Kibar Holding çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Assan Alüminyum, İstanbul Tuzla ve Kocaeli Dilovası’nda yıllık 360 bin tonluk levha, folyo üretim ve rulo boyama tesislerinde yıllık 60 bin ton alüminyum boyama kapasitesine sahip. 1700 kişiyi istihdam eden şirket, alüminyum folyo üretiminde de 130 bin tonluk kapasiteyle faaliyet gösteriyor. Assan Alüminyum; rulo, levha, folyo ve boyalı alüminyum ürünleriyle ambalaj, inşaat, dayanıklı tüketim, otomotiv ve ısıtma-soğutma gibi birçok sektöre hizmet veriyor. Alüminyum folyoda Avrupa’nın en büyük iki üreticisinden biri olduklarını söyleyen Assan Alüminyum Genel Müdürü Göksal Güngör, ihracatta Avrupa odağını korurken, Amerika kıtasındaki faaliyetlerini de güçlendirmeyi amaçlıyor. Güngör, “Chicago merkezli, yüzde 100 Assan Alüminyum iştiraki olan Kibar Americas şirketimizle Kuzey Amerika’daki varlığımızı her geçen sene artırıyoruz. Batı Avrupa ülkeleri de ana ihracat pazarlarımız arasında olmaya devam edecek. Doğu Avrupa, Kuzey Afrika ve gelişmiş Uzak Doğu ülkeleri de derinleşmeyi hedeflediğimiz pazarların başında geliyor” diye konuştu.
“100 milyon dolarlık yatırımların yüzde 70’ini tamamladık”
Küresel oyuncu olma stratejileri doğrultusunda yatırım çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen Güngör, “Satışlarımızın yüzde 75’ini ihracat oluşturuyor. Halen 70’i aşkın ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz” dedi. 2024’e kadar tamamlamayı planladıkları ve yüzde 70’ini devreye aldıkları yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırımlarla üretim kapasitesini 360 bin tonun üzerine taşıyacaklarını belirten Güngör, şöyle devam etti: “Söz konusu soğuk hadde hattı yatırımı ve eski soğuk hadde hattının kapsamlı modernizasyonu, hem yaratacağı katma değer, hem de sürdürülebilirlik açısından çok önemli. Hız ve teknoloji olarak üst seviyede hizmet veren bu yatırımlarımızla sürdürülebilirliğe katkımız da artıyor. Kademeli olarak satın alımı planlanan döküm hatlarımızla Avrupa’daki konumumuzu güçlendirirken sektöre daha etkin ve kaliteli hizmet vermeyi sürdüreceğiz. Tüm bu yatırımları yaparken, karbon ayak izimizi azaltmayı da hedefliyoruz.”
“7 yılda geri dönüştürülmüş hammadde kullanımı %45 arttı”
Assan Alüminyum olarak faaliyetleri “geleceği tüketmeden üretiyoruz” yaklaşımıyla sürdürdüklerini ifade eden Göksal Güngör, Manavgat’ta bulunan hidroelektrik yenilenebilir enerji üretim tesisi ile Tuzla ve Dilovası’ndaki fabrikalarının yıllık elektrik enerji tüketimine eş değer temiz enerji üretimi gerçekleştirdiklerini kaydetti. Güngör, “Dilovası tesisimize entegre, geri dönüşümü sonsuz kez ve yüzde 100 oranda mümkün olan alüminyumun geri kazanabileceği bir geri dönüşüm tesisimiz de bulunuyor. Son 7 yılda geri dönüştürülmüş hammadde kullanımında yüzde 45’lik artış yaşandı. Son altı yılda ton başına su tüketimimizi de yaklaşık yüzde 21 oranında azalttık” açıklamasını yaptı. Hayata geçirdikleri enerji verimliliği projeleri sayesinde son 9 yılda yaklaşık 3,2 milyon ağacın sağlayacağı karbon emilimi kadar karbondioksit salınımını önlediklerini kaydeden Güngör, “Ayrıca 7 yılda yeni yatırımlarla iş hacmimiz artmasına karşın, ton başına enerji kullanımımızı yüzde 9 azalttık” diye konuştu.