BESTENİGAR KARA
Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, BAE’nin gelişmekte olan ülkelere yönelik ciddi bir yatırım planladığını söyledi. Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri İş Forumu’nda konuşan Bakan Bolat “İki kardeş ülkenin üstün olduğu sektörleri birleştirmek suretiyle başta Afrika ve Ortadoğu’da ortak yatırım projeleri başarmak azmindeyiz” dedi. Türkiye’nin sanayi, hizmetler ve müteahhitlik; BAE’nin ise finans, hizmetler, taşımacılık, lojistik ve enerji sektörlerindeki üstünlüğünü vurgulayan Bolat, üçüncü ülkelerde öne çıkan ortak yatırım alanlarını ise ‘enerji, inşaat, tarım, gıda, sağlık, eğitim ve altyapı’ olarak sıraladı.
Türkiye ve BAE arasındaki ikili ticaret, yatırım, müteahhitlik, gümrük ve üçüncü ülkelerde işbirliği imkânlarını ele almak amacıyla Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türkiye- Birleşik Arap Emirlikleri İş Forumu, dün İstanbul’da gerçekleşti. Enerji, dijital teknolojiler, inşaat ve müteahhitlik, gıda ve tarım, savunma sanayi, sağlık, turizm, otomotiv, havacılık, ulaşım ve lojistik sektörlerine odaklanan etkinliğe, BAE ve Türkiye’den 100’ü aşkın profesyonel katıldı.
Forumda, BAE’nin Türkiye’nin Körfez Bölgesi’ndeki en önemli ticaret ortaklarından biri olduğunu ifade eden Bolat “BAE ile ikili ticaret hacmimiz 2022 yılında yaklaşık 10 milyar dolara ulaştı. Söz konusu rakam bu yılın ilk dokuz ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık iki kat artarak 14 milyar doları aştı” dedi. Mart ayında imzalanan ve 1 Eylül itibariyle yürürlüğe giren Türkiye- BAE Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’na da değinen Bolat “Mal ticaretimizin %80’inden fazlasını kapsayan bu Anlaşma ile iki ülkenin iş insanlarının üçüncü ülkelere göre çok daha avantajlı şartlarda Türkiye ve BAE pazarlarına girişini temin etmiş bulunuyoruz. Hedefimiz, Anlaşmanın da kazandıracağı pozitif ivme sayesinde ikili ticaret hacmini beş yıl içerisinde 25 milyar dolara çıkarmaktır” diye konuştu.
BAE’nin Türkiye’deki yatırımları 7,8 milyar dolar
BAE Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Thani Bin Ahmed Al Zeyoudi ise, BAE’nin Türkiye’deki enerji, lojistik, yenilebilir enerji, finans ve e-ticaret gibi sektörlere yaptığı yatırımın 2021 yılı itibariyle 7,8 milyar dolara ulaştığını söyledi. Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın ticaret ve yatırım olanaklarını iyi bir noktaya taşıdığını vurgulayan Al Zeyoudi “Son iki yıla baktığımızda, BAE ve Türkiye’deki üst düzey yöneticilerin ziyaretleri neticesinde ortak iradenin sergilenmesiyle ilişkilerin daha iyi noktaya taşındığını görüyoruz. Türkiye, BAE’nin en büyük 10 ticaret ortağı arasında” ifadelerini kullandı. Al Zeyoudi, imar ve inovasyon gibi alanlarda iki ülkenin iş birliği yapabileceğini sözlerine ekledi.
BAE Türkiye Cumhuriyeti Özel Temsilcisi Sultan Bin Saeed Al Mansoori, DEİK Başkanı Nail Olpak ve Abu Dabi Ticaret ve Sanayi Odası CEO’su Ahmed Khalifa Al Qubaisi’nin de konuşma yaptığı etkinlikte, çeşitli iş birliği anlaşmaları da imzalandı.
BAE sermayesinin yarısından fazlası yenilenebilir enerjiye
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Temmuz’da BAE’ye gerçekleştirdiği ziyareti esnasında 50,7 milyar dolarlık yatırımı kapsayan 13 anlaşmanın imzalandığını hatırlattı. Bu rakamın 27 milyar dolarlık kısmının yenilenebilir enerji sektörüne yapılacak yatırımları içereceğini belirten Bolat “Abu Dabi 2030 Vizyonu’nu ile Emirlik ekonomisinde petrol üretiminin GSYİH’ya katkısının 2030 yılında %36’ya kadar düşürülmesi ve yenilenebilir enerji, petro-kimya, metaller, havacılık-savunma sanayi başta olmak üzere birçok sektöre öncelikli olarak yatırımların yönlendirilmesi hedeflenmektedir. Bu yönüyle Abu Dabi 2030 Vizyonu, BAE’ye yatırım yapmak isteyen firmalarımız için de kayda değer bir yol haritası niteliğindedir” dedi.