BESTENİGAR KARA
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Dijital Teknolojiler İş Konseyi Bilgilendirme Toplantısı, Dijital Teknolojiler İş Konseyi Başkanı Dr. Recep Erdem Erkul, DEİK Genel Sekreteri Caner Çolak, DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri ve 10 komite başkanının katılımı ile İstanbul’da gerçekleşti. FinTek, oyun, Web 3.0, blokchain, siber güvenlik, girişim sermayesi, yazılım teknolojileri, yenilikçi teknolojiler, bulut teknolojileri, mobil teknolojiler ve sağlık teknolojileri alanlarında dijital ekonominin geleceğine odaklanan konseyin yürüttüğü proje ve çalışmaların ele alındığı toplantıda teknoloji ve dijitalleşme alanlarındaki sektörel, yerel ve küresel gelişmeler istişare edildi.
“Türkiye’yi teknoloji merkezi haline getirmek istiyoruz”
Etkinlikte konuşan DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi Başkanı Dr. Recep Erdem Erkul, Konsey olarak Türkiye’yi teknoloji merkezi haline getirmeyi ve orta vadede ülkenin teknoloji ihracatını 10 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi. Erkul “Bunun için dijital teknolojiler alanında yurt içi ve yurt dışı işbirliklerini artırarak, startuplarla birlikte Türkiye’deki sanayi şirketlerinin dijital dönüşümüne destek olmayı amaçlıyoruz” dedi. Erkul; konseyin, 2030 yılına kadar Türkiye’den teknoloji ve teknolojiyi kaldıraç olarak kullanmış ve teknolojik dönüşümle kendine yeni bir yön çizmiş 10 dünya markası çıkarmayı hedeflediğinin altını çizdi.
Konseyin Eylül 2022’de faaliyete geçtiğini ve son bir yılda 20’ye yakın etkinlikte komiteleri ile birlikte çalıştığını vurgulayan Erkul, “2022 itibariyle Türkiye’nin GSYH’si 905,5 milyar doları, teknoloji alanındaki yatırım büyüklüğü ise 1 milyar doları aştı. Yüksek teknoloji yatırımları ile ihracatı artırabildiğimizde dijital ekonomi alanında da önemli bir oyun kurucu haline gelebiliriz” ifadelerini kullandı.
“Yatırımlar görünmeyen varlıklara yapılmalı”
DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi Başkan Yardımcısı Mete Serkan Sevim, verilere değinerek, teknolojinin diğer sektörlere yaptığı etkinin yüzde 80 civarında olduğunu söyledi. Sevim “Artık gelişmiş ülkeler kolay kolay görünür varlıklara yatırım yapmıyor. Bu ülkeler insan kaynağı, güçlü kurumlar ve teknoloji olarak üç ana başlıkta toplayabileceğimiz görünmez varlıklara yatırım yapıyor. Biz de ülke ve şirket olarak yatırımlarımızı daha fazla insan kaynağı ve teknolojiye yapmalı; görünmez varlıkları hep birlikte görünür kılmalıyız” dedi.