Merve YİĞİTCAN
Bu yıl 5’incisi düzenlenecek olan MÜSİAD Vizyoner 2023’ün tanıtım toplantısında konuşan MÜSİ- AD Başkanı Mahmut Asmalı, yüksek finansman maliyetinden İsrail- Filistin Savaşı’na kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu. Göreve geldikleri dönemden itibaren yönetim olarak en önemli hedefl erinden biri olan MÜSİ- AD Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun kurulduğunu, SPK’dan tüm onayların alındığını, bu ay sonuna kadar talep toplama işleminin devam edeceğini söyleyen Asmalı, 16 Kasım’da ilk ihracın gerçekleştirileceğini kaydetti. MÜSİAD’ın yaklaşık 14 bin üyesi ile potansiyel bir güç oluşturduğuna işaret eden Asmalı, “50 bin dolar sermaye çok anlamlı değil ama 2 bin kişi bir araya gelip 50 bin doları bir fonda değerlendirirse bu fon 100 milyon dolar gibi anlamlı ve yatırım yapılabilecek bir büyüklüğe ulaşır. İşte bu düşünce ile yola çıkarak girişim sermayesi fonunu kurduk. Bu fondan sadece MÜSİAD üyeleri ve üyelerinin ortak olduğu şirketler faydalanabilecek. Minimum sermaye katılımı için 250 bin TL belirledik. İnşallah bu toplanan fonla ülkemizin teknolojik kalkınmasına ve ihtiyaç duyduğu ithal ikame üretimi yapan teknolojik sanayi firmalarına yatırım yapılacak” diye konuştu. Şu anda mevcut finansal koşulların firmaların beraber iş ve yatırım yapmasını gerektirdiğini vurgulayan Asmalı, bu noktada kredi maliyetlerindeki artışa işaret etti.
Ucuz ve uzun kredi 2026’da
Geçmişte krediye ulaşamama konuşulurken şu anda iş dünyasının yüksek kredi maliyetlerinden şikayet ettiğini dile getiren Asmalı, “Oranlar şu anda gerçekten çok yüksek, yüzde 50’nin üzerinde maliyetler konuşuluyor. Bu demektir ki; yüzde 50’den daha fazla para kazanacaksınız ki finansmanın maliyetini bunun içinden çıkarabilesiniz. Bu faizlerle ticaret yapmak, yatırım gerçekleştirmek çok sürdürülebilir değil. Biz önümüzdeki senenin ilk çeyreğinden itibaren faizlerin aşağı geleceğini tahmin ediyoruz. Enfl asyonun da aşağı gelmesiyle beraber faizlerde gevşeme olacağını düşünüyoruz. Bu noktada biz şunu savunuyoruz; sermayelerimizi bir araya getirerek çok daha ucuz bir fonlama ve çok daha ucuz yatırım sermayesi oluşturabiliriz. Kendi içimizdeki bu fonların bize maliyeti neredeyse sıfır… Birlikte iş ve yatırım yapma kültürünü tam da bu dönemde çok önemli buluyoruz. Bu nedenle üyelerimize de bu dönemde geçici bir süre ile bankalara çok başvurmamalarını söylüyorum. Ancak yapılan yatırımlar, devam eden yatırımlar var ve finansmana erişim ihtiyacı söz konusu” ifadelerini kullandı. Orta Vadeli Program’ın (OVP) açıklanmasıyla iş dünyasının geleceğe yönelik güçlü bir perspektife sahip olduğunu belirten Asmalı, “Bu yılın ve 2024’ün zor geçeceğini, 2025’te biraz rahatlama olacağını, ancak 2026 itibarıyla daha uygun ve uzun vadeli krediye erişimin olabileceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla bu noktada şirketlerimize biraz daha dikkatli olmalarını, mümkün olabildiğince açılmamalarını ve beraber çalışmaları gerektiğini söylüyoruz” şeklinde konuştu.
Savaş sürerse küresel ticaret etkilenir
Konuşmasında İsrail-Filistin arasında başlayan savaşa da değinen Asmalı, Gazze’de son 10 günde büyük bir insanlık dramı yaşandığına değinerek, “İsrail devleti hiçbir hedef gözetmeden, tamamen yıldırmak üzerine bir saldırı içinde… Dünyanın neresinde bir masum, bir sivil zulüm görüyorsa buna sessiz kalamayız. Biz MÜSİAD olarak, Gazze’deki savaşı ve insanlığa karşı yapılan bu katliamı kınıyoruz. Bölgedeki tüm aktörlere savaşın bitirilmesi, bölgedeki huzurun sağlanması ve yapılan insanlık suçlarına bir an önce engel olunması için adalet çağrısı yapıyoruz. Gazze’deki savaş bir an önce bitmelidir diyoruz” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin 9 milyar dolar civarında dış ticaretinin bulunduğu İsrail’e, herhangi bir ekonomik yaptırım ya da boykot uygulanıp uygulanmayacağı üzerine Asmalı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tıpkı Rusya-Ukrayna Savaşı’nda olduğu gibi arabulucu rolünü kaybetmeden süreci yönettiğini söyleyerek, “Geçmişte birtakım boykotlar yapıldı, ancak onların nitelikli ve kalıcı çözüm olmaktan ziyade geçici etkileri oluyordu. Türkiye’nin özellikle bölgedeki güçlü İslam ülkeleri ile kolektif hareket etmesi, Cumhurbaşkanımızın, diğer büyük İslam ülkelerinin liderleriyle birlikte vereceği bir fotoğraf daha etkili olacaktır” dedi. Bu savaşın ilk etapta enerji fiyatlarına yansımaları olacağına işaret eden Asmalı, “Umuyoruz ki savaş çok büyümez. Ancak böyle devam ederse bunun küresel ticarete etkileri çok büyük olur” dedi.
MÜSİAD Vizyoner 4 Kasım’da düzenlenecek
MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, 2015 yılından bu yana her iki yılda bir gerçekleştirilen ve bu yıl 4 Kasım’da düzenlenecek olan MÜSİAD Vizyoner Zirvesi’nin geleceğin iş dünyasının gerektirdiği değişiklikleri ele almayı ve işbirliğini sürekli artırmayı hedeflediğini söyledi. Bu sayede, iş dünyasının liderlerini ve düşünürlerini bir araya getirerek, yenilikçi fi kirleri tartışmaya ve geleceğin iş stratejilerini şekillendirmeye odaklandıklarını kaydeden Asmalı, “Kurulduğumuz günden bugüne dek MÜSAİD olarak iş dünyasının birleştirici rolünü üstlendik. 2022 yılında düzenlemiş olduğumuz Türkiye’nin Gücü Ödüllerinde ‘Yan Yana’ temasını işleyerek bir değil biz olmanın önemine her daim vurgu yaptık. Bu seneki zirvemizin mottosunu, biraz önce de söylediğim gibi, bir ve beraber olmaya ve bunu anlamlı bir bütün haline getirecek olan kolektif harekete vurgu yapmak için -Biz’in Gücü- olarak belirledik. Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Yüzyılı vizyonuyla açıkladığı hedeflere ülkemizin daha kolay ulaşmasını, ekonominin ve iş dünyasının, çarpanı her zamankinden daha yüksek işlere imza atmasını sağlayacak, başarıları ve kazanımları daha ileriye taşıyacak yegane yol haritası: Kolektif harekettir” dedi.