Yener KARADENİZ
Perakende sektörü, seçim sonrası artan kur ve asgari ücrette meydana gelecek artışın ürün fiyatlarına zam olarak yansıyacağı beklentisi ile hareketli bir döneme girdi. Olası yukarı yönlü fiyat hareketlerinden etkilenmemek için ihtiyaçlarını öne çeken tüketiciler beklenti enflasyonunu yeniden harekete geçirdi. Babalar Günü’nde de etkisi ile AVM’lerin ziyaretçi sayıları yüzde 15 artarken değer kaybeden TL, turist alıverişini canlandırdı. Markalar ise günlük satış rekorları kırdı. LCW’nin bir günlük satış adedi 1,3 milyon adede yükseldi. Birçok şirket, satışlarını adet bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20’ye yakın artırdı. Sektör temsilcileri, kurda meydana gelen artışın ithal ürünlerde zam olarak yansımasının kaçınılmaz olduğunu belirtirken yerli ürünlerde söz konusu artış oranının sınırlı gerçekleşeceği yorumunu yaptı.
“Elektronikte zam kaçınılmaz”
Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, Babalar Günü, okulların kapanması ve tatil hazırlıkları nedeni ile perakende sektöründe satışların hareketlendiğini, UEFA Şampiyonlar Ligi finalinin ise yeme içme sektörünü canlandırdığını söyledi. Öncel, “Söz konusu harekette tabii ki zam gelecek endişesi de etkili. Elektronik, beyaz eşya ve bilgisayar satışlarının arttığını gözlemliyoruz” dedi. Zam konusunda ise Öncel, “Hazır giyimde çok uçuk bir fiyat artışı beklemiyoruz. Ancak ithal ağırlığının yüksek olduğu elektronikte zam kaçınılmaz” dedi.
“Mağazaya yönelim arttı”
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Nuri Şapkacı ise AVM ziyaretçi sayılarının hem 2019, hem de geçen yılın üstünde seyrettiğini belirterek, “Dövizde meydana gelen artış ve asgari ücrete gelecek zammın ürün fiyatlarına yansıtılacağı beklentisi satın alma talebini öne çekiyor. TL’deki değer kaybı, turist alışverişini de hareketlendirdi. Online tarafta iptaller olduğunu duyuyoruz. Bu nedenle mağazalardan hemen satın alma eğilimi arttı. Tüm bu gelişmelerin etkisi ile AVM ziyaretçi sayıları zirve yıl olan 2019’un bile yüzde 15 yukarısında seyrediyor” ifadelerini kullandı.
“Agresif bir fiyat artışı beklemiyoruz”
Kiğılı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hilal Suerdem, seçim döneminin geride kalması ve siyasi çalkantının bitmesinin sektöre pozitif yansıdığını anlattı. Suerdem, “Piyasada yeni kabine ile olumlu bir beklenti oluştu. Kurdaki hareket de zam gelecek algısına yol açtığı için alışveriş hareketlendi. Haftasonu oldukça iyiydi. Gelecek ihtiyaçlar da alınıyor. Biz marka olarak geçen yılın adette yüzde 10, ciroda ise yüzde 60 yukarısındayız” dedi. Turist alışverişinin de yükselmeye başladığını ve temmuzda pik noktasına ulaşmasını beklediklerini kaydeden Suerdem, olası zamlar konusunda ise şöyle konuştu: “Çok agresif bir fiyat artışı beklemiyoruz. Tüm şirketler dolardaki artışı öngörmüş ve maliyetlerini de buna göre planlamıştı. Bu bizim gibi şirketleri uzun süre götürür.”
“Maliyet enflasyonunun etkisi artık azaldı ”
Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, kurda dengelenmenin beklendiğini belirterek, “Kur artışlarını fi yatlara yansıtarak enflasyonu artırmamamız lazım” dedi. Seçim öncesi işlerin durgun olduğunu ancak şimdilerde piyasada alışveriş enerjisi ve heyecanının arttığını kaydeden Orakçıoğlu, “Evlilik dönemi de başladı. Biz TL olarak şu an yüzde 80, adet olarak da geçen seneye göre yüzde 10-15 artıdayız. Geçen yıl maliyet enflasyonu yüksekti. Şimdi bu azaldı. Maliyetlerde kur kaynaklı bir artış var sadece. Enerjide ise geriye gidiş söz konusu. Haliyle geçen yıllardaki gibi hızlı bir fi yat artışı beklemiyoruz” ifadelerini kulandı.
Birçok ürün yatırım aracı oldu
Fiyatlar artacak beklentisi birçok tüketim ürününün adeta yatırım aracına dönüşmesine yol açtı. Küçük ev aletleri ile ilgili gözetim uygulaması öncesi satın alım hareketi artarken online satış sitelerinde trafi k hızlandı. Bu durum perakende sektöründe ihtiyaç dışı tüketimi tetiklerken, ikinci el piyasasında da hareketliliğe yol açtı. Sadece Letgo’da ev aleti satış ilanı sayısı 30 bini aştı.