İşgücünün korunması için geçici konutlar önemli
Nasıl Bir Ekonomi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ da Türkiye’de denim kumaş üretiminin üçte birinin Kahramanmaraş’ta yapıldığına dikkat çekerek, “Kentin eski gücüne dönmesi hususunda izlenecek yol haritası önemli. Ziyaret ettiğimiz bölgelerde iş gücünün korunması adına geçici konut talebinin karşılanması önemli. Buradaki fabrikaların hayatlarına devam edebilmesi için bu talepler dikkate alınmalı” açıklamalarında bulundu.
Yol haritası kentlerin geleceğini belirliyor
Bayrampaşa Tekstilci ve İş İnsanları Derneği (BATİAD) Bekir Taner Ateş, 1939’da Erzincan’ın Doğu Anadolu bölgesinin en büyük kentleri arasında yer aldığını ve 100 bin nüfusu bulunduğuna işaret ederek, “Sonrasında 1939 ve 1993’te gelen depremlerle kent ciddi yara aldı. Erzincan 2.OSB’de arsa metrekare fiyatları 8 TL olmasına ve altyapı çalışmaları tamamlanmasına rağmen hala boş. Bölgede yapılan yeni binaların da nerdeyse yarısı boş. Bu noktada Kahramanmaraş depremlerinde etkilenen kentlerde göçün önlenmesi adına alınacak tedbirler ve izlenecek politikalar deprem şehirlerinin geleceğini belirliyor” diye konuştu.
“Birçok şirketimiz fabrikalarını kiraya vererek sektörden çıkıyor”
Genel kurula konuk olarak katılan Türkiye Triko Sanayicileri Derneği (TRİSAD) Başkanı Mustafa Balkuv, “Sektörümüz geçen yıl bir önceki yıla göre adet bazında yüzde 43, ciro bazında ise yüzde 26 geriledi. Kilogram ihracatımızda ise yüzde 33 kaybımız var” dedi. 2022 ihracatını yüzde 1 artırabildiklerini anlatan Balkuv, “Yılın ikinci yarısından sonra siparişlerimizde ciddi düşüşler var. Birçok şirketimiz fabrikalarını kiraya vererek sektörden çıkıyor. Özellikle kur konusunda izlenen politika bunda oldukça etkili” diye konuştu.