BARIŞ SEDEF
Ürünlerini ağırlıklı Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Türk cumhuriyetleri gibi ülkelere ihraç eden kapı ve pencere sektörünün tonaj olarak yıllık üretim kapasitesi ise 434 bin ton. Bu rakamın yaklaşık 200 bin tonunu ihraç eden firmalar, bu rakamı gelen taleplere göre artırabilecek kapasiteye sahip. Yılsonunda iç pazarda bir miktar düşüş bekleyen sektör temsilcileri, bu durumun bir süre devam edeceğini ve konut piyasasının hareketlenmesiyle yeniden aynı seviyelerin yakalanacağına işaret ediyor. Özellikle konut pazarında beklenen hareketlilik olmasa da 6 Şubat depremleriyle birlikte yeniden gündeme gelen kentsel dönüşüm projelerinin, kapı-pencere sektöründe de talebi artıracağı öngörülüyor. Kentsel dönüşümün gündeme gelmesiyle birlikte yenileme pazarında bir miktar düşüş yaşansa da sıfır konut fiyatlarındaki artış yenileme pazarındaki beklentileri yeniden yükseltiyor. Ayrıca ısınma enerji maliyetlerindeki aşırı yükselme, eskimiş ve ısı kaçağına neden olan pencerelerin değiştirilme zorunluluğunu gündeme getirirken bu durum da yeni nesil PVC pencere pazarında beklentileri yükseltiyor. Tüm olumsuz ekonomik göstergelere rağmen pencere ve kapı sektörünün ana inşaat malzemeleri pazarına paralel bir büyüme sergilemesi bekleniyor.
ABD pazarına yatırımı gündeme alan firmalar var
PÜKAD verilerine göre, 2022 yılında PVC pencerelerde eski/yeni konut ve konut dışı olmak üzere ve tipik konuta indirgenmiş olarak 1 milyon 555 bin yerli konut için 23 milyon 32 bin metrekare PVC pencere üretildi. Bu dönemde profil üretimi ise 434 bin 540 ton oldu. Bunun 239 bin 402 tonu iç piyasa ve ihracat olmak üzere hazır pencereye dönüşürken 195 bin 138 ton profil olarak ihraç edildi. Cam dahil edildiğinde 3 milyar dolarlık pazar hacmine ulaşan sektörde PVC kapı-pencere profilin aldığı pay 900 milyon dolar. Bunun yüzde 30- 35’ini hammadde oluştururken sektörün elde ettiği yıllık ihraç değeri ise 503 milyon dolar. Özellikle sektörün orta vadede parlayan pazarlarına aday bölgeler arasında yer alan Amerika kıtasına birçok firma depo ve showroom yatırımlarını gündemine aldı.
Yavuz Eroğlu: “Kamu-sanayi işbirliğini artıracağız”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi Başkanlık Divanı seçimine tek aday olarak giren Yavuz Eroğlu, yeniden Türkiye Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi Başkanlığı’na seçildi. Süper Film Genel Müdürü Fahri Özer ise Başkan Yardımcısı oldu. İstanbul’da yapılan, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İTO Başkanı Şekib Avdagiç’in himayesinde gerçekleştirilen toplantı, sektörel sorunların görüşülmesiyle devam etti. Yeniden başkan seçilen Yavuz Eroğlu sektör için tüm paydaşlarla iş birliği yaparak çalışmaya daha güçlü şekilde devam edeceklerinin altını çizerek, “Çalışmalarımızı plastik, kauçuk ve kompozit sektörünün birleştirici gücü olarak etkin şekilde devam ettireceğiz. Bu sektörlerin ivmesini artırmak ve önündeki engelleri kaldırmak için kamu-sanayi iş birliğini arttıracağız” dedi.