Hilal SÖNMEZ
Kayseri Ticaret Odası (KTO) mart ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. Meclis toplantısının gündemini depremden etkilenen 11 ilde ticari hayatın yeniden canlandırılmasına yönelik görüşler oluşturdu. KTO Başkanı Ömer Gülsoy, bölgeye verilecek desteklerin sadece üretim işletmelerini değil hizmet sektörü dâhil tüm işletmeleri kapsaması gerektiğini söyledi.
Ticaretin olduğu yerde normalleşme çabuk olur
KTO Konferans Salonu’nda yapılan toplantıya Erciyes üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun da katıldı. Ömer Gülsoy, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan depremin maddi boyutunu ortaya koyan rapordaki bilgileri meclis üyeleriyle paylaşarak, “Raporda, bu depremlerin yarattığı maddi kaybın Marmara Depremi’nden 6 kat daha fazla olduğu da belirtildi. Yitirilen akıl gücü, emek ve üretim gücü, umutlar, girişim ruhu ölçülemez. Elimizde sadece tarımdan, ticaret ve sanayiye fiziki kayıplar ve bölgeyi terk eden 2,5 milyon dolayında vatandaşımızın oluşturduğu boşluğu gösteren kuru sayılar var. Üzerinde konuşacağımız en temel konu ise yıkılan, hasar gören sanayi tesisleri ve işyerlerinin yerine konulmasından çok bu yerlerin hayatiyetini sağlayan ve sağlayacak insan gücümüzün önemli bölümünün bölgeyi terk etmiş olması. Bölge dışındaki sanayi ve ticaret kesiminin odaklandığı konu ise insan gücü göçünün nasıl tersine çevrileceğidir. Ticaretin olduğu yerde normalleşmeye daha çabuk dönülür. Bu konuda da ticaret merkezlerinin yapılması son derece önemlidir” dedi.
“İyileşme ancak işbirliği ile mümkün”
Depremin ilk saatlerindeki insanları enkazdan kurtarma kaygısının yerini, insanları doğduğu topraklarda tutma çabasının aldığını kaydeden Gülsoy, “Bölge ekonomisinin yeniden canlanması şart. Türkiye ekonomisinin neredeyse yüzde 11’lik kısmını kapsayan bölgede iyileşme sürecinin başarısı ancak özel sektör, kamu ve sivil örgütlenmenin iş birliği ile mümkün. Her şeyden önce alınacak tedbirler, verilecek desteklerde bölgenin ekonomik kimliğinin korunarak iktisadi aktivitenin yeniden canlandırılması çok önemli. Bölgenin vergisel düzenlemelerden, finansmana, psikolojik desteğe kadar birçok alanda desteğe ihtiyacı var. Bu destekler ivedilikle hayata geçirilmeli ve kapsamı sadece üretim işletmelerini değil eğitim, sağlık, turizm, fuar-organizasyon alanlarını da içine alan hizmet sektörü dâhil tüm işletmeleri kapsamalı. Deprem bölgesinde ekonomik faaliyetlerin canlanması noktasında yerel tedarik zinciri çok önemli. Bölgeye yönelik sağlanacak tüm desteklerde, bölgenin yeniden yapılanmasında ve deprem bölgesi dışındaki işletmelerin mal ve hizmet tedarikinde mümkün mertebe deprem bölgesindeki işletmelere tedarikçi olarak öncelik verilmesi gerekiyor ifadelerini kullandı.