Şanlıurfa, Gaziantep, Adana ve Hatay başta olmak üzere depremin etkili olduğu 10 il, Türkiye ayakkabı üretiminin de yüzde 35’ini gerçekleştiriyordu. Sadece Hatay toplam üretimin yüzde 15’e yakınını elinde bulunduruyordu. Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, deprem sonrası Hatay’da üretimin adeta sona erdiğini belirterek, “Hatay, Antakya bölgelerinde sektör tesisleri tamamen yıkılmış durumda. Türkiye’nin toplam kapasitesinin yüzde 15’ini kaybettik. Ayakta kalan fabrika yok desek yeridir. Şu anda sektör olarak önceliğimiz afetzedelerin ihtiyaçlarını karşılanması, üreticilerin ayağa kaldırılması ve beklenen İstanbul depremi için önlemlerin alınması” ifadelerini kullandı.
“Fabrikaları yeniden ayağa kaldıracağız”
Özellikle Hatay, irili ufaklı tesisleriyle başta erkek ayakkabısı olmak üzere üretimde 6. sırada yer alıyor. Şehrin erkek ayakkabı üretimindeki payının yüzde 40’a ulaştığı ifade ediliyor. Berke İçten, “Gaziantep de sektör üretimi için önemli bir şehir ama orda fazla bir yıkım yok. Sektörel anlamda en büyük darbeyi Hatay aldı. İstanbul, Konya, İzmir, Gaziantep ve Adana’nın ardından 6. büyük üretici Hatay. Üretimin yüzde 10- 15’i bu bölgede gerçekleştiriliyor. Bu insanların çekleri, taahhütleri var. Bunların ötelenmesi, ertelenmesi gerekiyor. Biz kendi iç dinamiklerimiz ile öteliyoruz. Sonrası için de değerlendirme yaptık. Sektörün ileri gelen firmaları ile değerlendirme toplantısı yapacağız. TASEF Vakfı ile şartlı bağış hesabımız var. Bu fabrikaların ayağa kaldırılması ile ilgili bütçe oluşturmaya çalışıyoruz. Bu yaraları tamamen saramasak bile bir miktar merhem olmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.
“İstanbul depremi için önlem alınmalı”
Bu durumun başka bir gerçeği daha ortaya çıkardığına dikkat çeken İçten, beklenen İstanbul depremi konusunda önlemler alınması gerektiğini vurguladı. İçten, “Yıkıntı ve bunun ekonomiye etkisi bu deprem ile kıyaslanamayacak kadar büyük olacaktır. O nedenle binaların analizlerinin yapılması, üretim tesislerinin de daha güvenli bölgelere taşınması gibi önlemler alınmalı. Şu an toplantılarımızın gündemi de deprem bölgesine yardım ve beklenen İstanbul depremi. Ayakkabı sektörü olarak uzun zamandır gündeme getirdiğimiz İstanbul’a yakın bir bölgede kümelenme bu dönemde dikkate alınması gereken bir başka madde” şeklinde konuştu.
Makineler şimdi de “terlik” için çalışıyor
Ayakkabı sektörü bir yandan deprem bölgesi için üretim yaparken bir yandan da afetzedelerin yerleştirileceği yurtlar için hazırlık yapıyor. Berke İçten, “Depremden etkilenen bölge insanları büyükşehirlerde yurtlara yerleştiriliyor. İstanbul Valiliği’nden 40 bin çiftlik bir terlik talebi geldi. Üreticilerimiz şimdi yurtlarda kalacak vatandaşlar için terlik üretiyor. Sektör bilabedel üretiyor ve sevk ediyor. Afyon, Antalya gibi illerden de talep geldi, diğer illerden de gelecek” diye konuştu. Öte yandan TASEV, TASD ve AYSAD bölgeye şu ana kadar 45 bin çiftten fazla kışlık ayakkabı iletti. Şimdi bakanlık ile koordinasyon haline olan kurumlar, devam eden ihtiyaçlar için de hazırda bekliyor.