Mehmet KAYA
Öncelikle TSK Güçlendirme Vakfı ile Savunma Sanayii Başkanlığı iştiraki şirketler olmak üzere, savunma sanayiindeki güçlü firmalar deprem bölgesinde araştırma merkezi kurma ve bölgeden siparişleri artırma yönünde girişim başlatıyor. Yapılacak girişim, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir tarafından bir haber kanalında duyurulmuştu. EKONOMİ gazetesine bilgi veren kaynaklar, savunma sanayiinin sanayileşme stratejisinden bağımsız olmadığını ancak depremin yarattığı etki dikkate alınarak başta Gaziantep olmak üzere bölgedeki nitelikli beşeri sermayenin korunması hedefinin bu girişimde öne çıktığını belirttiler. Kurulacak araştırma merkezi ve buralarda yürütülecek projelerde bölgedeki mühendis ve diğer nitelikli beşeri sermayenin de rol oynaması ve böylece başka illere göçün engellenmesinin amaçlandığı kaydedildi. Ayrıca savunma sanayiinin ihtiyacını karşılayabilecek firmalarda da savunma sanayiine hizmet verme kriterleri oluşturulmaya çalışılacak, başarılı olanlardan siparişler verilecek.
750’nin üzerinde aktif proje yürütülüyor
Kaynaklar, bölgeye araştırma merkezi kurulması ve mümkün olan siparişlerin verilmesine yönelik karar alındığını ancak projenin ilk aşamalarında bulunulduğunu belirttiler. Araştırma merkezlerinin fiilen kuruluşunun hızla yapılmasının mümkün olduğu ancak görev yapabilir hale gelmesinin zaman alacağı vurgulandı. Araştırma merkezlerinin, şirketlerin diğer illerde kurduğu ve faaliyete başlamış araştırma merkezlerinden farklı olarak hangi alanlara yoğunlaşabileceği ya da iş paylaşımı konusunda belirlemeler yapılacağı kaydedildi. Bu çalışmalara yönelik olarak çeşitli programlar geliştirilebilecek. Bölgede, şirketlerde ve üniversitelerde proje yürütebilecek insan kaynağının korunması ve geliştirilmesi de hedefler arasında yer alıyor. Bölgede savunma sanayiine hizmet verebilecek şekilde talaşlı-talaşsız imalat, makine sanayii, döküm sanayii ve kısmen de plastik-kimya sanayii bulunuyor.
Savunma sanayiinde bazıları temel Ar-Ge olan 80 milyar dolara yakın tutarda 750’nin üzerinde aktif proje yürütülüyor. Bunun dışında, başta ASELSAN olmak üzere çeşitli şirketlerin ihtiyaç duydukları sistem, alt sistem, komponentlerin geliştirilmesi, üretilmesi ya da yurt dışından temin edilenlerin firmalar aracılığıyla yerlileştirilmesi yönünde programlar da bulunuyor.
Sektörün toplam yıllık Ar-Ge yatırımı 1.6 milyar dolara dolayında gerçekleşiyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre halen savunma sanayiinde 44 Ar-Ge merkezi bulunuyor.