BARIŞ SEDEF
Faaliyetlerine 2019 yılında başlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanayi ve Ticaret Platformu, sanayicilerle yerel otorite arasında köprü görevi üstleniyor. Şehir plancılığından gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanayi ve Ticaret Platformu Başkanı Mehmet Çakılcıoğlu, istihdam konusunda meslek edindirme kursları vasıtasıyla önemli projelere imza attıklarını kaydederek, “İSMEK kurslarımız vasıtasıyla sanayicilerle iş arayanları bir araya getiren bir mekanizma kurduk.
İşin içerisine sektörel ve bölgesel STK’ları da kattık. STK’dan gelen talebe göre İSMEK’te kurs açtık, kurs katılımcı tarafında da ilgi görürse eğitim konusunda bize talepte bulunan STK’dan destek alarak bu bağlamda sanayicinin istediği profil eleman yetiştirmesinin önünü açıyoruz” dedi. İSMEK’in her projeyle ilgili eğitmene sahip olmadığını ifade eden Çakılcıoğlu, talepte bulunan sivil toplum kuruluşuyla ortak bir şekilde ilerleme kaydettiklerini belirtti. Eğitimini tamamlayan kursiyerlerin ilgili STK’nın üyeleri tarafından istihdam edildiğini belirten Çakılcıoğlu, “Sistemi belirli bir yapıda oturttuktan sonra kalifiye eleman sorununa bir nebze de olsa çözüm bulmayı amaçlıyoruz. Bu çalışmamızı sanayiden başlayıp zincirleme bir şekilde tüm ana sektörlere yayma hedefindeyiz” açıklamalarında bulundu. Birçok OSB başkanının teknisyen, CNC ustaları başta olmak üzere eleman bulma konusunda sorun yaşadığına vurgu yaparak, esnaf tarafındaki ustaların ise çırak bulamamada sorun yaşadığını ve birçok mesleğin gelecekte tehlikeye düşeceğini söyledi.
Eleman sorunu üçlü formülle çözülecek
Sanayinin yoğun olduğu merkezler arasında yer alan İstanbul üçüncü bölgede, nitelikli eleman konusu vardiyaların azalmasına neden oldu. İBB Sanayi Platfor mu’nun öncülüğünde STK veya şirket, İSMEK ve kursiyerlerin bir arada olacağı projeyle nitelikli eleman sorunun çözümü hedefleniyor.
Faaliyetlerine 2019 yılında başlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanayi ve Ticaret Platformu, sanayicilerle yerel otorite arasında köprü görevi üstleniyor. Şehir plancılığından gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanayi ve Ticaret Platformu Başkanı Mehmet Çakılcıoğlu, istihdam konusunda meslek edindirme kursları vasıtasıyla önemli projelere imza attıklarını kayderek, “İSMEK kurslarımız vasıtasıyla sanayicilerle iş arayanları bir araya getiren bir mekanizma kurduk. İşin içerisine sektörel ve bölgesel STK’ları da kattık. STK’dan gelen talebe göre İSMEK’te kurs açtık, kurs katılımcı tarafında da ilgi görürse eğitim konusunda bize talepte bulunan STK’dan destek alarak bu bağlamda sanayicinin istediği profilde eleman yetiştirilmesinin önünü açıyoruz” dedi. İSMEK’in her projeyle ilgili eğitmene sahip olmadığını ifade eden Çakılcıoğlu, talepte bulunan sivil toplum kuruluşuyla ortak bir şekilde ilerleme kaydettiklerini belirtti. Eğitimini tamamlayan kursiyerlerin ilgili STK’nın üyeleri tarafından istihdam edildiğini belirten Çakılcıoğlu, “Sistemi belirli bir yapıda oturttuktan sonra kalifiye eleman sorununa bir nebze de olsa çözüm bulmayı amaçlıyoruz. Bu çalışmamızı sanayiden başlayıp zincirleme bir şekilde tüm ana sektörlere yayma hedefindeyiz” açıklamalarında bulundu. Birçok OSB başkanının teknisyen, CNC ustaları başta olmak üzere eleman bulma konusunda sorun yaşadığına vurgu yapan Çakılcıoğlu, esnaf tarafındaki ustaların ise çırak bulamamada sorun yaşadığını ve birçok mesleğin gelecekte tehlikeye düşeceğini söyledi.
“Sanayinin kabuk değiştirmesi gerekiyor”
İstanbul’da yükte hafif pahada ağır projelerin giderek yaygınlaşacağına dikkat çeken Çakılcıoğlu, “İstanbul’da 8 tane organize sanayi bölgemiz bulunuyor. Dokuzuncu ise Biyoteknoloji Organize Sanayi Bölgesi olacak. Burası için 5 milyon metrekarelik arsa tahsisi gerçekleştirildi” diye konuştu. Kamulaştırma aşamalarının bölgede devam ettiğine dikkat çeken Çakılcıoğlu, “Tepeören bölgesiden Kocaeli ile İstanbul sınırı arasında yer alması planlanan OSB, Biyoteknoloji Derneği’nin öncülüğünde kuruldu” dedi. İstanbul Anadolu Yakası Organize Sanayi Bölgesi’nin (İAYOSB) genişleme sürecinden de bahseden Çakılcıoğlu, “Sanayicilerden burası için de ciddi bir talep var. Buradaki genişleme alanının ise yaklaşık 3 milyon metrekarede olması öngörülüyor” açıklamalarında bulundu. Anadolu Yakası Organize Sanayi Bölgesi’nin yaklaşık 1 milyon metrekarede faaliyet gösterdiğini ifade eden Çakılcıoğlu, bölgenin yaklaşık 3 katlık bir genişleme alanına sahip olacağını belirtti. İAYOSB için ciddi bir taleple karşılaşıldığını ifade eden Çakılcıoğlu, “Şu an için bölgede yeni talepler alınmıyor. Parselasyon çalışmalarının netleşmesi bekleniyor” dedi. İstanbul’da sanayinin kabuk değiştirmesi gerektiğini ifade eden Çakılcıoğlu, Biyoteknoloji OSB’nin bu kapsamda önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Türkiye’de ortalama ihracatın kilogram birim fiyatının 1,4 dolar olduğuna işaret eden Çakılcıoğlu, “Bu rakam biyoteknolojik ürünlerle binlerce dolara kadar çıkıyor. Sanayicilerimizin bu tarz katma değerli işlere yönelmesi önemli” dedi.
İstanbul’un üçüncü bölge sanayisi çok güçlü bir yapıya sahip
Avrupa yakasındaki sanayicilerin özellikle Esenyurt, İkitelli ve Arnavutköy bölgelerinde faaliyet gösteren firmaların SilivriÇatalca bölgesinde genişleme talebinde bulunduğunun altını çizen Çakılcıoğlu, “İstanbul’un üçüncü bölge sanayisi çok güçlü bir yapıya sahip” diye konuştu. Sanayinin istikrarlı bir büyüme trendi içerisinde olduğuna işaret eden Çakılcıoğlu, “Sanayimizin yüzde 90’ı KOBİ’lerden oluşuyor. Bu KOBİ’lerimizin taleplerini karşılama noktasında temaslarımız sürüyor” diye konuştu. Öte yandan Yeşil Dönüşüm’ün sanayi için kritik bir yere sahip olduğuna işaret eden Çakılcıoğlu, “Sürdürülebilirlik konusunda adım atmayan firmaları Karbon Vergisi bekliyor. KOBİ’lerimizi bu dönüşüme hazırlamamız gerekiyor” açıklamalarında bulundu. Deprem riskine karşı sanayi ve endüstriyel yapıların da kontrolünün son derece önemli olduğuna işaret eden Çakılcıoğlu, “Endüstriyel binalarla ilgili deprem dönüşümünün de bir an evvel yapılması gerekiyor. Özellikle yurtdışında birçok Türkiye’den alım yaparken deprem konusunda endişeleri sıkça dile getiriliyor” dedi.