YENER KARADENİZ / MERVE YİĞİTCAN / SELENAY YAĞCI
EKONOMİ gazetesi ile PwC ortaklığında bu yıl 2’nci kez düzenlenen Dönüşen Liderlik Zirvesi, Elite World Grand Sapanca Hotel’de 23-25 Kasım tarihleri arasında gerçekleşti. Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin CEO ve yönetim kurulu başkanlarıyla kanaat önderlerinin katıldığı zirvede “İnsan, teknoloji ve yeni ekonomi” ana gündemi ile bir dizi panel düzenlendi. EKONOMİ Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Yazı İşleri Müdürü Handan Sema Ceylan ve PwC Türkiye Kıdemli Ortağı Cenk Ulu’nun hoşgeldin konuşmalarıyla başlayan zirvenin akışını ise Dr. Barış Esen yönetti.
Zirvenin açılış konuşmasını Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper gerçekleştirdi. Alper’in yanı sıra Yıldız Holding CEO’su Mehmet Tütüncü ile KAGİDER Başkanı Esra Bezircioğlu da gündeme yönelik önemli mesajların aktarıldığı birer konuşma gerçekleştirdiler. Zirvede gün boyu süren panel ve asansör konuşmalarında, aralarında Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Cevdet Alemdar, TAV İşletmeler CEO’su Güçlü Batkın, İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Perihan İnci, Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, Yıldızlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Yıldız, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin, Gülman Group Yönetim Kurulu Başkanı Polat Gülman, Hepsiburada Fintek ve Ödeme Çözümleri Grup Direktörü Soner Beyhan, TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç ile Royal Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Türkeş Öngel’in de bulunduğu isimler ufuk açıcı konuşmalarıyla zirvenin ana gündemine ilişkin tespit ve öngörülerini paylaştı. Zirvede gerçekleşen oturumlarda, ‘Çoklu kriz çağını yönetmek’, ‘Yeni ekonomide dünyaya açılanlar’, ‘Teknoloji ile dönüşen iş modelleri’ ve ‘Paranın yeni adresi’ konuları masaya yatırılırken; sektörlerinde başarılarıyla öne çıkan isimler ‘Bugün ve gelecek’, ‘Gelecek ve teknoloji’, ‘Dönüşümün finansmanı’, ile ‘Çoklu kriz çağında liderlik’ konularına etrafl ıca değinirlerken, aynı zamanda ‘Yerelden küresele’ uzanan başarı hikayelerini de paylaştılar. Panellerin ardından zirve gala yemeği ile devam ederken, gece Komedyen Kaan Sekban’ın gösterisi ile son buldu.
Ana sponsorluğunu Sabancı Holding’in üstlendiği zirveye Yıldız Holding etkinlik sponsoru; Hepsiburada ve Re- Pie Protföy oturum sponsorları; Arnica, cotcast.ai, Ege Yapı, Gülman Group, İskur, Royal Şirketler Grubu ve TAV Havalimanları destek sponsorları; PwC, Rönesans Enerji, Trendyol, Yayla ve Elite World Hotel & Resorts de özel sponsorlar olarak katkıda bulundular.
Sürdürülebilirlik için geç, onarımı konuşmalıyız gelişmelerin gerisinde kalıyor.
Zirvede ilk asansör konuşması serisi “Bugün ve Gelecek” temasıyla gerçekleştirildi. EKONOMİ Gazetesi Koordinatörü ve Sürdürülebilirlik Editörü Didem Eryar Ünlü’nün yönettiği bölümde şunlar konuşuldu:
EKOIQ Genel Yayın Yönetmeni Barış Doğru:
30 Kasım-12 Aralık tarihleri arasında Dubai’de düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Tarafl ar Konferansı’nın en önemli maddelerinden biri finansman kaynaklarına erişim. Ülkelerin önceliği iklim eylemini hızlandırmak olmalı. İklim krizi ile mücadele için ihtiyaç duyulan teknoloji ve finans kaynaklarına sahibiz. İklim eylemlerini hızlandırmak için çözüm odaklı stratejiler geliştirmek, finans kaynaklarının yönlenmesi gereken öncelikli alanları belirlemek çok önemli.
Onarım Atölyesi Kurucusu ve Ortağı Ekin Al:
Sürdürülebilirlik için artık çok geç. Yaşamı var eden her sistemde artık aşırı durumdayız. İklim krizi sebebiyle ölümler başladı, yoksulluk artıyor, adalet kavramından uzaklaşılıyor. İklim krizine artık çevresel bir kriz diyemeyiz. Bunu nasıl çözeceğimizi biliyoruz ama neden çözemiyoruz? Çünkü büyük bir liderlik krizi var… Sürdürülebilirlik öldü, onarımı konuşmamız lazım. Refahı dağıtabilenleri, dünyayı onarabilenleri ödüllendirecek bir sistem var artık. Bunu yapamazsak korkunç bir yüzyıl bizi bekliyor olacak. Bir şey daha var. Artık bizi, yaş gruplarını harflerle kategorize etmeyin!
Dünyanın mevcut düzeni, gelişmelere ayak uyduramıyor
EKONOMİ Gazetesi Yazarı Zeynep Gürcanlı’nın yönettiği oturumda jeopolitik riskler tartışıldı.
Emekli Büyükelçi Mithat Rende:
Şu anda kurallara ve ilkelere dayalı siyasi düzen sorgulanıyor. Uluslararası hukuk, selektif olarak kullanılıyor. Ülkeler işine gelince uluslararası hukuka uygun çözüm arıyorlar. Şu an itibarıyla ‘güçlü haklıdır’ ilkesi uygulanıyor. Bu düzen ya da aslında ‘düzensizlik’ yaşanıyor. Siyasi düzende hem oyuncu hem de hakem olan ülke ve ülke grupları var. Tıpkı AB gibi… Bazen G7 de böyle davranıyor ve aslında sağlıksız bir gelişme. BM’nin sistemi ciddi şekilde sorgulanıyor, zira geride kaldı. Artık ihtiyaçlara cevap veren bir sistemden bahsedemeyiz. Kısacası dünyadaki gelişime ayak uyduramayan bir sistem var. Şu anda dünyada iklim, enerji ve gıda krizleriyle mücadele edecek bir uluslararası ekonomik ve siyasal düzene ihtiyaç var, ama mevcut düzenin bunu sağlaması zor. Mevcut düzen dar siyasi çıkarlarla hareket ediyor. BM’nin bugünkü yapısı teknolojik ve bilimsel Sürdürülebilirlik için geç, onarımı konuşmalıyız gelişmelerin gerisinde kalıyor.