Osman KILIÇ
Deprem felaketinin kimya sektörünün ihracatını olumsuz yansıdığını ve sektör özelinde deprem felaketi en çok plastik sanayini etkilediğini kaydeden Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkanı Ömer Karadeniz, ocak ayında plastik ihracatında miktar bazında artışlar olduğunu belirterek, “İhracatın çok hızlı frene bastığı bir şubat ayını geride bıraktığımızı görüyoruz” dedi. Kimya ihracatının alt grupları incelendiğinde deprem dolaysıyla en çok kaybın plastikte yaşandığı görülüyor. Bir önceki yılın aynı ayına göre kimya mobilyaları (Plastik Maddelerden) tarafında yüzde 21,2, kimya plastikler ve mamulleri tarafında ise yüzde 15,1’lik kayıp yaşandı. Plastik özelinde toplam kayıp yüzde 36,3 oldu. Sektörün ihracatının düşmesindeki en önemli etken ise deprem felaketi oldu. Plastik sektöründe yaşanan söz konusu kaybın tüm imkanlarını deprem bölgesine yönlendirmesi ve ihracat tarafında aksaklıkların yaşanmasından kaynaklandığı belirtiliyor. Bölgeye en büyük plastik alt grubu ürünü olarak depremzedelerin ihtiyaçları karşılanan kullan-at grubu ve ambalajları gönderildi. Sektör bazı ürün gruplarında ihracat yerine deprem bölgesine üretim yaparak destek oldu.
Veriler incelendiğinde ocak ayında plastik ihracatında miktar bazında artışlar olduğuna dikkat çeken PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz, “Son dönemde sektörümüzün ihracat performansında yavaşlama olsa dahi artışın sürdüğü söylenebilirdi. Lakin ocak-şubat dönemini kapsayan iki aylık dönemi incelediğimizde ihracatımızın miktar bazında gerilediğini görüyoruz.” dedi.
Bunun başlıca sebebinin ise Türkiye’de meydana gelen ve 11 ili etkileyen deprem felaketi olduğuna vurgu yapan Karadeniz, sektörlerinin bu süreçte ihracatını yavaşlatarak enerjisini deprem bölgesinin acil ihtiyaçlarının karşılanmasına harcadığını söyledi. Önümüzdeki aylara yönelik ihracat performansı ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Karadeniz, “Deprem önümüzdeki birkaç aylık süreçte de ihracatın 2022 performansını yakalamakta zorlanacağını söyleyebiliriz. Depremin ardından seçim gündeminin ortadan kalktıktan sonra, sektör büyümesin kaldığı yerden devam edecektir” açıklamasını yaptı.
Sektörün ihracat dışında, ihracata da etkisi olan birçok sorunu olduğuna dikkat çeken Karadeniz, “Sanayinin deprem için bu kadar yardımda bulunduğu süreçte çıkarılan EYT, firmaların finansman ihtiyacının hızlı artmasına sebep oldu. Finans tarafının çözüme kavuşturulmasını talep ediyoruz ve bu kapsamda EYT için kredi desteği imkanı sağlanması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.