EVRİM KÜÇÜK
Elektrikli araç satışlarındaki büyüme son birkaç yıldır görülen yüksek tempodan bir miktar yavaşladı. Bu da bataryaların en önemli bileşenleri lityum, kobalt, nikel fiyatlarında artan üretim-azalan talep nedeniyle baskı yarattı. Ancak son raporlar, özellikle bu on yılın sonuna doğru batarya metallerinde üretimin talebi karşılamakta zorlanacağını ortaya koyuyor.
BEV satışları 28 milyona çıkacak
Araştırma ve danışmanlık şirketi McKinsey, 2030 yılına gelindiğinde BEV segmentindeki binek otomobillere yönelik dünya çapındaki talebin 2021-2030 yılları arasında altı kat artacağını tahmin ediyor. Yıllık birim satışlarının da bu dönemde 4.5 milyondan yaklaşık 28 milyona çıkacağını öngörüyor. McKinsey’nin son tahminlerine göre, belirli malzemeler için talep, arzı aşacak, ek yatırım gerektirecek ve diğer zorlukların yanı sıra pazarda sıkışıklık ve fiyat oynaklığı korkusuna yol açacak.
Tedarik sıkıntısı yaklaşıyor
McKinsey’nin raporuna göre, başlıca EV bileşerlerinde görünüm 2030 görünümü şöyle:
- Lityumun yüzde 80’inden fazlası batarya üreticileri tarafından kullanılıyor ve bu pay 2030 yılına kadar yüzde 95’e çıkabilir. Talebini karşılamak için lityum madenciliğinin önemli ölçüde artması gerekecek.
- Nikel için, BEV’lere geçişin yol açtığı sıkışıklık korkuları, özellikle Güneydoğu Asya’da yeni madenlere önemli yatırımları tetikledi, ancak daha fazla arzın piyasaya girmesi gerekecek. 2030’da hafif bir kıtlık yaşanabileceği uyarısı yapılıyor.
- Kobaltın batarya kimyası karışımındaki payının azalması beklenirken, tüm uygulamalar için kobalt için mutlak talebin 2023 ve 2030 yılları arasında yılda yüzde 7.5 artabileceği tahmin ediliyor.
- Manganez arzının 2030 yılına kadar ılımlı bir şekilde artması bekleniyor, ancak pil sınıfı malzemelere olan talebin artmasının arzı aşması muhtemel ve bu da yeni rafinerilerin geliştirilmesini gerektirecek.
■ Arz bir avuç ülkede yoğunlaşıyor!
McKinsey, talebin hızla artmasına rağmen, arzın büyük ölçüde birkaç doğal zenginliğe sahip ülkede yoğunlaştığını ve yoğunlaşmaya devam edeceğini söylüyor. Bunlar arasında nikel için Endonezya, lityum için Arjantin, Bolivya ve Şili ve kobalt için Kongo Demokratik Cumhuriyeti yer alıyor. Bu arada, rafinasyon genellikle başka yerlerde, çoğunlukla kobalt ve lityum için Çin’de ve nikel için Endonezya’da, niyobyum için Brezilya’da gerçekleşiyor.